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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Restrained Beam
What constitutes a “restrained beam” for fire-rating purposes?

You can find a good listing of what constitutes “restrained” or 
“unrestrained” ratings in Table X3.1 of ASTM E119, Appendix A. 
For steel framing, this table classifies steel beams welded, riveted 
or bolted to the framing members as “restrained.”

A good article titled “Restrained Fire Resistance Ratings in 
Structural Steel Buildings” by Gewain and Troup, appeared in 
Engineering Journal, Second Quarter, 2001, and can be found 
online at www.aisc.org/ej. Search under either author’s name and 
the year. The download is free for AISC members.

Section 4.3.2 in Appendix 4 in the AISC Specification for 
Structural Steel Buildings (AISC 360-05) states, “Steel beams, 
girders and frames supporting concrete slabs that are welded or 
bolted to integral framing members (in other words, columns, 
girders) shall be considered restrained construction.”

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Double-Angle Compression Member
The term rib in Equation E6-2 of the AISC 360-05 Specification 
is defined as “radius of gyration of individual component relative 
to its centroidal axis parallel to member axis of buckling.” Does 
this mean that rib will be equal to rx of individual angle for 
LLBB angles, while it is equal to ry of the individual angle for 
SLBB angles?

No. I presume that since you are evaluating a built-up angle 
member with an LLBB configuration, the bolts are through the 
long legs. These bolts will be subjected to shear when the built-up 
member buckles about the Y-axis, which lies in the plane between 
the long legs. Thus, rib is equal to ry of the individual angle, since 
that angle axis is parallel to the Y-axis of the built-up member.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Peak Stresses
Does the AISC Specification define acceptance criteria for 
steel when using finite-element modeling to assess the 
stress distribution?

No. Assessment of results employing finite-element modeling 
techniques is really a matter of engineering judgment. The AISC 
Specification limit states are based on use of average stresses in most 
cases; not peak stresses as may result from a finite element analysis. 
When such is used, engineering judgment is involved as to how this 
may relate to the Specification parameters, and is beyond the scope 
of the Specification. Localized stresses in members are assumed 
to redistribute through inelastic deformation thus justifying the 
use of average values. Where such localized stresses can be cause 
for failure, such as at net sections, the Specification accounts for 
them separately. Please note that AISC typically deals in member 
strength values that correspond to the entire member cross-section, 

while finite element programs are likely to give stress values that 
vary across the member cross-section.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
ASTM A307 Bolts
Why are ASTM A307 bolts not recommended for slip 
critical connections? Can they be used in low demand slip-
critical connections?

ASTM A307 bolts are a carbon steel fastener with lower strength 
and not suitable for pretensioning; the bolt would just stretch 
without much residual pretension if you were to try to pretension 
it. Because you can’t induce a pretension of any significance, you 
can’t develop the clamping force necessary to accommodate either 
a pretensioned or slip-critical installation.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Weld for Single-Plate Shear Connection
On page 10-101 of the 13th edition AISC Steel Construction 
Manual, it is indicated that the leg size of the double fillet 
welds for a single-plate shear connection is required to be 
5⁄8 tp. Is there a check required of the support base metal to 
which the weld is applied?

Yes. Any base metal to which a fillet weld is applied must be capable 
of developing the required shear being transmitted through the 
fillet weld. The procedure for making the connecting element 
rupture strength at the welds is shown on page 9-5 of the 13th 
edition AISC Manual. In the case of a single-plate shear connection 
being welded on only one side of the support element, each weld 
will have a unique shear plane, and thus the tmin = 3.09 D / Fu 
equation for FEXX = 70ksi welds will apply. If there are single-plate 
shear connections with equal leg sizes being applied on exactly 
opposite sides of the supporting element, the tmin = 6.19 D / Fu 
equation for FEXX = 70ksi welds will apply.

Note that these checks are based upon the support thickness 
developing the strength of the fillet weld(s). If the actual thickness 
did not meet the minimum required thickness, it is permissible to 
use a more exact approach to determine the actual loading of the 
web and resulting required thickness. Most webs will meet the 
above checks, however.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Flexure of Flat Plate
How can I determine the strength of a flat plate bent about the 
strong axis?

