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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Historic Lattice Columns
We are examining an existing building constructed circa 
1919. The columns in the building consist of double-angle 
flanges with lattice steel webs. We are trying to determine 
allowable loading for the column, but have been unable 
to find any documented information. Any help would be 
appreciated.

I am not sure what type of documented information you are look-
ing for. You may be able to find discussions in old textbooks, but I 
don’t think that you will find capacity tables. The design of such 
compression members usually started with the calculation of the 
basic section properties and determination of the unit compres-
sive stress. The elements also had to be joined together to act as a 
unit. To act as a unit, the buckling resistance of the individual ele-
ment has to be at least as great as that of the member as a whole.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Evaluation of an Existing Structure
I am working on an addition to a 1922 steel-framed building. 
When I check the columns using ASD (unreinforced con-
crete encased, Fa = 18000 – 70L/R), many are overstressed. 
However, the results appear to be better using LRFD. 
	 Is there anything in the AISC specification that would 
require that we use ASD and not LRFD to check the exist-
ing structure? Is it reasonable to apply today’s load and resis-
tance factors to historic steel? 

There is nothing in the AISC specification that defines what 
load approach must be used in the analysis, design, or evaluation. 
Either method is acceptable as long as you stay consistent in the 
load and capacity sides of the design equations. Current require-
ments are often applied to existing structures. See Appendix 5 of 
the 2005 AISC specification for more information on evaluating 
existing structures.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Shear Stud Requirements
Is there a minimum height requirement for studs used in 
the design of composite beams?

Section I1.3 of the AISC specification requires that studs shall not 
be less than four stud diameters in length after installation. Sec-
tion I3.2c of the AISC specification requires that, when formed 
steel deck is used, after installation the studs shall extend not less 
than 1½ in. above the top of the steel deck. See Chapter I of the 
AISC specification for other stud requirements.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Crane Runway Forces
Where are “crane runway horizontal forces” addressed in 
the current AISC specification? This was formerly covered 
in Section A4.3 of the 1989 ASD specification. If it is not 

addressed in the new specification, where do I need to go to 
find these requirements?

The AISC specification no longer stipulates load requirements. 
Instead, loads and load combinations are now covered by the 
applicable building code or the ASCE 7 load standard. Crane 
loads are covered in Section 4.10 of ASCE 7-05.  

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Expansion Joint Location
What is the maximum length permitted between expansion 
joints in a steel building?

There is no one specific requirement for permitted length 
between expansion joints in a steel building. The determination 
of when expansion joints should be introduced in a building 
structure is dependent on many factors, including the configura-
tion of the structure, type of use, and climatic conditions, among 
others. You may want to look at Technical Report No. 65, Expan-
sion Joints in Buildings, published by the Federal Construction 
Council (1974). Key points from this reference are summarized 
in the 13th Edition AISC Steel Construction Manual beginning on 
page 2-31. The full document can be read online and is also avail-
able for purchase at www.nap.edu/catalog/9801.html.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Reduction for Splice Length
In the 3rd Edition AISC LRFD manual, footnote “e” in Table 
J3.2 requires that a 20% reduction is taken on bolt patterns 
in tension splices where the bolt pattern length measured 
parallel to the line of force is greater than 50 in.
	 Is any tension connection considered a splice? I am 
evaluating diagonal tension members in a truss that connect 
to the top and bottom chords as well as vertical members.  
Does this reduction apply?

The underlying requirement is to reduce the available shear 
strength by 20% of an end-loaded bolt group that exceeds 50 in. 
in length due to the uneven load distribution between such bolts. 
The connections you describe are likely such a case and, if the 
joint length exceeds 50 in., you do have to use the reduced capac-
ity. The footnote was probably written with the term “splices” 
because it was rare to have connections other than splices of this 
length in an end-loaded configuration.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Seismic Retrofit of 1931 Building
I am doing a seismic retrofit for a structure designed and 
built in 1931. I guess it must be A7 steel. Could you let me 
know what values Fy, Fu, and Ry should be used?

