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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Repairs at Protected Zones
When installing the light gauge framing on a special moment 
frame with RBS connections, four shot pins were inadver-
tently installed into a beam flange in a protected zone. What 
criteria can we apply to determine if this exceeds an accept-
able level? And if it does, what repairs are available to us?  

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The AISC Seismic Provisions state that “welded shear studs and 
decking attachments that penetrate the beam flange shall not be 
placed on beam flanges within the protected zone.” There is no 
level of such attachments that would be considered acceptable.

Base metal repair requirements within the protected zone are 
given in Section 6.15 of the AWS D1.8 Structural Welding Code—
Seismic Supplement. Subjects of weld removal and repair of gouges 
and notches in protected zones are covered.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Design Wall Thickness
What is the reason for the smaller gross areas of standard 
pipes in the new (13th edition) steel manual?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The areas of HSS and steel pipes listed in the 13th edition Steel 
Construction Manual reflect the requirement in Section B3.12 
of the AISC specification that the design of HSS manufactured 
by the electric resistance welded (ERW) process be based on a 
design wall thickness equal to 0.93 times the nominal wall thick-
ness. An HSS is defined in the AISC specification as “Square, 
rectangular, or round hollow structural steel section produced in 
accordance with a pipe or tubing product specification.”  

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

65 ksi Steel and LEED Certification
We are considering the use of 65 ksi steel for building 
columns. Can you tell me what the availability would be 
for 65 ksi W-shapes? We are currently looking at sizes 
ranging from W14x61 to W14x605—the whole range! 
	 Additionally, the project (located in Chicago) is to be 
LEED certified, so we would be looking for steel manufac-
turers within a 500-mile radius. Do you have any recommen-
dations for steel suppliers that would be able to fulfill this 
requirement and supply 65 ksi W-shapes?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

As you likely know, LEED 2.2 requires that local products be 
both manufactured and harvested within 500 miles of the proj-
ect site (in previous versions the two were separate consider-
ations). For steel, the location of the steel fabricator is the point 
of final manufacture, and this location is easily obtainable by 
numerous steel fabricators local to the Chicago area. For harvest-
ing of material, however, you have to use the location of the scrap 
source for the mill where the material is produced, which is usu-
ally within approximately 300 miles of the mill. 

Unfortunately, for your particular case, you will not be able 
to apply the steel toward this credit if you use 65-ksi steel, as 
shapes of this grade (ASTM A913) are currently only produced 
by Arcelor-Mittal steel in Europe. Thus, with respect to sustain-
able design, you will have to weigh the material savings that you 
yield by using a stronger grade of steel versus the environmental 
impact of shipping the material overseas. The closest mill of any 
structural steel material to your project site is Steel Dynamics in 
Ft. Wayne, Ind. If you choose to use a 50-ksi material, they can 
supply it from that location to meet your LEED criteria. 

Chris Hewitt, LEED AP

Slip-Critical Connection
What is a slip-critical connection, and when must they be 
used?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Slip-critical connections are those that have an additional design 
requirement to provide a calculable resistance to slip on the 
faying surfaces provided by the force of friction between the con-
necting materials. Slip-critical connections are usually designed 
for service-level slip resistance, but strength-level slip resistance 
is sometimes required. In either case, these connections require 
proper faying surface preparation to achieve the minimum slip 
coefficient and the pretensioning of bolts during installation to 
achieve the minimum clamping force. The combination of these 
creates the frictional resistance to slip.

