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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Cb for HSS Beams?
Are Cb values permitted in the design of HSS beams? Are Cb 
values greater than 2.3 permitted, in any case, in ASD? Is there 
an instance where Cb = 4.7 for an unbraced square HSS cantile-
ver with a concentrated load at the end is justifiable?

The amplification of beam strength by Cb cannot result in a value 
that is larger than the full yield strength of the member (Fy Z) – that 
is, Cb can only be applied to the lateral-torsional buckling portions 
of the beam curve up to the value of full yield of the section.  This 
is demonstrated graphically on page 3-4 of the 13th edition AISC 
Manual. Since HSS beams are not subjected to lateral-torsional 
bucking and are always controlled by the yield or local buckling 
strength of the member, Cb does not apply.  

Speaking more generally, the upper limit on Cb is 3.0, as 
given by formula F1-1 of the 2005 Specification. So yes, a value 
greater than 2.3 is permitted. However, there is no case where 
Cb = 4.7 can be used.

Chris Hewitt, S.E.

ASTM F1554 vs. ASTM A449 Anchor Rods
I am trying to better understand when to specify F1554 vs. 
A449 for anchor rods. Table 2-5 in the Manual does not indicate 
a preferred material specification for high-strength anchor 
rod.  Is there a reason for this?  Is there a preferred material for 
anchor rods?

ASTM F1554 and ASTM A449 refer to specific material types that 
meet specific ASTM Standards. Both of these material types are 
permitted for use as anchor rods under the auspices of the AISC 
Specification. Table 2-5 in the 13th edition Manual shows ASTM 
F1554 grade 36 as the usual grade for the general case. If you are 
specifically going to use a high-strength anchor rod, ASTM F1554 
is the preferred type, since this is a standard specifically developed 
for anchor rods. 

The ASTM F1554 anchor rods are available in three grades of 
36, 55, and 105 ksi minimum yield stress material, and are available 
in specified lengths, with threading lengths as specified. ASTM 
A449 is a general material standard that is applicable to other appli-
cations of bolts, screws, and studs as well as for anchor rods. ASTM 
A449 does not have stipulated minimum yield strength; however, 
the material exhibits tensile strengths similar to some of the ASTM 
F1554 grades. Since the nominal tensile stress listed in Table J3.2 
is determined based on the Fu of the material, the EOR is able to 
assess the tensile capacity of the ASTM A449 rods.

 Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Reuse of ASTM A325 Bolts
ASTM A325 bolts have been specified to connect lifting 
lugs to column cap plates. After the columns are loaded 
onto trucks, the lifting lugs need to be removed due to 
shipping height restrictions. Can these bolts be reused at 
the job site to lift the columns again, if the bolts are just 
snug-tight previously?

Bolts can be reused if they have not been pretensioned. ASTM 
A325 bolts that are not galvanized can be reused even if they have 
been pretensioned. ASTM A490 bolts and galvanized A325 bolts 
cannot be reused once they have been pretensioned. 

The Commentary to Section 2.3.3 of the RCSC Bolt Specification, 
which can be downloaded for free from www.boltcouncil.org, states: 

Pretensioned installation involves the inelastic elongation of the por-
tion of the threaded length between the nut and the thread run-out. 
ASTM A490 bolts and galvanized ASTM A325 bolts possess sufficient 
ductility to undergo one pretensioned installation, but are not consistently 
ductile enough to undergo a second pretensioned installation. Black ASTM 
A325 bolts, however, possess sufficient ductility to undergo more than one 
pretensioned installation as suggested in the Guide, which can also be 
downloaded from www.boltcouncil.org (Kulak et al., 1987). As a simple 
rule of thumb, a black ASTM A325 bolt is suitable for reuse if the nut can 
be run up the threads by hand.

Larry S. Muir, P.E

Brace Stiffness
I have been questioned about calculations for a stability bracing 
member per AISC 360-05 Appendix 6, Equations A-6-7 and 
A-6-8. I can calculate the required brace stiffness, but how do I 
calculate the actual brace stiffness provided?

The required brace stiffness from Equation A-6-8 in the AISC 
Specification represents the required axial stiffness of the brace. The 
actual brace stiffness provided can be calculated using the relation-
ship Δ = PL/AE.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Fire Rating of Concrete-Filled HSS
Where can I locate fire rating information for concrete-
filled HSS?

There is a method of determining the fire rating of concrete-filled 
HSS columns shown on page 28 of AISC Design Guide 19, which 
is available for free download by AISC members at www.aisc.
org/epubs. This discussion is based on research conducted at the 
National Research Council of Canada and presented in ASCE/
SFPE 29-99. 

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Welding or Bolting?
Does welding steel decrease the strength as opposed to bolt-
ing? What are the benefits/pros to bolting versus welding?

