STEEL INTERCHANGE I

Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Construction
readers to exchange useful and practical professional ideas and
information on all phases of steel building and bridge construc-
tion. Opinions and suggestions are welcome on any subject cov-
ered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily
represent an official position of the American Institute of Steel
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized
that the design of structures is within the scope and expertise of a
competent licensed structural engineer, architect or other licensed
professional for the application of principles to a particular
structure.

If you have a question or problem that your fellow readers
might help you to solve, please forward it to us. At the same time,
feel free to respond to any of the questions that you have read
here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

SolutionsCenter

One East Wacker Dr., Suite 3100
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC
fax: 312.423.4651
solutions@aisc.org

NET AREA CALCULATION

According to Section B2 of the 1999 LRFD and 1989
ASD Specifications, the width of a bolt hole must be
taken as /16 in. greater than the nominal dimension of the
hole when calculating the net area. Please clarify
whether this provision should read as /16 in. greater than
the nominal bolt diameter, as the nominal hole dimen-
sion tables in the manuals are based on adding a /1 in. to
the nominal diameter of the bolt.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

In reference to Section B2 of the AISC Specifications, net
area is calculated by taking the nominal hole size as Y15 in.
greater than the nominal dimension of the hole. This
accounts for potential damage to the periphery of the hole
in the hole-making process.

As an example, a "/s-in. diameter bolt can be used with a
%/16-in diameter standard hole or a 1¥1-in. diameter over-
sized hole. Adding the Y1 in. as indicated above, the
dimensions used for calculating net area would be 1 in. and
1Y/s-inch, respectively.

The same bolt used in short- and long-slotted holes
would require */isin. x 1Y/sin. and /1 X 2¥1sin. hole
dimensions. A hole width of 1 in. is used in the net area
calculation for these two cases (the “short way”) and
18/16 in. and 2 ¥4 in., respectively (the “long way”).

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

ORDER OF PRECEDENCE WHEN
DISCREPANCIES EXIST

Comment sent to AISC’s Steel Solutions Center

When discrepancies exist between Design Drawings and
Specifications, the 2000 AISC Code of Standard Practice
(COSP) Section 3.3 states that the Design Drawings shall
govern.

In the Engineers Joint Contract Documents Committee
(EJCDC) and American Institute of Architects (AlA) docu-
ments, there is no order of precedence between the Con-
tract Documents. Refer to EJCDC 1910-8, Paragraph
3.01.A. and AIA A201, Paragraph 1.2.1. The Conditions of
the Contract require the Contractor to ask for a clarification
from the Architect or Engineer before proceeding with the

Work. The COSP should be revised to reflect current
industry documents.

The wording in the COSP implies there is an order of
precedence in the Contract Document, although this
approach was changed several years ago. It is much better
to require the Contractor to question the Architect or Engi-
neer to determine which is correct before proceeding with
the Work. If the Contractor proceeds based on an order of
precedence, the order of precedence may be incorrect and
any corrective changes made after the Work has proceeded
can result in higher costs.

The COSP is consistent with AIA and EJCDC provi-
sions. When discrepancies are discovered, all three
require the discoverer to inform the responsible people so
that the discrepancies can be resolved. Each of the three
indicates it is not the responsibility of the contractor to
discover discrepancies.

If a discrepancy is discovered before work is performed,
this works as you wish. However, consider the following
scenario. After the structural overhang framing was com-
pleted, the architect walks onto the job and says that over-
hang was supposed to span 15 feet as shown on the
architectural drawings, not 10 feet as shown on the struc-
tural drawings. Should the fabricator have to provide and
the erector erect new steel for free? Absolutely not, so the
COSP gives an order of precedence for these cases.

| believe the first paragraph above is clearly stated in the
text of the Code. It does not allow a fabricator to proceed
before the resolution is returned. However, it does require
the resolution to be returned in a timely manner. This item
has been forwarded to the AISC Code Committee to con-
sider if additional clarification is warranted.

