
The Code says…

1.9      	 Existing Structures

1.9.1.  	 Demolition and shoring of any part of an existing structure are not within the 
scope of work that is provided by either the fabricator or the erector. Such 
demolition and shoring shall be performed in a timely manner so as not to 
interfere with or delay the work of the fabricator or the erector. 

1.9.2.   	 Protection of an existing structure and its contents and equipment, so as to 
prevent damage from normal erection processes, is not within the scope of 
work that is provided by either the fabricator or the erector. Such protection 
shall be performed in a timely manner so as not to interfere with or delay the 
work of the fabricator or the erector.

1.9.3.   	 Surveying or field dimensioning of an existing structure is not within the 
scope of work that is provided by either the fabricator or the erector. Such 
surveying or field dimensioning, which is necessary for the completion of the 
approval documents and fabrication, shall be performed and furnished to the 
fabricator in a timely manner so as not to interfere with or delay the work of 
the fabricator or the erector. 

1.9.4.   	 Abatement or removal of hazardous materials is not within the scope of work 
that is provided by either the fabricator or the erector. Such abatement or 
removal shall be performed in a timely manner so as not to interfere with or 
delay the work of the fabricator or the erector. 

Existing Structures 
(5 minutes)

TOOLBOX TALK #4

QUESTION: What construction activities are not within 
the fabricator’s scope when dealing with existing 
structures?

If you’re using 
structural steel, 
the Code of Standard 
Practice for Steel 
Buildings and Bridges 
(ANSI/AISC 303-22) 
applies to your 
contract.

Simply put, the AISC 
Code defines who’s in 
charge of what, when, 
where—including 
before any potential 
conflict arises—and 
other members of 
your project team 
are already using it in 
their own contracts. 
Download it for free 
at aisc.org/code.

Section 1 
of the Code 
provides the 
requirements for 
existing structures 
and should be 
referenced during 
preconstruction for 
managing these 
conditions with your 
fabricator and/or 
erector.

Need help understanding the Code?
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