For more detailed information on how to design slip-critical 
connections, please see Chapter J and its commentary in the 2005 
AISC specification, available at www.aisc.org/2005spec. Also, 
please refer to the RCSC Specification for Structural Joints Using 
ASTM A325 or A490 Bolts (available at www.boltcouncil.org) 
Section 4.3 for finding out when to use slip-critical connections. 
Further guidance also can be found in AISC Design Guide 17: 
High Strength Bolts—A Primer for Structural Engineers, available 
free to AISC members at www.aisc.org/epubs.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Plate Girder Design
Where can I find the current design criteria for plate gird-
ers? What used to be Chapter G in the 1989 ASD specifica-
tion doesn’t appear to be in the new 2005 AISC specification.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The term “plate girder” is no longer used in the AISC specifica-
tion, but the 2005 AISC specification does contain flexural and 
shear requirements for built-up sections, although some are in 
modified form. There are special requirements for built-up sec-
tions with large h/t ratios in the new Specification, and these are 
based on the older plate girder design requirements. The flex-
ural requirements are in Chapter F (Section F5), and the shear 
requirements are in Chapter G. The 2005 AISC specification can 
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bridge construction. Opinions and suggestions are welcome on any 
subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
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professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
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be used to design plate girders, although a separate Chapter and/
or Appendix no longer exists specifically for plate girders.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Traceability
Is it required to have evidence of traceability of heat num-
bers for clip angles, bar sections, or plate from inventory?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The AISC Code of Standard Practice does not require heat number 
traceability for structural steel, but it does require a method of 
material identification, which may include mill test reports. In 
some cases, the project specification may stipulate requirements 
more stringent than those provided in the Code of Standard Prac-
tice. As this adds significant cost, such additional requirements 
should only be specified when they are necessary.

Please refer to Section 6.1.1 of the 2005 Code of Standard Prac-
tice (a free download from www.aisc.org/code) for identification 
of material requirements.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Maximum Size of Fillet Weld
Why is the maximum size of a fillet weld limited by the 
thickness of the thinner plate?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Section J2.2b (a) of the AISC specification states that for fillet 
welds along edges of material less than ¼ in. thick, the maximum 
size of the fillet weld should be no greater than the thickness 
of the material. In other words, one cannot specify a fillet weld 
thicker than the material thickness against which it will be placed. 
In material thicker than ¼ in., the limit is 1⁄16 in. less than the 
thickness. This requirement assures that the edge of material is 
still present and the weld size can be assured visually. A melted 
edge on thicker material tends to obscure the true weld size, as 
the material corner likely will melt faster than the root of the 
joint. When the welding is not along the edges of materials, how-
ever (e.g., a tee joint), the limitations stated above do not apply. 

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Specification Conformance for Existing Buildings
I have a multi-story building constructed circa 1970 that is 
being considered for re-use as a senior center. Should the 
structural engineer be required to check the bolts for con-
formance with modern criteria?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The applicable building code will typically define when an exist-
ing building must be upgraded to meet current design require-
ments. In general, it is commonly required when a change in 
occupancy occurs or there is an increase in loading. Chapter 34 
of the 2006 International Building Code (IBC) includes such 
requirements. You should check your local building code for spe-
cifics. For further guidance on the subject you may also want to 
review Appendix 5 of the 2005 AISC specification, which covers 
evaluation of existing structures.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Extended Single-Plate Shear Connections
Does one use the 1.25 multiplier over the bolt shear val-
ues for the extended configuration single-shear  plates?  Per 
p.  10-103 in the 13th edition AISC manual, the 1.25 mul-
tiplier is used to determine the moment strength of the 
bolt group. But when you are calculating the bolt shear 
strength,  is it correct to use the bolt shear values directly 
from the tables and multiply these by the “C” factor for the 
eccentricity?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Yes, the 1.25 multiplier can be used, but only in relieving the need 
to consider eccentricity in the design of the connection. In the 
extended configuration procedure, this is done by limiting the 
plate thickness in the Mmax equation. The bolts in shear still must 
be designed per Specification Chapter J, without consideration 
of a strength increase. For this check, a C-value is applied on the 
bolt shear strength, with an eccentricity taken as that from the 
support to the center of the bolt group.

Chris Hewitt

Thread Engagement
Is there a minimum number of threads that a nut needs to 
be engaged on a bolt?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Section 2.3.2 of the RCSC Specification for Structural Joints Using 
ASTM A325 or A490 Bolts (a free download at www.boltcouncil.
org) defines the proper installation as follows: “The bolt length 
used shall be such that the end of the bolt extends beyond or is at 
least flush with the outer face of the nut when properly installed.” 
Thus, the minimum number of threads that must be engaged is 
all of them; the full depth of the nut must fall within the length 
of the bolt.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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