Charlie Carter, PE., S.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

COLUMN ERECTION TOLERANCES

In the 2000 AISC Code of Standard Practice, Section
7.13.1.1 states “the angular variation of the working line
from a plumb line shall be equal to or less than 1/500 of
the distance...” Is this the angle between the working
line and plumb line, or is it the ratio of the displacement
to the column length?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center
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It is the maximum permitted deviation at one end of a
column based upon a 1/500 angle between the working line
and plumb line that intersect at the other end of the column.

If the world were perfect, the variation (distance)
between the top and bottom working points of a column
oriented in the z-direction should ideally be zero in the x-
and y-directions (i.e. a perfectly vertical column.) In such
an idealized case, the working line of the column and a
plumb line would be identical to each other. However, the
world is not perfect.

In actual construction, the line between top and bottom
working points is not likely to be a plumb line. The 1/500
maximum slope defines the envelope within which the col-
umn can lean and be acceptable. Note that other tolerances
apply in some cases (see Code.)

Keith Mueller, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

WHITMORE SECTION

Question sent to list server at www.seaint.org

On page 7-114 of the AISC ASD/LRFD Connections
Manual, a sketch of the Whitmore Section is shown for a
particular example. Consider a connection with the brace
connecting to a beam only (no column). | see the dimen-
sions L, £, and £, remaining the same. The dimension /,
will increase in length from the corner of the section until
a line parallel to the brace intersects the beam flange.
Then per the last paragraph on the previous page, the col-
umn length would be the average of /, and ¢, (¢, is nega-
tive in this case). Would this be correct?

The geometry of the buckling lengths Z,, £, and £, as you
describe them sound reasonable. You can use a negative
value in determining the average for the buckling check. It
makes sense, because that means the gusset is very stiff
there—the beam flange is restraining buckling.

Note also, however, the modification in the effective
length factor for the case of a gusset supported on one
edge. We recommend K = 1.2 when only one edge of the
gusset is connected instead of the 0.5 used when both
edges of the gusset are connected.

Charlie Carter, PE,, S.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

SEISMIC COLUMN SPLICES

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

In reference to Section 8.3a(2) of 1997 AISC Seismic
Provisions [Section 8.4a(2) in the 2002 version] states that
the minimum required strength for each flange shall be
0.5R F A, where A is the flange area of the smaller col-
umn connected. Does A, pertain to the area of just one
flange or both flanges of the smaller column?
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The term A, represents the area of one flange of the
smaller column. By writing the minimum required
strength of each flange as 0.5R F A, the intent is that at
least 50% of the flange expected strength must be devel-
oped. Note that Section 8.3a(1) requires that PJP groove
welded joints satisfy 200% of the required strength as a
minimum as well [Section 8.4a(1) in the 2002 version.]

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

AVOIDING COLUMN CONTINUITY PLATES

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

When designing moment frames, we will typically use
continuity plates between the column flanges when a
beam or girder frames into the column. Although this
keeps the column size down, it also increases fabrication
cost. Would you have any comments regarding the elimi-
nation of continuity plates by using a heavier column?

It may be better to use a heavier column to eliminate the
transverse stiffeners (continuity plates) for moment connec-
tions attached to the flange of the column. Increasing the
column size, sometimes substantially, to satisfy the Chapter
K provisions governing the need for transverse stiffeners, is
often more economical.

In the end, it may be more economically feasible to use a
larger column then to use a smaller column requiring fabri-
cation and installation of continuity plates. Visit
www.aisc.org to download a free Excel-based script pro-
gram from the Steel Tools section of the AISC website. It
performs calculations to help you quickly choose a column
that does not require column stiffeners based upon infor-
mation in AISC Design Guide No. 13: Stiffening of Wide-
Flange Columns at Moment Connections—Wind and Seismic
Applications.

Jason Ericksen
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

NEW QUESTIONS

COMPOSITE FLOOR PENETRATIONS
Where can | find literature or references regarding the
design of composite floors with penetrations?

NEW ASTM STANDARDS AND OLD AISC
SPECIFICATIONS

ASTM A992 wide-flange shapes and F1554 anchor
rods are not listed in the 9th edition ASD Manual nor in
the 1989 ASD Specification. Can | use these newer mate-
rials in designs involving the ASD, or does the design
need to be based on the LRFD Specification?



