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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Elliptical Hollow Sections
AISC 360-05 currently does not address the design of 
elliptical hollow sections. I was wondering if there are any 
other resources that can be used to design with these shapes.

The AISC website has a page related to HSS at www.aisc.org/
hss. It provides information for rectangular and round HSS. 
Elliptical HSS are currently not as common (and not typically 
produced) in the U.S. However, the International Committee for 
the Development and Study of Tubular Structures (CIDECT) 
publishes design guides that have information on elliptical shapes 
(www.aisc.org/cidect).

There are some producers and possibly service centers that 
have elliptical shapes available for your project. However, they 
may not be produced to an ASTM standard. A link to a list 
of producers and service centers can be found on our steel 
availability web page (www.aisc.org/availability).

Erin Criste

High-Strength Bolts
Are high-strength bolts, nuts and washers required to be 
produced by the same manufacturer?

Neither the AISC nor RCSC specifications require that bolts, nuts 
and washers be produced by the same manufacturer. However, 
there are two conditions where they must be supplied as an 
assembly: galvanized fasteners and TC bolts. These assemblies 
can be made up of components from different manufacturers. 
FAQ 6.2.3 on the AISC website (www.aisc.org/faqs) discusses 
when fasteners must be supplied as assemblies. 

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Ceramic Weld Backing 
Can I use a ceramic backing material for complete-joint-
penetration groove welds?

AWS D1.1 Section 5.10 lists acceptable materials for backing. 
Ceramic backing is allowed. However, the prequalified joint 
details use steel backing, so welding procedure specifications 
(WPSs) that call for ceramic backing must be qualified by test.

Larry S. Muir, P.E.

Strength of PJP Groove Welds 
Is it possible to use the 13th Edition AISC Steel Construction 
Manual Tables 8-4 through 8-11 to determine the capacity 
of a PJP groove weld group by converting the groove weld 
size to an equivalent fillet weld size?

No. Tables 8-4 through 8-11 in the 13th Edition AISC Steel 
Construction Manual include the directional strength increase 
from AISC Specification Section J2.4(b). This directional strength 
increase can only be applied to fillet welds, so these cannot be 
used to design a PJP groove weld. The elastic method, outlined 
on page 8-12 of the Manual, can be used in the design of a PJP 
groove weld group.

Larry S. Muir, P.E.

Weld Intersection Fatigue Category
We have a welded plate girder that has a bottom flange with a 
groove welded splice. The web-to-flange welds are fillet welds 

that pass over the flange splice. Does this intersection of two 
welds, the fillet weld passing over the groove weld, fit into a 
stress category of AISC Specification Appendix 3 Table A-3.1?

There is no specific fatigue category for the fillet weld over 
the groove weld detail you describe. Each joint is evaluated 
separately. Based on the general condition you describe, the web-
to-flange fillet weld is consistent with AISC 360 Table A-3.1 Case 
3.1. This is a Stress Category B detail. The flange splice likely is 
either Case 5.1, 5.2 or 5.3. As long as Fy is less than 90 ksi, Stress 
Category B applies. Of course you need to confirm this based on 
your actual detail.

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Use of Finger Shims
Are finger shims allowed in snug-tightened and pretensioned 
joints?

Yes, finger shims are allowed in snug-tight and pretensioned 
connections. They are specifically mentioned in RCSC and AISC 
standards with regard to slip-critical connections, only to address 
concerns that the lack of bearing surface at the finger might 
reduce the slip resistance. The RCSC Specification makes it clear 
that the loss of bearing (clamping) area does not reduce the slip 
resistance of a slip-critical connection.

Larry S. Muir, P.E.

Plugging Weep Hole in Galvanized HSS
When exposed HSS members are galvanized, is there an AISC 
requirement that the vent holes be plugged after the member 
is erected?

There is no AISC provision that specifically requires vent holes 
for galvanizing be plugged in exposed HSS. However, AISC 
Specification Section M2.10 requires that HSS exposed to water 
either be sealed or a drain hole provided at the base. The idea is 
either to prevent moisture from getting in or to allow it a way to 
get out.

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Drawing Completeness
Are there any industry standards or accepted industry 
practices that should be expected to be met for drawings 
issued for erection?

There are no standards that cover this. AISC Code of Standard 
Practice Section 4.2 simply says that erection drawings must 
be “complete.” The structural steel frame should be able to be 
erected, bolted and welded using the approved erection drawings. 
The typical expectation is that sufficient information is provided 
to locate and install the structural steel members and components, 
install the proper grade, diameter and length of bolts and make all 
field welds.

Examples of shop and erection drawings do appear in AISC’s 
Detailing for Steel Construction. These illustrations may be useful 
to you in showing what is usual.