Welding does not reduce the strength of steel.  
The choice between welding and bolting is often driven by eco-

nomics and shop and field preferences. It is common to try to limit 
welding to the shop and provide bolted connections in the field. 
However, even these preferences can vary by application, contrac-
tor preferences, and regional conditions. Ask the fabricator on your 
project what details will be best for the project. They will probably 
be more than happy to help.

Larry S. Muir, P.E.
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building 
and bridge construction. Opinions and suggestions are welcome 
on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel 
free to respond to any of the questions that you have read here. 
Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

Kurt Gustafson is the director of technical assistance and Amanuel 
Gebremeskel is a senior engineer in AISC’s Steel Solutions Center. 
Larry Muir and Chris Hewitt are part-time consultants to AISC. 
Thomas Murray is lead author of AISC Design Guide No. 11.

The complete collection of Steel Interchange questions and 
answers is available online. Find questions and answers related to 
just about any topic by using our full-text search capability. Visit 
Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Design Guide 11—Walking Speeds
I could not find information in AISC Design Guide 11 
whether to assume "fast," "moderate," or "slow" walking 
speed criterion when designing for sensitive equipment.  
The remainder of the criteria for sensitive equipment 
vibration calculations seems rather straightforward. My 
problem is that I can easily achieve good results for walk-
ing speeds of 75 steps per minute (moderate) or less, but 
it’s nearly impossible to achieve this for fast walking speeds 
of 100 steps per minute. The examples indicate that fast 
walking speeds are generally conservative, but I could use 
additional direction. The moderate criterion for 75 steps 
per minute seems reasonable to me, but I have no refer-
ence. Do you know of any additional sources of information 
that provide guidance as to where fast, moderate, and slow 
walking speeds should be used? 

The following response was offered by Dr. Thomas Murray, lead 
author of AISC Design Guide 11:

To my knowledge there is no hard-and-fast guidance for 
when the various walking speeds are to be used.  I recommend 
the following:

•	 For laboratories with one or two technicians, use slow 
walking.

•	 For laboratories with three and more technicians, use 
moderate walking.

•	 For laboratories adjacent to corridors using the same 
framing, and with high traffic, use fast walking.  

Design Guide 11 recommends 100 steps per minute for 
fast walking, and as you said, that results in very stiff floor 
requirements.  Many designers use 85 steps per minute for 
fast walking situations, which results in more reasonable 
requirements.

Thomas M. Murray, Ph.D., P.E.
Emeritus Professor of Structural Steel Design

Department of Civil Engineering
Virginia Tech

Column Leveling Plate
For column bases, what is the relationship between the base 
plate size and leveling plate size?

Use of leveling/setting plates is one method of column erec-
tion that can be selected at the option of the erector. There 
are no specific requirements listed in the AISC Specification 
as to when this method (or another) is to be used or as to the 
size of the plates required. When the method is used, setting 
plates are usually about 1/4 in. thick and slightly larger than the 
base plate, and they are grouted in place in advance of column 
erection. A plate this thin has a tendency to warp when fabri-
cated and thus, this method is typically limited to a maximum 
plate dimension of about 24 in. Individual preferences on 
this limit—and the column erection method in general—will 
vary. See AISC Design Guide  10 at www.aisc.org/epubs for 
a discussion of the various column erection methods that are 
commonly used.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Round HSS or Pipe?
What is the difference between round HSS and pipe shapes?

Round HSS most typically are manufactured in the U.S. to the 
ASTM A500 Standard. Pipes covered under the AISC Specifica-
tion are manufactured to the ASTM A53 Grade B Standard. The 
materials have different minimum specified yield strengths but 
similar dimensional characteristics in the cross-sections that match 
between these different products. Fy = 42 ksi for ASTM A500 
Grade B Round HSS, whereas Fy = 35 ksi for ASTM A53 Grade B 
Pipe. For further information about differences and similarities, see 
“Are You Properly Specifying Materials?” in the January 2009 issue 
of MSC (available online at www.modernsteel.com).

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Extended Single-Plate Shear Connection
I have a question pertaining to Example IIA-19 (Extended 
Single-Plate Connection—Beam-to-Column Web) from the 
Design Examples CD that is issued with the 13th edition 
AISC Steel Construction Manual. Why is e = 10.5 in. used for 
calculating shear strength of the bolt group, while a = 9 in. is 
used to calculate the required strength of the plate? Should 
we use a = 10.5 in. in this case?

The design example is correct. An eccentricity measured from the 
face of the support to the center of the bolt group is used to check 
the bolts, but an eccentricity measured from the face of the support 
to the first line of bolts is used to check bending on the plate. This 
is done to account for the fact that some of the load has been trans-
ferred out of the plate through the bolts at that first line of bolts.

Larry S. Muir, P.E.
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