
The Code says…

6.4.	 Shop Cleaning and Painting (see also Section 3.1)
	 Structural steel that does not require shop paint shall be cleaned of oil  

and grease with solvent cleaners, and of dirt and other foreign material, by 
sweeping with a fiber brush or other suitable means. For structural steel that 
is required to be shop painted, the requirements in Sections 6.4.1 through 
6.4.4 shall apply.  

Commentary:
Extended exposure of unpainted structural steel that has been cleaned for 
the subsequent application of fire protection materials can be detrimental 
to the fabricated product. Most levels of cleaning require the removal of 
all loose mill scale but permit some amount of tightly adhering mill scale. 
When a piece of structural steel that has been cleaned to an acceptable 
level is left exposed to a normal environment, moisture can penetrate 
behind the scale, and some “lifting” of the scale by the oxidation process 
is to be expected. Cleanup of “lifted” mill scale is not the responsibility 
of the fabricator, but is to be assigned by contract requirement to an 
appropriate contractor. 

Section 6.4.3 of this Code is not applicable to weathering steel, for 
which special cleaning specifications are always required in the contract 
documents.
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QUESTION: What is the fabricator’s responsibility for 
preparing the surface of the structural steel?

If you’re using 
structural steel, 
the Code of Standard 
Practice for Steel 
Buildings and Bridges 
(ANSI/AISC 303-22) 
applies to your 
contract.

Simply put, the AISC 
Code defines who’s in 
charge of what, when, 
where—including 
before any potential 
conflict arises—and 
other members of 
your project team 
are already using it in 
their own contracts. 
Download it for free 
at aisc.org/code.

Section 6 
of the Code 
provides the 
requirements for 
shop cleaning of 
structural steel 
and should be 
referenced during 
preconstruction for 
managing these 
activities with your 
fabricator and/or 
erector. 
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6.4.1. 	 Unless otherwise specified in the contract documents, the fabricator shall, as a minimum, hand clean the 
structural steel of loose rust, loose mill scale, dirt, and other foreign matter prior to painting, by means of 
wire brushing or by other methods elected by the fabricator, to meet the requirements of SSPC-SP2. If the 
fabricator’s workmanship on surface preparation is to be inspected by the inspector, such inspection shall be 
performed in a timely manner prior to the application of the shop coat.

Commentary:
The selection of a paint system is a design decision involving many factors including the following:

(a)	 The owner’s preference 
(b)	 The service life of the structure 
(c)	 The severity of environmental exposure 
(d)	 The cost of both initial application and future renewals 
(e)	 The compatibility of the various components that comprise the paint system 			 

(surface preparation, shop coat, and subsequent coats)
Because the inspection of shop painting must be concerned with workmanship at each stage of the operation, 

the fabricator provides notice of the schedule of operations and affords the inspector access to the work site. 
Inspection must then be coordinated with that schedule so as to avoid delay of the scheduled operations.

Acceptance of the prepared surface must be made prior to the application of the required shop coat(s) 
because the degree of surface preparation cannot be readily verified after painting. Time delay between surface 
preparation and the application of the required shop coat(s) can result in unacceptable deterioration of a prop-
erly prepared surface, necessitating a repetition of surface preparation. This is especially true with blast-cleaned 
surfaces. The required shop coat(s) in any paint system is designed to maximize the wetting and adherence char-
acteristics of the paint, usually at the expense of its weathering capabilities. Deterioration of the required shop 
coat(s) normally begins immediately after exposure to the elements and worsens as the duration of exposure 
is extended. Consequently, extended exposure of the required shop coat(s) will likely lead to its deterioration 
and may necessitate repair, possibly including the repetition of surface preparation and shop coat application 
in limited areas. With the introduction of high-performance paint systems, avoiding delay in the application of 
the shop coat has become more critical. High-performance paint systems generally require a greater degree of 
surface preparation, as well as early application of weathering protection for the required shop coat(s).

Because the fabricator does not control the selection of the paint system, the compatibility of the various 
components of the total paint system, or the length of exposure of the required shop coat(s), the fabricator 
cannot guarantee the performance of the required shop coat(s) or any other part of the system. Instead, the 
fabricator is responsible only for accomplishing the specified surface preparation and for applying the required 
shop coat(s) in accordance with the contract documents.

This Section stipulates that the structural steel is to be cleaned to meet the requirements in SSPC-SP2. This 
stipulation is not intended to represent an exclusive cleaning level, but rather the level of surface preparation 
that will be furnished unless otherwise specified in the contract documents if the structural steel is to be painted.

Need help 
understanding 
the Code?
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