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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Elevated Slab Tolerances
For a steel-framed project with concrete slabs on metal deck, 
I know that the AISC Code of Standard Practice sets the toler-
ances for the steel, but what typically defines the tolerances 
for the top of concrete slab on metal deck? Normally, the 
concrete subcontractor uses the ACI “F” number criteria 
from the cast-in-place section of the project specifications, 
but is this correct if one just references the basic ACI and 
AISC standards without additional project specifications?

Remember that top-of-concrete elevations for a framed slab are 
as much a function of the design process as they are of the con-
struction process. The “F” numbering system is really a measure-
ment of the contractor’s performance of the slab finishing process, 
rather than of the actual elevation of a framed slab. Therefore, to 
answer your question, the engineer really needs to be involved in 
the process of determining what is required to achieve acceptable 
slab elevation results. 

I wrote a SteelWise article for MSC (June 2005) titled “Toler-
ating Tolerances” that discussed the subject in some detail. Back 
issues of MSC can be accessed at www.modernsteel.com/back-
issues. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

OCBF and Tension-Only Bracing
Section 14.2c of the 1997 version of Seismic Provisions for 
Structural Steel Buildings does not allow tension-only brac-
ing. The 2005 version states that tension-only bracing can be 
used, but not in K, V, or inverted V configurations.
	 Am I reading this correctly? When did it change that 
tension-only could be used? I do see that there are many 
restrictions to this.

There have been substantial changes made to the 2005 Seismic 
Provisions (AISC 341-05) with respect to earlier editions of the 
document. You are correct that AISC 341-05 permits the use 
of tension-only braces in OCBF. This is found in the user note 
under Section 13.1. As per the user note in Section 14.2 the 
tension-only members in OCBF need not satisfy the slenderness 
requirement of Section 14.2, but cannot be used in K, V, and 
inverted V configurations. This change was made possible by 
the changes in the system design requirements in the referenced 
ASCE 7-05 standard. 

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Pretensioned Bearing-Type Joints
Please let me know whether a bearing-type connection can 
be pretensioned. 
	 If yes, should the pretension (70% of the proof load 
of the bolt) be taken into account and checked for com-
bined shear and tension when using N- or X-type bolts?  
	 What is the purpose behind pretensioning bearing type 
joints?  Is the pretension to be in accordance with RCSC 
2004?  Will prying occur in a pretensioned joint?

A bearing-type connection may be snug-tightened or 
pretensioned. Hence, a bearing connection can be pretensioned.

The pretension force should not be considered part of the 
tensile load on the fastener.  These are not additive. The tension 
load in a pretensioned bolt does not change when an external ten-
sion force is applied until the parts separate, which would require 
a tension force in excess of the pretension. Additionally, shear 
deformations occur prior to bolt failure. These deformations also 
relieve the pretension prior to bolt failure.

The purpose behind pretensioning is generally to minimize 
the variation of force in the bolt.  This should not be confused 
with slip-critical connections, which are designed to prevent slip. 
Refer to Section J1.10 of the 2005 AISC specification (www.aisc.
org/2005spec) and Section 4.2 of the 2004 RCSC specification 
(www.boltcouncil.org) for cases when pretensioned joints are 
mandated.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

Historic Shape Data
I am interested in purchasing a copy of the book Dimensions 
and Properties, Rolled Shapes—Steel Wrought Iron Beams and 
Columns, as rolled in the USA, Period 1873 to 1952.  It was 
compiled and edited by Herbert W. Ferris, and it looks like 
the 9th printing was in 1983.

The “Ferris Book” has been out-of-print for some time and is no 
longer available from AISC. Design Guide 15, Rehabilitation and 
Retrofit Guide has superseded the Ferris Book, including shape 
information up until the year 2000. AISC also has a shapes data-
base CD available that includes historic shapes. Both the design 
guide and the shapes database are available for AISC members at 
www.aisc.org/epubs or can be purchased from the AISC book-
store at www.aisc.org/bookstore by others.

If you still want to find a copy of the Ferris book, check with a 
used bookstore. Also,  copies sometimes pop up for sale on eBay.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Stiffeners and Concentrated Forces
We need more information on Section J10.8 in the 2005 
AISC specification. The basic question is: Where do the 25tw 
and 12tw parameters come from? What about when you have 
two stiffeners within 25tw/2 of each other? Are the strengths 
additive? Is there any provision by which the 25tw limit can 
be increased?

