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Nuts and Washers for Anchor Rods
What is the proper material specification for anchor rod nuts 
and washers?

ASTM F1554 has a table of recommended nuts for use with 
various grades and diameters of anchor rods. Typically these nut 
recommendations are nuts that develop the tensile capacity of the 
rod. In other words, the nut is sized so that the rod will fail in tension 
before nut or thread failure. I recommend that you obtain a copy of 
ASTM F1554 and use Section 6.6.1 to select the appropriate nuts. 
Common structural steel-related ASTM standards are available in 
Selected ASTM Standards for Structural Steel Fabrication, which has just 
been revised for 2011 and can be purchased at www.aisc.org/astm. 
(See page 17 for additional information.) ASTM standards also are 
available for purchase at www.astm.org. 

ASTM F436 washers likely will be too small to use with 
oversized holes in base plates. Table 14-2 in the 13th Edition 
AISC Steel Construction Manual has recommendations for 
maximum base plate hole size and minimum washer dimensions 
such that the washer will completely cover the hole, regardless of 
anchor rod position. For base plates in compression and where 
shear is not transferred through the rods, there are cases where 
ASTM F844 washers will be of sufficient size to meet the table 
requirements. Otherwise, a structural-grade material (such as 
ASTM A36 or A572 Grade 50) is selected with a thickness that is 
sufficient to transfer the required shear and/or uplift.

Heath Mitchell, P.E.

Conflicting Requirements Between 
Contract Documents
The project specification calls for shop-primed steel, but the 
drawings say in the notes section to not prime the steel that 
is concealed. Which directive governs?

Absent of any contract provisions, Section 3.3 of the 2005 AISC 
Code of Standard Practice contains two provisions that relate to 
your question. I will explain them in reverse order.

The second paragraph details what is done when a discrepancy 
is discovered between two (or more) parts of the contract 
documents before work is performed. It requires reporting of the 
discrepancy by the fabricator or erector so that it can be resolved 
by the engineer, architect, owner, etc. It is not required that the 
fabricator or erector perform a review of the contract documents 
to discover conflicts, as the quality and coordination of the 
drawings, specification, and similar contract documents is rightly 
the responsibility of the design team.

The first paragraph covers the case of a discrepancy that is 
discovered after work has been performed. It establishes that 
a requirement stated in the design drawings governs over a 
conflicting statement in the specification.

I’m not sure from your description if this is a case of before 
or after. However, a clear statement on the drawings not to prime 
concealed steel is sufficient reason to expect when bidding that 
priming is not required. If it is now required, a contract price 
adjustment to pay for the priming may be appropriate.

I’d also like to point out that it is well known—and stated as 
such in AISC Specification Section M3.1 and its Commentary—
that steel to be enclosed by building finish need not be primed or 
painted. With this in mind, perhaps it will be agreeable for your 

project that there need be no financial consequence to the owner 
in spite of the conflict in the contract documents.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.
Paint Under Bolt Heads
I have a field issue where paint is on the outer plies (under 
the bolt head and under the washer) in new pretensioned 
joints in an existing structure. The inspector is rejecting 
the bolts because the paint exists and it is squeezing out 
under the bolt head and washer. Can the paint remain? Is it a 
problem that it is squeezing out?

Paint is permitted under bolt heads and washers, but the RCSC 
Specification does have a caution in the Commentary about thick 
coatings (see the Commentary to Section 8.2). This Commentary 
specifically says galvanized coatings, but if the paint is squeezing 
out, it is probably thick enough that the Commentary information 
in the RCSC Specification about thick coatings applies.

The question here is whether the coating is causing a 
reduction in the pretension below the minimum required. The 
answer to that question tells you whether the coating can remain 
or must be removed. You may not have to remove the coatings, 
but you might have to allow for the loss of pretension or 
re-pretension, as suggested in that Commentary. Alternatively, 
you can remove the paint.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.

Finding an AISC Member Fabricator or Erector
I’m trying to find an AISC member fabricator. Does AISC 
provide such a list? 

Yes. There is a tab at the top of the AISC website that says “Find a 
Company/Person” or you can use the URL www.aisc.org/members.

This is a directory search of AISC member fabricators and 
erectors. There is a drop-down menu on this page where you can 
select a fabricator or an erector. Also, you can search by city and/
or state for a person or company.

Erin Criste
Plate Bending
A debate is raging in our office. For years, the allowable 
bending stress in base plates was 0.75Fy. The 13th Edition 
AISC Steel Construction Manual appears to stipulate 0.60Fy 

for ASD design methodology. Is this an error? If not, can you 
explain why the change is necessary?

Previously, when checking weak-axis bending the allowable 
stress was 0.75Fy. However, the check was made using Sy. 
Currently the allowable stress is 0.6Fy, but the check is made 
using Zy. For a rectangular section Zy/Sy = 1.5. Since 0.75/0.6 
= 1.25, the 2005 AISC Specification includes a slight gain in 
strength over the 1989 ASD Specification. (The 2010 AISC 
Specification continues this practice.).

