
The Code says…

6.4.2	 Unless otherwise specified in the contract documents, paint shall be applied 
by brushing, spraying, rolling, flow coating, dipping, or other suitable means, 
at the election of the fabricator. When the term “shop coat,” “shop paint,” or 
other equivalent term is used with no paint system specified, the fabricator’s 
standard shop paint shall be applied to a minimum dry-film thickness of one 
mil (0.025 mm). Unless specifically provided for in the contract documents, 
the properties of the optional shop coat are at the discretion of the fabricator. 

6.4.3.	 Touch-up of abrasions caused by shipping and handling after painting shall 
be the responsibility of the contractor that performs touch-up in the field or 
field painting.

Commentary:
Touch-up in the field and field painting are not normally part of the 
fabricator’s or the erector’s contract.
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If you’re using 
structural steel, 
the Code of Standard 
Practice for Steel 
Buildings and Bridges 
(ANSI/AISC 303-22) 
applies to your 
contract.

Simply put, the AISC 
Code defines who’s in 
charge of what, when, 
where—including 
before any potential 
conflict arises—and 
other members of 
your project team 
are already using it in 
their own contracts. 
Download it for free 
at aisc.org/code.

Section 6 
of the Code 
provides the 
requirements for 
painting of structural 
steel and should be 
referenced during 
preconstruction for 
managing these 
activities with your 
fabricator and/or 
erector. 

QUESTION: What is the fabricator’s responsibility when 
painting structural steel?
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6.4.4.	 The fabricator is not responsible for deterioration of 
the shop-applied paint when the paint is exposed to 
atmospheric conditions or corrosive conditions that are 
more severe than the intended use of the paint; or when 
painted members are stored for unanticipated durations 
due to project delays not caused by the fabricator. 
Handling damage or damage during transportation 
is not the responsibility of the fabricator unless the 
painted material is under the direct control of the 
fabricator or a subcontractor of the fabricator.

Commentary:
Paint systems are designed by the manufacturer to 
perform for a specific amount of time in specific 
environments. The appropriateness of a paint system 
and its required application is provided in the paint 
manufacturer’s technical data sheet. If the painted 
material is used or stored in conditions that are beyond 
the paint system’s design intent and the fabricator can 
show that they followed the directions of the paint data 
sheet, the fabricator is not responsible if the system 
fails to perform. 

It is common practice that the fabricator temporarily 
stores the painted material at their plant or a third-party 
coating subcontractor until it is loaded for shipment. 
Once the painted material leaves the direct control of 
the fabricator or a subcontractor of the fabricator, the 
fabricator cannot be held responsible for damage.
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Need help 
understanding 
the Code?

aisc.org/askaisc 
solutions@aisc.org 

866.ASK.AISC
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