These are based upon stiffener research and testing that goes 
back many years. The stiffener is assumed to have an effective 
area of web of 12tw on each side. For an interior location, a total 
length of 25tw is assumed. (12tw is approximately half of 25tw.) If 
the stiffener spacing is less than or equal to 25tw, the area between 
the stiffeners is fully effective. On both sides of this area, an addi-
tional 12tw is effective. Thus for spacing that is less than 25tw the 
effective width is 12tw + spacing + 12tw for an interior location. 
Essentially, this means the effective width for multiple stiffeners 
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can’t overlap. Similarly, it can’t extend beyond an edge at an exte-
rior location.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Girt Bracing
I am designing a building with vertical siding, channel girts, 
and sag rods. I was told that the industry standard is to con-
sider the channel braced at the sag rods. How is this possible, 
since the sag rods are neither at the compression flange nor 
able to act in compression? Is this the appropriate way to 
look at bracing the channel, or is there a more appropriate 
method?

The siding attached to the tension flange of the girt acts like a 
torsional brace. Unfortunately, it may be an ineffective brace 
in terms of restraining the compression flange of the girt, since 
it is attached to the tension flange. One needs to calculate the 
adequacy of such a brace using Appendix 6 (torsional bracing) 
in the 2005 AISC specification (a free download from www.aisc.
org/2005spec). 

Procedures in AISC Design Guide 7, Industrial Builidings—Roofs 
to Anchor Rods, 2nd edition, for the design of girts are outlined on 
pages 17 and 18 of the document (www.aisc.org/epubs). Note 
that item 6 mentions that the sag rod acting in conjunction with 
the siding should be designed to prevent the twist of the girt 
under suction loads in accordance with Chapter F of the AISC 
specification. As such, double nutting would be required to pro-
vide resistance to twisting. 

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

Required Edition of a Standard 
Do you have a good response to engineers who forbid the 
use of the AISC 13th edition for connection design on their 
projects? I am running across a few engineers who take the 
position that since the IBC predates the 13th edition, the 
13th edition cannot be used.

Your use of the term “13th edition” refers to the AISC Steel Con-
struction Manual, which is not a referenced standard in the IBC. 
The IBC instead references standards like the AISC specification 
(normally, the one that is in effect at the time of the IBC adop-
tion). The 2006 IBC references ANSI/AISC 360-05, which is the 

current AISC specification and the basis of the 13th edition Steel 
Construction Manual. 

The procedures set forth for connection design in the AISC 
manual are representative of how the AISC manual commit-
tee views the current state-of-the-art in terms of connection 
design. Much of this is based on engineering judgment, not just 
application of the Specification parameters explicitly. There may 
be changes from the information presented in previous manu-
als, based on testing and data compiled since the issue of the old 
manual. This may be especially true if comparing current prac-
tices against those found in the 18-year-old 9th edition ASD 
manual. 

Ultimately, each new manual reflects the state-of-the-art in 
knowledge, research, and experience. For that reason, it is pref-
erable to use the latest information available if permitted by the 
applicable building code and/or the authority having jurisdiction. 
To us, this means the 2005 AISC specification and 13th edition 
AISC manual. Our experience is that rejection of this approach is 
the exception rather than the rule.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Certification Exemption
How does AISC Certification  for fabrication of  steel build-
ing structures  relate to the IBC 2003 Paragraph 1704.2.2, 
Fabricator approval?   If a fabricator is AISC Certified, can 
I assume they qualify for the special inspections exemption 
under IBC?

The applicable building code for the jurisdiction will often pro-
vide an exemption to shop special inspection requirements if a 
fabricator is approved to perform such work, which can provide 
a cost savings to the owner. The AISC Certification program 
essentially satisfies the criteria that are required in the IBC model 
building code for “approved” status. However, the IBC does not 
identify any specific certification programs as satisfying fabricator 
prequalification. Rather, this decision is left to the authority hav-
ing jurisdiction to determine if the program meets the exemption 
qualification. Participation in the AISC Quality Certification pro-
gram is usually accepted, but you may want to check if a particular 
jurisdiction has made this determination on previous projects and 
has set a precedent.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Kurt Gustafson is the director of technical assistance, and Sergio Zoruba and Amanuel Gebremeskel are senior engineers in AISC’s Steel Solu-
tions Center. Charlie Carter is AISC’s chief structural engineer, and Lou Geschwindner is AISC’s vice president of engineering and research.