Section F11 of the AISC Specification (a free download at www.
aisc.org/2005spec) defines the limit states of yielding and lateral-
torsional buckling of rectangular bars and rounds in flexure. The 
limit state of lateral-torsional buckling will generally define the 
flexural strength of relatively thin, laterally unbraced plate members 
bent about the strong axis.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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historic Beam Designation
I am investigating a building designed in 1967, with the plans 
dated February 1, 1968. The plans indicate some roof beams as 
being 18B35. I have a 6th edition AISC Manual dated 1967 and 
this shape is not indicated. Can you tell me where I might find 
the properties of this shape?

There was a grouping of light 18-in. beams (W18×40 and 
W18×35) that were added in the 7th edition AISC Manual
published in 1970. I believe that these shapes were added by 
some mills in the late 1960s. It is possible that this may be what 
is designated as an 18B35, even though it was designated as a 
W18×35 by the time the Manual was published. You may want to 
check the dimensions of the shape against those listed in the 7th 
edition AISC Manual to see if that is what you have.

In case you do not have a copy of the 7th edition Manual, 
AISC has developed two sources of information pertaining to 
historic shapes. AISC Steel Design Guide 15 is a reference for 
historic shapes and specifications. There is also the AISC Shapes 
Database v13.1H, where the H stands for Historic. Both of these 
resources are available as free downloads by AISC members at 
www.aisc.org/epubs or can be purchased by others.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
Rivet Replacement
When removal of existing corroded rivets is required, what is 
the appropriate nomenclature and tightening method for high 
strength bolts being used as a replacement? Should slip-critical 
or pretensioned connections be considered? What are the 
differences in installation and inspection methods between the 
slip-critical and pretensioned options?

The bolt installation methods for pretensioned joints and slip-
critical joints are identical. The only differences are the surface 
preparation and inspection of the faying surfaces of slip-critical 
joints. Additionally, slip-critical joints are intended for new 
construction, not the retrofit that you describe.

If your main concern is replacing the clamping force of the 
rivet, the bolts should be specified as pretensioned. You may need 
further notes on your details to ensure that the construction 
sequence does not result in the degradation of the faying surfaces 
of the joint, or the loss of clamping force in any previously 
pretensioned bolts. However, if a snug-tightened joint would be 
permitted by today’s standards, there is no need to do anything 
more than install the bolts as snug-tightened.

Heath Mitchell, P.E.

Table B4.1 – Compression or flexure?
Table B4.1, Case 1 description says “Flexure in flanges of rolled 
I-shaped sections and channels.” For bending about the major 
axis, the stress distribution on the top flange (for a simply 
supported beam subject to gravity loads) is uniform compression. 
Therefore, should Case 3 be used for the flange classification?

No. Case 3 applies to a member that is subjected to uniform 
compression on the entire cross-section. The limiting lambda 
values are derived differently for a member subject to flexure as 
compared to a member subject to uniform compressive stress.

Brad Davis, Ph.D., S.E.

Maximum Bolt Tension
We are installing ASTM A325 galvanized bolts by the turn-of-
nut method. We are following the preinstallation verification 
procedure using a tension calibration (Skidmore) unit and 
making sure that we meet the extra 5% over the 70% mininum 
tensile strength. I understand there is not an upper limit of 
the applied pretension on the bolt, with the upper limit in 
effect resulting in the bolt breaking, or threads stripped during 
installation. The question has come up if this is true, then why 
can’t we reuse a bolt (A325 galvanized) if it has been previously 
pretensioned by the turn-of-nut method.

The intent of the RCSC Specification is not to allow bolts to be 
tightened to the point of breakage or thread stripping. Rather, 
the pretensioning procedures are intended to essentially yield the 
bolt. Because at that level of strain, the stress-strain curve has hit a 
plateau, some degree of strain above the target is not detrimental 
to the performance of the connection.

All bolts possess some degree of ductility, which allows them to 
reach some strain beyond this plateau without fracture. However, 
only ungalvanized A325 bolts have been deemed to have enough 
ductility to undergo repeated tensioning.

The degradation of galvanized ASTM A325 (and black ASTM 
A490) bolts in repeated cycles of pretensioning is illustrated in 
Section 4.5 of the Guide to Design Criteria for Bolted and Riveted 
Joints, 2nd edition, which is available as a free download at www.
boltcouncil.org. This clearly shows why galvanized A325 (and 
black A490 bolts) are not allowed to be reused.

Larry S. Muir, P.E.

Block Shear
Should block shear failure be considered for the connection 
elements loaded in compression?

No. Block shear consists of a shear failure along one or more 
planes combined with a tension failure along one of more planes. 
Block shear cannot occur without a plane subjected to tension and 
therefore need not be checked for compression loads.

Larry S. Muir, P.E.


