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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Slip-Critical Bolts?
TC bolts were used in a bolted splice for W8s.  The beams 
have corrugated deck on top of them that will receive 6 to 
12 in. of concrete, and the assembly forms a ramp for foot 
traffic. The engineer wants us to remove the TC bolts and 
replace them with slip-critical bolts. I am under the impres-
sion that slip-critical is a connection and not a type of bolt.  
Is this a valid point from the inspector? Do we have to 
replace the bolts, or is the use of TC bolts acceptable for this 
condition?

You are correct that slip-critical (SC) refers to a type of connec-
tion, while TC refers to a type of bolt. Furthermore, TC bolts 
often are used in SC connections.

TC bolts are a product that is central to one of the four meth-
ods permitted by the RCSC Specification to achieve pretension in 
a bolt, as is required in SC connections. As long as the require-
ments in the RCSC Specification for this method are followed, TC 
bolts are acceptable in SC connections.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Charpy V-Notch Requirements
AISC 341-05 Section 6.3 specifies a minimum Charpy 
V-notch value for structural steel in the SLRS with flanges 
1½ in. and thicker. Commentary Section C6.3, however, 
states that steel with flanges exceeding 2 in. is subject to the 
same requirement. I assume the Standard is correct and the 
Commentary is incorrect? Please verify.

There does not appear to be an inconsistency between the Seismic 
Provisions Section 6.3 and the Commentary C6.3. The first part of 
Section C6.3 (where the 2 in. is mentioned) is in reference to the 
AISC Specification (AISC 360-05), while the following statement 
(where 1½ in. is mentioned) is referring to the requirements of 
the AISC Seismic Provisions (AISC 341-05).

The Commentary is pointing out the difference between AISC 
360 and AISC 341 in this regard. 

Kurt Gustafson S.E., P.E

Flare-Bevel Groove Welds
I am detailing an HSS-to-HSS weld and have a flare-bevel 
groove weld, which is shown in the latest edition of the AISC 
Manual (page 8-61). The effective weld size (E) is shown as 
5∕8T1. In Table J2.2 of the Specification, the effective weld size 
of a flare-bevel groove weld is given as 5∕8R for the GMAW 
process. Which one is correct?

The Effective weld size shown in Table 8-2 (page 8-61) of the 
13th edition Steel Construction Manual was based on the 2004 
AWS D1.1 requirements. This effective size for flare-bevel 
groove welds has been revised in the 2006 AWS D1.1 and will 
vary based on the weld process used. The current draft of the 
2010 AISC Specification includes a revision to update the provi-
sions for flare-bevel groove welds to be consistent with the cur-

rent AWS D1.1 requirements for these welds. Look for Manual 
Table 8-2 and the Specification Table J2.2 to both be based on a 
function of R, rather than the wall thickness in the next editions. 
For the GMAW process, the proposed draft lists the effective 
weld size as 5∕8R for the flare-bevel groove weld. 

Kurt Gustafson S.E., P.E

Lessons Learned from the AISC Seminar
In discussions with several engineers, I am hearing it said 
that the 13th edition is forcing engineers to abandon the 
ASD method, and to conform to the LRFD method.

Two things that I remember from this year’s AISC semi-
nar on the 13th edition are:

The LRFD strength is equal to 1.5 times the ASD 1.	
strength, and

Either approach can be used, and the designer just has to 2.	
remain consistent with the chosen method during the calcu-
lation.

Unfortunately, I am not knowledgeable enough with the 
13th edition to convince them that ASD is still permitted. 
Can you explain this a little more convincingly?

It remains completely viable—and familiar—to use ASD with the 
13th edition. You may remember from the seminar you attended 
that all examples were worked in both ASD and LRFD, and many 
comparisons showed where provisions were identical or improved 
in the 13th edition ASD compared to the 9th edition ASD. 

The two points that you list form the basis of the “unified” 
specification. The levels of safety are essentially equivalent regard-
less of which load combinations in ASCE 7 the designer chooses to 
use. These were good points to bring away from the seminar.  

The 2005 AISC Specification was developed in a format that 
permits the engineer to use either ASD or LRFD for structural 
steel design. Section B3.3 covers the use of LRFD load combina-
tions and design, while Section B3.4 covers the use of ASD load 
combinations and design. That is why the AISC lecture series on 
the 2005 Specification and Manual bears the title Design Steel Your 
Way.

