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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Penetration into the Base Metal
I am concerned with a fabrication shop that is using 
E70C-6M. When inspecting heavy columns,  I noticed  the 
welds at the gusset plate have little or no penetration into 
the base metal. My wire book is saying the wire is good on 
carbon steel up to 70 ksi. Is the gas-shielded metal-cored 
wire, which I see as having little penetration, acceptable 
on structural steel because the drawing calls for the use of 
E70XX filler metal?

Duane Miller of Lincoln Electric provided his thoughts:
The “key” to welding is fusion, not necessarily penetration. 

The two often get confused.
Fusion is achieved when filler metal and base metal are melted 

together and fused together. Penetration refers to a specific 
amount of melting into the base metal. Typically, when pen-
etration is achieved, fusion is assured. However, if penetration is 
minimal or nonexistent, then fusion is often uncertain (as appears 
to be the case in this situation). 

To your question regarding acceptability, the answer is yes; the 
filler metal meets all the requirements of AWS D1.1:2006, Table 
3.1. The AWS classification of E70C-6M meets the require-
ments shown on the drawings for E70XX. However, I hasten to 
add the caveat that, as with all welding, the welding parameters 
(amps, volts, travel speed, preheat, material cleanliness, etc.) must 
be such that proper fusion is achieved. With your report of 

“little or no penetration,” you should not assume that fusion is 
being achieved, even though the electrode meets the AWS D1.1 
requirements.

There is no inherent problem with the use of this particular 
classification of electrode, but as is the case with all electrodes, 
improper procedures and techniques can result in poor quality 
welds. If there is no fusion, there are major procedural problems 
that must be addressed. Short-circuiting transfer associated with 
GMAW welding, low currents, small diameter electrodes, and 
other factors can all lead to conditions wherein fusion is not 
achieved.

Rather than focusing on the electrode, the concern should be 
on the welding parameters and quality. Make sure the WPS meets 
the requirements of AWS D1.1 and that the electrode is operated 
within the manufacturer’s recommended parameters. If there are 
remaining concerns about the suitability of the welding electrode 
and the welding procedure parameters being used, it would be 
appropriate to perform some mechanical testing on welded con-
nections. Simple fillet weld break tests, which are normally used 
for tack welder qualification, can be used to identify fusion prob-
lems. See AWS D1.1 Figure 4.35 for an example of such tests. A 
good weld will fail through the throat. If fusion problems exist, 
failure will be along the face of the base metal.

Section Properties
I am trying to calculate the Ix values found in Section 1 of 
the 13th edition AISC manual. The numbers that I get are 
close, but don’t quite match what is printed. Are you includ-

ing the fillets in the calculation? What shape do you assume 
they are? Where is the thickness of the flange equal to tf 
when shapes have an inner flange surface slope? Is it at the 
location half way between the face of the web and the end of 
the flange?

Yes, the fillets are included in the calculation of the section prop-
erties listed in the AISC manual tables. The fillet radii used are 
based on surveys we conduct of fillet practices used by produc-
ing mills, and the calculations are based upon a parabolic fillet 
in a right angle as shown on page 17-40 of the 13th edition AISC 
Steel Construction Manual. The tf of a shape with a sloping flange 
depicts the average flange thickness taken between the tip of the 
flange and the transition point to the fillet. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

PJP Weld Capacity
When AISC gave a seminar on the new code, they gave out 
laminated “short-cut” cards that identify the ASD tension 
capacity of a PJP groove weld as 0.32FEXXAw. I am having 
trouble coming up with the origin of the 0.32 factor. For 
ASD I have always used an allowable shear stress of 0.3 times 
the nominal tensile strength of the weld metal. Can you 
explain the difference? 

I think that your confusion stems from the distinction between 
the directions of applied load with respect to the axis of the weld. 
You will note that the laminated cards give a value of 0.30FEXXAw  
for shear on the weld, but 0.32FEXXAw  for tension on the weld. 