In 1931, most structural steel for buildings was designated as 
ASTM A9 rather than ASTM A7, which was applicable to bridge 
steel at the time. The tensile strength of ASTM A9 was stipulated 
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as 55,000 psi to 65,000 psi and the minimum yield point as ½ T.S. 
or not less than 30,000 psi. 

FEMA 356, which is a prestandard and commentary for the 
seismic rehabilitation of buildings, defines default lower-bound 
material strengths for ASTM A9 as a tensile strength of 55 ksi 
and yield strength of 30 ksi. 

There would have been no Ry (nor Rt) defined for the mate-
rial at the time, as these factors were only recently developed. 
FEMA  356 also provides factors to translate lower-bound steel 
properties to expected-strength steel properties. The factor 
given for steel produced prior to 1961 is 1.10 for both the tensile 
strength and the yield strength. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Single Angle Design
Can you help me clarify the design of a single unequal leg 
angle in bending utilizing the new AISC specification?  A 
very common situation for longer-span masonry brick open-
ings is to use an L6×31/2×5∕16 LLV.  Do you have an example or 
some clarification on the design?

Section F10 of the 2005 AISC specification addresses the design 
of unequal leg angles in bending. If the angle has lateral torsional 
restraint, the design can be carried out using equation F10-1. If 
there is no such restraint, the second paragraph of page 282 in 
the commentary to Section F10.2 provides some guidance for 
how to approach that problem. Equation F10-6 is applicable with 
that commentary.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Bolt Torque/Tension Equation?
I understand that the torque required for bolt installation in 
a slip-critical joint depends on the bolt class, the bolt diame-
ter, and the faying surfaces properties. Can you tell me what 
equation to use to determine the torque required developing 
the required tension in the bolt?

No. Bolt installation is defined by the tension required in the bolt, 
not the applied torque. There is no defined torque/tension rela-
tionship, as this can vary considerably depending on the project 
conditions and must be calibrated if a torque-based method is to 
be used to provide pretension in bolts. The RCSC Specification for 
Structural Joints Using ASTM A325 or A490 Bolts (a free download 
at www.boltcouncil.org) defines procedures for proper installa-

tion of high-strength bolts. Both the calibrated wrench method 
and the twist-off-type tension control bolt assembly method are 
torque-based methods. Note the special requirements for calibra-
tion that apply, particularly for the calibrated wrench method.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Required Bolt Length
I am relocating a structure where there is not proper docu-
mentation of existing conditions, and I am unable to deter-
mine the required length of the structural bolts. 
	 We have the connection drawings of the columns and 
beams, and the thickness of the splice plate. I want to know 
what the length of the bolt and of the threaded portion 
should be, taking into consideration the height of the nut 
and the thickness of the washer. 

In addition to the information you summarized, you will also 
need to assess what loads the connections are required to transfer, 
that appropriate use of washers and nuts is followed, and whether 
the threads are required to be excluded from the shear plane. The 
length of bolt used must, at a minimum, allow for the end of the 
bolt to be flush with the outside face of the nut so as to have the 
threads adequately engaged. Furthermore, the washer require-
ments will depend on the bolt, hole, and base material types, as 
well as the method of installation.

The RCSC Specification for Structural Joints Using ASTM A325 
or A490 Bolts (a free download at www.boltcouncil.org) provides 
a good source of information on these subjects. The Commentary 
to Section 2.3 provides general guidance on proper selection of 
bolt length. An AISC Engineering Journal paper by Carter (second 
quarter, 1996) provides a more detailed treatment of the subject. 
This paper is available at www.aisc.org/epubs.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Kurt Gustafson is the director of technical assistance and Amanuel Gebremeskel is a senior engineer in AISC’s Steel Solutions Center. Charlie 
Carter is AISC’s chief structural engineer, and Lou Geschwindner is AISC’s vice president of engineering and research.

The complete collection of Steel Interchange ques-
tions and answers is available online. Find ques-
tions and answers related to just about any topic 
by using our full-text search capability. Visit Steel 
Interchange online at www.modernsteel.com.