The Rn used in the Specification is the nominal strength of 
the member or component, which is the same capacity regard-
less of whether ASD or LRFD load combinations are used in the 
analysis. This Rn value is calculated the same way and then the φ 
(LRFD) or Ω (ASD) factor is applied based on which approach 
you choose. The factor that is applied must be consistent with 
the load approach used in the analysis. Thus, if the LRFD load 
approach were used in the analysis, the Rn must be multiplied by 
the φ factor for the applicable limit state to determine the Design 
Strength (LRFD). Similarly, if the ASD load approach were used 
in the analysis, the Rn must be divided by the Ω factor for the 
applicable limit state to determine the Allowable Strength (ASD).  

Although the 2005 Specification is presented in a strength 
format, the stress format is usually just lurking right there in the 
equation; use your thumb to cover the section property (A, Z, S, 
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etc.) if you still can’t see it. Also, there have been changes that 
have occurred in the Specification since the development of the 
18-year-old 1989 ASD Specification. While some of the capaci-
ties may be similar, others have changed. There are limit states to 
consider that may have not been addressed in past specifications. 
One would need to look at the controlling limit state for the 
member or component under consideration in order to make a 
valid comparison.

In the end, though, ASD has not been abandoned.
Kurt Gustafson S.E., P.E

Welding in the K-Area?
Section 3.9.6 of Design Guide 21 discusses the potential 
effect of welding in the k-area for column doubler and stiff-
ener (continuity) plates. Does this same concern apply to 
welding of beam stiffener plates in the k-area?

Yes. AISC recommends that you avoid the k-area when attaching 
stiffeners to beams. This area is avoided by clipping the stiffener 
plate. Please see Fig. C-J10.7 of the 2005 AISC Specification Com-
mentary (a free download at www.aisc.org/2005spec) for how to 
detail this.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Turning the Bolt Head
A contractor told us that applying the pretensioning by 
turning the head of an ASTM A325 bolt does not produce 
as good a result as turning the nut.  I never heard of that. Is 
there any merit in his contention?

It likely is most common to turn the nut, rather than the bolt 
head, during the installation process; however, the RCSC Specifi-
cation explicitly permits the turning of the head (see Section 8.2). 
The procedures used in construction must be the same as those 
demonstrated during the pre-installation verification process, as 
required by the RCSC Specification.

Kurt Gustafson S.E., P.E

Block Shear Strength
I need some help understanding the Block Shear Equation 
(J4-5) in the 2005 Specification. For block shear strength:

	 Rn = 0.6Fu Anv + Ubs Fu Ant ≤ 0.6Fy Agv + Ubs Fu Ant

The left side of the equation must be less than or equal to 
the right side. For ASTM A36 steel, Fu = 58 ksi and Fy = 36 
ksi, which means that 0.6Fu will always be greater than 0.6Fy. 
The net area in shear, Anv, is smaller than the gross area 
in shear, Agv, but not enough to overcome the difference 
between 0.6Fu and 0.6Fy.

As an example, consider a 3∕8 in. plate with 1½ in. edge dis-
tance and 6 rows of ¾-in. bolts in STD holes at 3-in. spacing.

	 Agv	 = (3∕8 in.)(5 × 3 in. + 1½ in.)

		  = 6.19 in.2

	 Anv 	 = Agv – hole area deduction

		  = 6.19 in.2 – (3∕8 in.)[5.5 holes × (13∕16 in. + 1∕16 in.)]

		  = 4.39 in.2

From this, 0.6Fu Anv = 153 kips, and 0.6Fy Agv = 134. That is, 
this shows 0.6Fu Anv > 0.6Fy Agv.

So where did I go wrong? When will 0.6Fu Anv ever be less 
than 0.6Fy Agv?

I believe you went wrong in your preliminary assumption that the 
net area is smaller than the gross area, but not enough to over-
come the difference between 0.6Fu and 0.6Fy.

Remember that the Specification is not written for a specific 
case, but for a multitude of geometries and material types that 
may be used in steel construction. Therefore, both parameters of 
the equation must be checked to find which controls.

Try some other examples and see what happens. One simple 
extrapolation of your stated problem would be to use ASTM 
A572 Grade 50 plate instead, substituting Fy = 50 and Fu = 65 into 
your results as follows:

  0.6Fu Anv = 153 kips × 65∕58 = 171 kips
  0.6Fy Agv = 134 kips × 50∕36 = 186 kips

In contrast to your example, 0.6Fu Anv < 0.6Fy Agv. 
Kurt Gustafson S.E., P.E