In the 1989 ASD, you were essentially using the plastic 
section modulus for both weak and strong axis bending. For fully 
braced strong axis bending of a compact member, the allowable 
stress used to be 0.66Fy instead of 0.6Fy. 0.66/0.6 = 1.1. This 
approximates the ratio of Zx/Sx for a wide flange beam.

So in the end there really has not been much change at all, 
though the calculations look somewhat different.

Larry S. Muir, P.E.

If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Using Phi and Omega
On page 2-10 in the 13th Edition AISC Steel Construction 
Manual it states, “The general relationship between the 
safety factor (Ω) and the resistance factor (φ) is Ω = 1.5/φ.” 
Does this relationship also extend to the loading, meaning 
if factored LRFD loads are provided can an engineer use the 
LRFD loads divided by 1.5 with ASD resistance factors?

Considering dead and live loading only, if the LL/DL ratio 
is exactly 3, this is an identical design. For higher ratios it is 
conservative and for lower ratios you get a lighter design load than 
using ASD load combinations. Throw in wind load or another load 
and the permutations possible make it hard to say whether it is 
conservative. I have heard of a conversion ratio of 1.4 (LL/DL ratio 
of 1) to add a little conservatism when taking LRFD loads back 
to ASD design levels. I think this would be appropriate as most 
common applications have LL/DL ratios less than 3. However, as 
I already noted, the conservatism is dependent on the actual load 
types and magnitudes being considered.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.
Torsion in HSS
How do you determine the Warping Constant (Cw) for HSS?

There is no need for Cw to be defined for HSS. Cw is used for 
open shapes such as I-shapes. Imagine the case of a simply 
supported beam subject to torsion. The top flange laterally 
displaces in one direction while the bottom displaces in the other. 
If you look at a plan view of these, you will see that the section 
warps, which means that initially plane sections don’t remain 
plane. The section is more resistant to this bending if the flanges 
have large lateral moments of inertia and are far removed from 
the centroid. That is why Cw is related to Iy and ho. For an HSS, 
flange bending is only part of the resistance to such warping. The 
in-plane shear stiffness and strength of the side walls also resists 
it, and this mechanism is much stiffer than the flange bending 
strength, so the problem comes back to a pure torsion shear stress 
type of problem.

Brad Davis, S.E., Ph.D.
Braced Frame Beam Design
On pages 3-47 and 3-48 of the AISC Seismic Design Manual 
a procedure is outlined for determining the axial force in a 
chevron braced frame beam. On page 3-48, the axial force 
is calculated as the average of the tension and compression 
resultants. Could you please explain the justification for this 
average value? From statics, it seems that it should instead be 
treated as a straight sum of the two resultants.

At the top of page 3-48 it states, “Assuming that the unbalanced 
force is shared equally.” The intent is that an equal amount of 
load is dragged in from the left side and the right side. In other 
words, half of the load is dragged in from each side of the frame. 
This is a simplifying assumption for the design example and 
applies to the specific building being evaluated, but depends 
on the building configuration and frame layout. For example, 
some frames may drag all of the load in from one side and some 
braced frame beams may be used to transfer loads to other 
frames along the same line. These are just a few of the possible 
load paths that may apply.

Heath Mitchell, P.E.

Galvanized Joint Preparation
RCSC Specification Section 3.2.2 (c) requires galvanized 
surfaces in slip-critical joints to be roughened by hand wire 
brushing. Is the timing of brushing important? 

I am not aware of any requirement on the timing of the hand wire 
brushing or any research that would support such a requirement. 
For non-galvanized, bare (not painted) surfaces, the proper faying 
surface can be maintained for at least a year. It is likely that the 
galvanized roughened surface will be okay for at least this long.

I personally have had success with having the hand-wire brushing 
done by the galvanizer. I believe there is more control over the 
process there than in the field. I did not have a concern about the 
delay between the roughening and the assembly of the joint.

Larry S. Muir, P.E.
Weld Access Holes
We use CJP groove welds for the column flange to base plate 
connection in Special Moment Frames. Are we allowed to 
use weld access holes at column base plate connection where 
the connection is similar to Extended End-Plate beam-to-
column connection? 

The prohibition on use of weld access holes is only for the 
prequalified, extended end-plate beam to end-plate detail 
specified in AISC 358. The weld access hole is eliminated there 
because the presence of a weld access hole interrupts the flow of 
force from the beam flange to the bolts inside the beam flange. 
The strain pattern that results tends to promote a fracture of the 
flange at some point in the loading prior to significant yielding. It 
is acceptable to not use a weld access hole in this case because the 
peak demand on the flange weld is out at the bolt lines, not at the 
center of the web.

This is the only detail where we recommend omission of weld 
access holes. A column base plate usually doesn’t have anchor rods 
inside the flanges like a moment end plate, so I don’t see the need 
to omit weld access holes in that case.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.
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