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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

Thermal Cutting
I received an RFI requesting a modification that includes 
thermal cutting (torching) of the deck closure angles (dia-
phragm chords). The special inspections agency is request-
ing that we verify this modification. I am trying to research 
the effects of thermal cutting. Do you have any recommen-
dations on where to look for information as far as codes or 
technical references?
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Thermal cutting is a normal operation in the fabrication of struc-
tural steel. You may want to look at Section 2.2 of the Frequently 
Asked Questions section of the AISC website at www.aisc.org/
faq. You can also find requirements for thermally cut edges in 
Section M2 of the AISC specification (a free download at www.
aisc.org/2005spec). AWS D1.1 also provides requirements and 
discussion of thermal cutting practices.
Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

weld all around?
Current details show an all-around fillet weld symbol at 
wide-flange column to base plate connections. I thought that 
this wasn’t a good practice. Could you please comment?
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

It isn’t good practice. We recommend welding on the flat surfaces 
only. The small amount of weld across the toes of the flanges and 
in the areas of the fillet radii add very little strength and are very 
costly. Yet welding around the corners and across the toes of the 
flanges is difficult and may result in rapid melting at the corners 
and a resulting gouge during welding. The repair implications 
outweigh any benefits of welding all around.

Further discussion of the subject can be found on page 4 of 
AISC Design Guide 1: Base Plate and Anchor Rod Design (Second 
Edition), available from www.aisc.org/epubs.
Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

design stress for Compression Members
In the third edition of the LRFD Manual of Steel Construc-
tion, on page 16.1-143, there is a table for design stress for 
compression members in relation to Kl/r. Where is this table 
in the Steel Construction Manual, 13th edition?
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

This information is now found in Table 4-22, which is in Part 4 
of the 13th edition Manual. Since these specific tables are derived 
values based on specification equations, it was decided to remove 
the tables from the specification, and include them in the column 
section of the Manual.
Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

section Properties of Back-to-Back Channels
Does AISC provide a spreadsheet that calculates the section 
modulus of two channels welded back to back?
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

No, but it is a simple calculation. Ix is twice that of a single chan-
nel, and Iy can be determined by application of the parallel axis 
theorem using the area of each channel multiplied by the distance 
squared from the y-axis to the center of gravity of each channel. 
The section modulus can then be derived based on the moment 
of inertia value.

If you create a spreadsheet to do this, consider posting it for 
others to use on a web site like www.steelutilitiesonline.org.
Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Minimum Connections
Section J1.7 in the AISC specification covers “minimum 
strength of connections” and requires a factored load not 
less than 10 kips for connection design. Where does the “10 
kips” come from? Is that empirical? Can I use this load for 
the connections of precast concrete structures?
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Your reference to Section J1.7 must be in relation to an older 
LRFD specification where the 10 kip minimum strength of con-
nection was included; this was an arbitrary requirement based 
upon the older and similarly arbitrary 6 kip minimum strength in 
ASD. Such a minimum requirement is no longer included in the 
current 2005 specification, as it was deemed a rather meaningless 
requirement; most standard connections provide far in excess of 
that minimum capacity. In addition, OSHA now requires that 
beams have at least two bolts installed prior to release from the 
load line during erection.

The AISC specification does not cover design parameters 
required for precast concrete structures. Perhaps an organization 
that addresses precast concrete structures could assist you with 
that part of your question.
Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

workable Gage
I noticed that the workable gage for W8×24 and W8×28 in 
the 13th edition Manual changed from previous editions of 
the steel manual. The 13th edition shows the workable gage 
as 4 in. for those members; previous editions list them as 31/2”. 
Is this intended or was it a typo? Also, I was wondering if you 
can explain the difference between workable gage and use-
able gage as was listed in older U.S. Steel or ASD manuals.   
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The historical flange gages for these W8s and other W-shapes, 
with flanges ranging from 6 to 8 in. wide, is 3½”. A detailer 
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changes this gage to 4” when a designer uses these sections as 
columns. Many fabricators just use 4” as a standard gage for these 
sections. This is one of those areas where “workable gages” is a 
flexible term. There isn’t enough clearance to tighten bolts if one 
uses 3½” centers on framing angles.

 The usable or workable gage is a dimension that allows suf-
ficient clearance from the k1 dimension (fillet) to the washer or 
bolt head to properly install the bolt. Fabricators generally group 
them so that only a few gages will work for all beams made. The 
usual range is 2¼”, 2¾”, 3½” (or 4”) and 5½” (or 6”). The custom 
spacings come into play for extremely wide flanges and heavy 
framed connections. For framing into column flanges, 4” and 5½” 
gages were used traditionally, but 6” is replacing 5½” these days.

The use of 3½”gages comes from the need to fit seats into the 
webs of 8” columns. If you use 4” on the beam flange you couldn’t 
fit the seat into the T dimension: 3½” + [(1¼” edge distance)(2)] = 
6” seat width. Thus the workable gage varied depending on what 
you were trying to fit. If the section is used as a beam we use 3½”; 
if it is used as a column we use 4.”
Ron Yeager
Steel-Art, Inc., Galeton, Pa.

welding to 65 ksi steel
Full penetration welded column splices of columns with 
65 ksi yield strength were completed using 70 ksi weld metal, 
when 80 ksi weld metal was required. We realize some-
thing needs to be done as the weld no longer develops the 
strength of the base material. Can the columns simply be 
reinforced at the connection, i.e. reinforcing flange and web 
plates to resist for the excess not developed by the weld; or 
does the 70 ksi weld no longer have any analytical capacity 
because it used with 65 ksi material?
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center 

My first thought is that it is not necessarily true that you need 
to do something to reinforce this splice. While you have not 
achieved the requirements to produce a splice that is “full 
strength,” it is possible you have achieved the required strength. 
For example, if this is a column in a special moment frame, the 
required strength according to Seismic Provisions Section 9.9 is 

based upon a moment at the splice equal to RyFyZ for the column. 
With Ry for A913 Gr. 65 equal to 1.1, RyFy is 71.5 ksi, and your 
70 ksi full thickness weld narrowly misses the required strength. 
The engineer could review the specific test report for the column 
in question and the test results on the certificates of conformance 
of the filler metal classification tests and find the strength of the 
weld sufficient to develop the strength of the column. Doing so is 
not strictly in accordance with the Seismic Provisions, but may be 
acceptable to the authority having jurisdiction. If this is not a spe-
cial moment frame, a lower required strength may be applicable 
and a comparison like that above may be favorable. 

If the analysis above is not successful, reinforcement is neces-
sary. Fillet-welded splices with appropriate filler plates to make 
up the difference in column strength can be used to supplement 
the strength of the existing groove weld.
Tom Schlafly
American Institute of Steel Construction

deep Column section for sMf
I am designing a Special Moment Frame (SMF) in accor-
dance with FEMA 350 and using a reduced beam section. In 
the past, and in the FEMA 350 document, the columns for 
SMF have been limited to W14s. However in a recent AISC 
seminar, the speaker indicated that it is acceptable to use 
deeper column sections (W24s, W27s, etc.) for SMF using 
the reduced beam flange connection (dog-bone). I could not 
find any documentation supporting this unless specific test-
ing is required. Can you point me in the correct direction? 
Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The direction you are seeking is available in ANSI/AISC 358-05, 
Prequalified Connections for Special and Intermediate Moment Frames 
for Seismic Applications. This document is the successor to FEMA 
350, and is available as a free download at www.aisc.org/aisc358. 
Section 5.3.1 of the document lists beam limitations where the 
beam depth is limited to W36 for rolled shapes. See the docu-
ment for other prequalification variables.
Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction


