
The following responses from previous Steel 
Interchange columns have been received:

Question from April 1999:
For calculating the allowable bending 

stress on beams (ASD 9th edition, Chapter 
F), can I assume a pair of brackets welded 
from the top flange to bottom flange on both 
sides of the beam serves as a lateral support 
to reduce the laterally unsupported length of 
the compression flange?

Emha Antariksa

Lateral bracing must prevent both twisting and 
lateral deflection of the member’s cross-section 

at lateral brace points.  Stiffness, strength, and 
spacing of the lateral bracing must be adequately 
chosen to prevent lateral torsional buckling (LTB) 
before the design bending strength requirement is 
satisfied.

With this in mind, does the lateral bracing pre-
vent both twisting and lateral deflection of the 
member’s cross-section?  In addition, are the stiff-
ness, strength, and spacing of the brace(s) ade-
quate?  With these concerns in mind, the brac-
ing arrangement suggested by the question above 
appears inadequate because twisting and lateral 
deflection of the member’s cross-section may still 
be of concern.

Several references for the design of lateral brac-
ing are:

· Structural Steel Design:  LRFD Approach, 2nd 
edition, J. C. Smith.  (Chapter 7, Bracing Require-
ments)

· Steel Structures:  Design and Behavior, 4th edi-
tion, C. G. Salmon and J. E. Johnson. (Section 9.13, 
Lateral Bracing Design)

· Fundamentals of Beam Bracing, J. A. Yura, in 
Is Your Structure Suitably Braced, Structural Sta-
bility Research Council.

Timothy M. Young
Structural Innovations Plus
Cumberland, VA

What are “banging bolts” and how do they 
affect structural steel framing?

Periodically, I’ve answered a call where an engi-
neer architect, building owner, or some other 

related entity has a client or some tenants that 
reported hearing sharp sounds like rifle shots com-
ing from “the building”.   Some heard one. Some 
have heard them a handful of times over a number 
of years.

What they are all describing is something called 
“banging bolts”. Bolt-banging results when bolted 
connections slip into bearing under load. In the  
majority of buildings, bolted connections settle in 
during construction and the occupants never hear 
a thing. In other cases, the slip into bearing occurs 
after occupancy. It’s an instantaneous occurrence 
that makes a loud sound...just like a rifle shot. For-
tunately, there is no structural significance to this 
as the connections can carry the load in bearing by 
design. That is, there’s no threat to life safety here. 
It just scares the heck out of everyone who hears 
it from the president of the company down to the 
summer intern.

To minimize the occurrence (I don’t think you 
could hope to eliminate it entirely), I suggest that 
engineers specify their bolted connections as snug-
tight bearing connections whenever possible. This 
minimizes the potential for the intentional or inci-
dental slip resistance that eventually might lead 
to a connection that doesn’t slip into bearing until 
after occupancy.

Also, I suggest that erectors tell their crews not 
to tighten any bolts until after the drift pins have 
been removed from the connections. Leaving the 
drift pin in as bolts are installed and tightened 
tends to center the holes in the connected plies and 
increase the potential for slip in the connection.

Actually, the latter recommendation (about drift 
pin usage) is probably more important than the 
first. Unfortunately, some decision makers take 
more extreme measures, like unilaterally requir-
ing field-welded connections, which may do nothing 
more than eliminate steel as an option.

Charles J. Carter, P.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL
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New Questions

Stair stringers are typically constructed 
from channels.  Frequently, the stair string-
ers must be mitered to accommodate land-
ings and connections to floor levels.  The 
flange forces cause a prying action on the 
web of the channel in the mitered joint.  Stiff-
ener plates between the flanges are often 
required to resist these prying forces.  Is 
there some point where the web of the chan-
nel can resist these prying forces thereby 
eliminating the need for a stiffener plate?

Allan T. Goffe
M. R. Richards Engineering
Eugene, OR

In designing a partially restrained connec-
tion consisting of top and bottom angles and 
a simple shear connection, the point of inflec-
tion is between the beam flange bolt gage 
line and the face of the connection angle.  In 
connections of this type the driving of bolts is 
difficult and it may be impossible to tighten 
the bolts even if the gage lines are staggered.  
For this reason, instead of using bolts in the 
top flange of the beam, can welds that meet 
the strength requirements be used if the weld 
does not encroach on the inflection area?

Lawrence F. Kruth, P.E.
Douglas Steel Fabricating Corporation
Lansing, MI

I’ve noticed that the properties for HSS 
sections are slightly different in the HSS 
Connections Manual (1997) than those in 
the LRFD Manual, 2nd edition (1994).  Most 
properties have lower values in the newer 
manual.  Why?

While preparing the HSS Connections Manual, 
AISC discovered that HSS producers rou-

tinely produce their shapes to a wall thickness that 
is near the minus tolerance in ASTM A500 (minus 
10%). From a production standpoint, they can do 
this with regularity because they order their raw 
materials (plate) from plate producers who can 
meet tolerances that are much tighter than those 
to which they produce HSS. From a commercial 
standpoint, HSS producers do this because they 
are then able to sell a product by weight for 100% 
of the theoretical but only need to provide 90% of 
it per ASTM A500. This tolerance goes back to the 
old days of production when a more distributed 
variation in thickness was common.

AISC supported an ASTM ballot revision to 
change the tolerance in the ASTM specification to 
bring the wall thickness tolerance to within the 
normal variations that are present in other struc-
tural shapes and eliminate this problem.  The mea-
sure was defeated in that ballot, however, as the 
practice is apparently standard in the HSS indus-
try.  Nonetheless, this left us with a design issue.

To ensure safety, our Specification for the 
Design of Steel HSS requires that the wall thick-
ness used for design be taken as 0.93 times the 
nominal wall thickness in electric-resistance-
welded (ERW) HSS.  This brings the design value 
in line with the expected variation in other struc-
tural shapes.

From a design perspective, the thickness issue 
is a more serious problem for connections, where 
the wall thickness gets squared and cubed in some 
of the equations for design strength. For exam-
ple, taking 0.933 gets you down to about 0.8 or 
about 80% of the strength based upon nominal 
wall thickness when the thickness term is cubed. 
In design strength equations for member design, 
however, the thickness term is normally not raised 
to a power and the effect is much less than for con-
nections, although not negligible.

As a first step upon discovery of the issue, AISC 
published an advisory to designers.  This advisory 
first appeared in Modern Steel Construction. The 
issue has also been addressed at various AISC 
functions, including the North American Steel 
Construction Conference, the HSS Connections 
short course, and the AISC national lecture series. 
The HSS Connections Manual thoroughly address-
es the change, and the next LRFD manual will 
include the new HSS section properties.

Keith Grubb, P.E. & Charles Carter, P.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

 Modern Steel Construction /July 1999

S t e e l  I n t e r c h a n g e


