
S T E E L Q U I Z

`Modern Steel Construction /June 1999 

STEEL QUIZ, A MONTHLY FEA-
TURE IN MODERN STEEL CON-
STRUCTION, allows you to test
your knowledge of steel design
and construction.  To receive a
copy of the current AISC
Publications List, please call
800/644-2400 or fax 847/364-
1268.

QUESTIONS

1. True or False?  The nominal lat-
eral design force to be applied at
the top of the rail on crane run-
ways is required to be 20 per-
cent of the sum of weights of the
lifted load, crane trolley and all
other moving parts of the crane.

2. The in-plane gusset plate design
strength in tension yielding and
compression buckling in a diago-
nal brace connection may be
conservatively estimated by uti-
lizing which of the following:
a. Whitney Stress Block
b. Web Buckling Criteria
c. Whitmore Section
d. Web Crippling Criteria
e. Net Section Area

3. What is the maximum recom-
mended spacing of building
expansion joints in an unheated,
steel-framed, rectangular ware-
house, assuming the column
bases are pinned and the
expected temperature variation
is 70 degrees F?
a. 500 feet
b. 400 feet
c. 300 feet
d. 267 feet

4. Can high-strength bolts be con-
sidered to share the load in com-
bination with welds in the same
connection?

5. True or False?  Tension-only
bracing members are permitted
in concentrically braced frames
(CBFs) in one and two story
buildings assigned to Seismic
Categories D and E.

6. A composite steel beam has 20
studs field welded through steel
decking to the top flange.  How
many studs require field test-
ing?

7. What is the maximum effective
length of a fillet weld loaded by
forces parallel to the weld, such
as in a lap splice?
a. 70 times the fillet weld leg
b. 50 times the fillet weld leg
c. no limit
d. smaller width of the two con-

nected elements

8. True or False?  A hardened
washer is not required where an
A325 bolt is installed and tight-
ened in a short slotted hole in
an outer ply.

9. For Ordinary Steel Moment
Frames, Seismic Provisions for
Structural Steel Buildings
(AISC, April 15, 1997) requires
the connection flexural strength
M to be at least 1.1RyMp of the
girder.  For what do the coeffi-
cients 1.1 and Ry account?

10. What is the AISC allowable
plan erection tolerance for can-
tilevered members?



will normally be higher than
the specified minimum value
(Fy).  From the Provisions
Commentary section C11.2,
the coefficient 1.1 is to
account for strain hardening
of the connected member.

10. From the AISC Code of Stan-
dard Practice for Steel Build-
ings and Bridges (June 10,
1992) section 7.11.3.2(e).
“The elevation and align-
ment of cantilevered mem-
bers shall be considered
plumb, level and aligned if
the angular variation of the
working line from a straight
line extended in the plan
direction from the working
point at its supported end
does not exceed 1:500.”  See
also section 7.11 in the Com-
mentary on the Code of Stan-
dard Practice for practical
construction considerations
when designing frame mem-
bers.

Note: Check out  AISC’s
newest publications:

• LRFD Manual of Steel Con-
struction, Metric Conversion
of the 2nd Edition (items
M022, M023)

• Design Guide 12: Modifica-
tion of Existing Steel Welded
Moment Frame Connections
for Seismic Resistance (item
D812)

• Design Guide 13: Wide-
Flange Column Stiffening at
Moment Connections (item
D813)

To order, call: 800/644/2440

5. True.  Per the latest AISC
Seismic Provisions for Struc-
tural Steel Buildings (April
15, 1997) section 14.5 and
Commentary section C14.5,
the special provisions for
OCBF systems in one or two
story buildings may be
waived if the seismic resist-
ing system has been
designed using the amplified
seismic loads given in load
combinations 4-1 and 4-2 of
the Provisions.

6. Probably none.  Only two
studs need to be tested at the
beginning of each shift’s pro-
duction.  If those two studs
are not on the beam in ques-
tion, none on the beam
require testing.  Studs weld-
ed directly to the top flange
of the beam (that is, not
through decking,) are consid-
ered pre-qualified and do not
require testing, assuming
the beam is made of a steel
that qualifies as a Group I or
II steel per AWS D1.1.  See
ANSI/AWS D1.1, Chapter 7,
Stud Welding, for details.

7. a.  From AISC LRFD Specifi-
cation Section J2.2b, a uni-
form stress distribution may
be assumed over a length of
70 times the fillet weld leg.

8. False.  The LRFD Specifica-
tion for Structural Joints
Using ASTM A325 or A490
Bolts (June 3, 1994) section
7(c) (6) states that “Where
A325 bolts of any diameter
and A490 bolts equal to or
less than 1 in. in diameter
are to be installed and tight-
ened in an oversize or short
slotted hole in an outer ply, a
hardened washer conforming
to ASTM F436 shall be
used”.

9. Per the latest AISC Seismic
Provisions for Structural
Steel Buildings (April 15,
1997) section 6.2, the coeffi-
cient Ry is to account for the
Expected Yield Strength of
the connected member which

ANSWERS

1. False.  In AISC LRFD Speci-
fication Section A4.3, a mini-
mum of 20 percent of the lift-
ed load and crane trolley
shall be considered, but
other parts of the crane may
be excluded.

2. c.  The Whitmore Section
width is defined by the inter-
section of two imaginary
lines oriented 30 degrees
outward from the bolt row
farthest from the brace mem-
ber-end with an imaginary
line perpendicular through
the bolt row nearest to the
brace member-end.  The
stress in the gusset plate is
estimated by dividing the
brace force by the effective
cross-sectional area (the
Whitmore section width
times the gusset plate thick-
ness).  The computed gusset
plate stress is compared to
the tensile yield strength, or
the compression buckling
strength based on the later-
ally unbraced portion of the
gusset plate acting as a col-
umn.  Examples of this pro-
cedure may be found in the
AISC LRFD Manual Volume
II, Chapter 11 and in “Con-
nections” (Thornton and
Kanes, McGraw-Hill, 1997).

3. d.  From the AISC LRFD
Manual Volume I, page 1-13,
since the building is unheat-
ed, the specified maximum
spacing from Figure 1-1 of
400 feet should be decreased
by 33 percent.

4. Yes, if the bolts are designed
as slip critical.  From AISC
LFRD Specification Section
J1.9, high-strength bolts in
slip-critical connection are
permitted to share the load
with welds only if the bolts
are fully tensioned before the
welds are made.  However,
welds in bearing-type bolted
connections must be
designed for the entire load.

S T E E L Q U I Z

Modern Steel Construction / June 1999