Heath Mitchell, S.E., P.E.
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End-Plates and CJP Welds
On page 18 of AISC Steel Design Guide No. 4, 2nd Edition, 
there is a requirement that CJP groove welds must be used 
when the beam flange thickness exceeds 3⁄8 in. Why is there a 
restriction on the use of fillet welds? 

The use of CJP groove welds was meant as a recommendation for 
non-seismic connections and is not a hard requirement. All of our 
test specimens with 3⁄8 in. or greater flanges had CJP groove welds.

Thomas M. Murray, P.E., Ph.D.

Erection Tolerances
Beam elevations are measured relative to the upper finished 
splice line per the AISC Code of Standard Practice. What 
affects the actual elevation of the upper finished splice line of 
an erected column shaft? The COSP seems to allow that the 
actual position of the upper finished splice line is affected by 
the following:

• Column length(s) below the upper finished splice line, 
which vary by allowable fabrication tolerance in cut 
length per Code Section 6.4.1.

• Bearing device (leveling nut under base plate) location, 
which may vary in elevation per Code Section 7.6.

Or, is the beam elevation tolerance applied independent of 
the framing and relative to an arbitrary datum?

The actual elevation of the upper finish splice line can and 
normally does vary based upon the actual length of the fabricated 
column shaft and the elevation of the base. The tolerances for 
these variations are given in the AISC Code of Standard Practice.

Note that these are not the only sources for variation. Other 
factors, such as fit of splices, differential loading, and temperature 
variations may contribute to column splice elevation variances. 
This is why Section 7.13.1.2(b) in the AISC Code of Standard 
Practice says the beam elevation tolerance is applied relative to the 
measurement from the actual position of the upper finished splice 
line. The beam elevation tolerances are not applied independently 
from these other variations. 

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.

Special Inspection and AISC Certification
When a steel fabricator has an AISC Certification indicating 
they have met the quality certification requirements for 
“Standard for Steel Building Structures,” does that fulfill the 
requirements of IBC Section 1704.2.2 Fabricator approval? 
Also, if a fabricator has an AISC Certification, is shop 
welding inspection required?

2006 IBC Section 1704.2.2 does not specifically mention AISC 
Certification. Rather, it refers to a fabricator that is “registered 
and approved to perform such work without special inspection.” 
This approval is obtained from the local jurisdiction and 
most jurisdictions do deem AISC Certification as meeting the 
requirements of Section 1704.2.2.

The exemption in IBC Section 1704.2.2 allows fabricators 
with approved QA/QC procedures to use in-house personnel 
to perform the required inspections. It exempts the need for an 
inspection agency independent from the fabricator, but it does not 
exempt the fabricator from performing the required inspections 
in accordance with IBC Chapter 17 and AISC 341.

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Minimum Number of Bolts
We were told that a minimum of two bolts per connection 
is required for erection before a beam can be released from 
the crane regardless of the beam size. Is this correct? I have 
looked in the AISC Code of Standard Practice and the AISC 
Steel Construction Manual and cannot find a section that 
covers this.

The two-bolt minimum is an OSHA requirement for stability 
during erection. OSHA 29 CFR §1926.756 Beams and Columns 
requires a minimum of two bolts per connection before releasing 
the hoisting line. Separately, AISC does not have any minimum 
requirement for the number of bolts in a bolted connection other 
than the requirement that simple shear connections must extend 
deeper than T/2 of the supported beam. Thereafter, the number 
of bolts must be sufficient to transfer the required loads.

Erin Criste

Column Base Fix
We have been contacted by a local fabricator to provide a fix 
for a field-modified gravity column. Due to a conflict with 
the anchor rods, portions of the column flange were removed. 
Can we provide either plate or angle reinforcing for the 
flange to make up the area lost by the notches or should we 
recommend removal and replacement of the column?

Removal and replacement of the column is most likely 
unnecessary. The easiest option likely is to replace the area lost in 
a manner such as you propose. Depending on the size and shape 
of the affected area, removal of flange material at the column 
base may not have an effect on the performance and strength 
of the column in terms of its flexural buckling strength. That is, 
perhaps the variations in cross-section can be accounted for in 
design. However, depending on the number of columns that were 
modified, it may cost more for you to determine whether or not 
a fix is needed than it will cost to just provide local reinforcement 
in the first place.

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official 
position of the American Institute of Steel Construction and have not been reviewed. It is 
recognized that the design of structures is within the scope and expertise of a competent 
licensed structural engineer, architect or other licensed professional for the application of 
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might help you solve, please 
forward it to us. At the same time, feel free to respond to any of the questions that you 
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
capability. Visit Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Heath Mitchell is director of technical assistance, Charlie Carter is vice president and chief 
structural engineer, and Erin Criste is staff engineer, technical assistant at AISC. Larry Muir 
and Thomas Murray are consultants to AISC.