Available strength of welded joints is covered in Table 
J2.5 of the AISC specification (a free download at www.aisc.
org/2005spec). Note that if you are looking at tension normal to 
the weld axis, the nominal strength is 0.60FEXX, and Ω = 1.88. If 
you are looking at shear, the nominal strength is 0.60FEXX, and 
Ω = 2.00. It will thus follow that the allowable ASD coefficient for 
the tension case would be 0.60/1.88 = 0.32, while that of the shear 
case will be 0.60/2.0 = 0.30.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Single-Angle Bending
Upon reviewing a condition I have encountered of an 
unequal-leg single angle bent about a geometric axis (X-X in 
this case) with no restraint against lateral-torsional buckling 
along its length, I do not see in AISC specification Section 
F10-2 any subsection that encompasses this condition. Is it 
advisable to assume that since this condition is not explic-
itly covered with a definition for Me, that there is no case in 
which LTB will cause the failure of an unequal-leg single 
angle bent about a geometric axis?  If not, which equation 
would be applicable to determine the LTB criteria for this 
condition?  

No, lateral-torsional buckling does apply. Refer to the commen-
tary of section F10 at the top of page 16.1-282 for your condition. 
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The biaxial bending can be treated using the provisions in Chap-
ter H to combine the forces around the principal axes. Leg local 
buckling may also limit the flexural strength for noncompact 
angle legs as per Section F10.3

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Slip-Critical Surface Classes
AISC 341 lists only Class A surface preparation for bolted 
connections that are part of the SLRS. This would appear to 
eliminate galvanizing as a corrosion control method, since, 
when roughened, it is considered a Class C surface. Is this 
correct?

No. There is no longer a Class C surface designation in the AISC 
specification. Class A surfaces include hot-dip galvanized with 
roughened surfaces. See Section J3.8 of the AISC specification (a 
free download at www.aisc.org/2005spec) for guidance. 

Note that the RCSC specification has not been updated since 
the release of the 2005 AISC specification, and, therefore, the 
current 2004 release still contains the Class C reference.

For further discussion on the subject of combining the for-
merly separate Classes A and C into a single Class A, see the 
Commentary to Section J3.8 of the 2005 AISC specification.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Edge Distance for Anchor Rod Holes
What and where are the requirements for edge distance 
for the recommended maximum-size holes for anchor rods 
listed in table 14-2?

AISC does not directly address edge distance requirements for 
anchor rod holes in base plates. This is a matter of engineering 
judgment because only the designer can anticipate what types of 
loads the hole is likely to see. See FAQ 7.1.7 at www.aisc.org/faq 
for further discussion on the subject. 

It is generally not recommended (see AISC Design Guide  1, 
Column Base Plates), but if shear is being transferred through 
anchor rods and the engineer can anticipate which anchors can 
reasonably be expected to bear against the oversized holes, the 
provisions of section J3.4, J3.10, and J4 may be helpful.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Historic Steel Beam Designation
We are renovating a job dated 1914. Beams are called out as 
9×21. Is this an “I-shape,” 9 in. deep at 21 lb. per ft?  Is there 
a source for the old beam properties?

Yes, it is very likely an I-shape, and yes, there are sources that 
contain information on old beam shapes. The early 1900s era 
preceded the formation of AISC and the publication of the AISC 
manuals. However, AISC has Design Guide 15, which is a refer-
ence for historic shapes and specifications. This guide includes 
information on many shapes that predated the AISC manuals. 
The document is available at www.aisc.org/epubs. AISC also has 
a shapes database (v13.0 for contemporary shapes and 13.0H for 
historic shapes) available on the same web site.

It is likely that the 9×21 shape of your inquiry was an “Ameri-
can Standard Beam” produced by one of the mills of the time. 
Today these are called S-shapes and are listed as such in the 
design guide. There are multiple listings for shapes with the 
S9×21 designation because there was more than one producer of 
the shape and the properties may not have been identical. Despite 
the variations in cross-section, the S9×21 would be nominally 9 in. 
deep and weigh 21 lb per ft.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Single-Plate Connections with Axial Loads
Is it acceptable to design single-plate connections for shear 
and axial loads? If so, what are the design criteria for the 
axial load?

The tabulated values for shear connections in the AISC manual 
do not address beam connection with axial loads. However, yes, 
it is acceptable to design single-plate connections for shear and 
axial loads. The same limit states that are covered in Chapter J of 
the AISC specification (such as bolt shear, bearing strength at bolt 
holes, tension, shear, block shear, etc.) would be applicable.

The extended single-plate connection procedure provided on 
page 10-102 is intended as a starting point for cases that deviate 
from the limitations imposed on the more traditional conven-
tional configuration. It is used in combination with consideration 
of axial force in several examples in the AISC Seismic Design 
Manual. As one example, see Example 5.2. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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