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Bolted Web Connections for Moment-
Connected Beams
Several slab-on-metal-deck composite beams need to be 
reinforced as part of the remodel of an existing building. 
Many of the beams are either partially composite or will be 
partially composite once reinforcing is added. 

If a beam is partially composite, does the plastic neutral 
axis move into the steel? Are the shear connectors ductile 
enough to accommodate this behavior?

Also, is the paper "Design of Partially or Fully Compos-
ite Beams, with Ribbed Metal Deck, Using LRFD Speci-
fications" (Vinnakota, S., et al., AISC Engineering Journal, 
2nd Quarter, 1988) a good reference for this situation? 

The answers to all of your questions are yes, but let me explain 
in greater detail. I’ll begin by saying the paper you referenced 
is one of my favorite references for when I have to determine 
the composite behavior of my beams. You should also review 
the discussion on composite beams and diagrams included in 
the AISC Steel Construction Manual; see pages 3-12 through 
3-14 of the 14th Edition.

Let’s start with full composite design, where the strength of 
the shear connectors is not the limiting factor. The maximum 
tension strength of the steel is FyAs, and the maximum 
compression strength of the concrete is 0.85f ’cAc. A fully 
composite section has enough studs to develop the lesser of 
these strengths. If the steel section in tension is the lesser of 
the two strengths, the plastic neutral axis will be at or above 
the top of the top flange of the steel beam. If the concrete 
section in compression is the lesser of the two strengths, 
the plastic neutral axis will be located below the top of the 
top flange of the steel beam. The plastic neutral axis moves 
away from the weaker part into the stronger part because 
compression must always equal tension.

In a partially composite beam, the stud shear strength is 
the controlling strength in the design of the cross section. It 
will have a compression force in the concrete plus additional 
compression due to yielding in some portion of the steel 
section. The balance of the steel section will be yielding in 
tension with a force equal to the sum of the concrete and 
steel compression forces. The plastic neutral axis will be in 
the steel section at the location where the steel switches from 
tension yielding to compression yielding. The figure on the 
top of page 3-14 of the 14th Edition AISC Manual depicts this 
condition.  

Shear stud connectors are sufficiently ductile to 
accommodate this behavior. That same ductility also works 
for you in fully composite design. If the connectors were 

not ductile, the ones closest to the beam ends would be 
required to resist a larger shear load than the ones closer 
to the beam interior. The Vinnakota paper outlines how all 
composite beam design depends on this ductility. The inherent 
assumption in the design approach is that when the connectors 
at the beam ends reach their yield strength, they will yield and 
allow the balance of shear force along the slip plane between 
the steel and concrete interface to redistribute to the next 
connector down the line. In determining our composite beam 
flexural strength, we assume that all the studs are resisting the 
same nominal shear force. 

Susan Burmeister, P.E.

NDT and Approved Fabricators
Is nondestructive testing (NDT) waived for AISC Certified 
fabricators? 

No. The requirements of Chapter N of the AISC Specification 
and Chapter J of the AISC Seismic Provisions apply equally to 
AISC Certified and noncertified fabricators. Chapter 17 of the 
International Building Code (IBC) permits the authority having 
jurisdiction (AHJ) to waive special inspections for approved 
fabricators. The IBC states:

“Special inspections required by Section 1704 are not 
required where the work is done on the premises of a 
fabricator registered and approved to perform such work 
without special inspection. Approval shall be based upon 
review of the fabricator's written procedural and quality 
control manuals and periodic auditing of fabrication practices 
by an approved special inspection agency…”

AISC Certification is a common means by which the AHJ 
determines approval for a waiver of special inspections. It 
should be noted that the approval of the fabricator is at the 
discretion of the AHJ.

Inspection activities are still performed by the fabricator 
when the waiver is granted—e.g., the waiving of special 
inspections simply changes the party conducting any required 
NDT; it does not eliminate NDT requirements. Section 
N1 of the AISC Specification states: “Nondestructive testing 
(NDT) shall be performed by the agency or firm responsible 
for quality assurance, except as permitted in accordance with 
Section N7.” Section N7 states: “Quality assurance (QA) 
inspections, except nondestructive testing (NDT), may be 
waived when the work is performed in a fabricating shop or by 
an erector approved by the authority having jurisdiction (AHJ) 
to perform the work without QA. NDT of welds completed 
in an approved fabricator’s shop may be performed by that 
fabricator when approved by the AHJ.”

Larry S. Muir, P.E.
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Bolted Web Connections for Moment 
Connected Beams
At beam-to-column moment connections in a project 
we’re working on, the flanges will be field welded to the 
columns while the web shear connections will be bolted. 
The contractor would like to install the bolts at the web 
connection before he begins welding the flanges. Should 
we be concerned about inducing stresses in the flange weld 
due to the restraint from the web connection while the 
weld cools and shrinks? 

Weld shrinkage can induce large stresses in both the beam 
flange and the bolted connection. However, the shrinkage 
force will easily overcome friction at the bolted faying surface, 
even if the bolts are pre-tensioned. To accommodate the weld 
shrinkage, it is common to use horizontal slots in the web 
connection, as discussed in the May 2012 article “Developing 
Mp” (available at www.modernsteel.com). According to the 
article, “It is usually advisable to use short slotted holes in the 
shear connection and leave the bolts snug tightened to better 
accommodate the weld shrinkage.”

Bo Dowswell, P.E., Ph.D.

Fire Protection and Welding to Existing 
Structures
Are fire watchers required when welding inside an existing 
structure? Is this a requirement of AWS D1.1?

Fire watchers are likely required, and you can determine this 
using the following information.

First, ANSI Z49.1 addresses safety in welding, cutting and 
allied processes. It can be downloaded for free from AWS 
(www.aws.org). Clause 6.2.2 lists conditions that will require 
fire watchers to be posted. At least one of these conditions is 
likely to exist when welding to an existing structure.

Second, OSHA requirements also state: “Fire watchers 
shall be required whenever welding or cutting is performed 
in locations where other than a minor fire might develop,” or 
when specific listed conditions exist. See 1910.252(a)(2)(iii)(A).

Relative to whether this is a requirement of AWS D 1.1, 
Clause 1.7 of AWS D1.1 states: “Safety and health issues and 
concerns are beyond the scope of this standard and therefore 
are not fully addressed herein. It is the responsibility of the 
user to establish appropriate safety and health practice.” It 
then goes on to provide some resources related to safety and 
health, including ANSI Z49. Therefore, the requirements of 
ANSI Z49.1 probably cannot be considered requirements of 
AWS D1.1, but safety and health standards should always be 
adhered to.

Larry S. Muir, P.E.

Approval of Shop Drawings
We are receiving marked-up shop drawings with conflict-
ing information from several parties on a current project. 
Some of the comments can only be addressed by changes 
to the contract. How many parties are permitted to submit 
comments? 

The AISC Code of Standard Practice assumes the owner has 
designated representatives. These are referred to as the 
owner's designated representative for construction and the 
owner's designated representative for design, and these terms 
are defined in the Code. 

Section 4.4 states: “Except as provided in Section 4.5, the 
shop and erection drawings shall be submitted to the owner’s 
designated representatives for design and construction for 
review and approval… Approved shop and erection drawings 
shall be individually annotated by the owner’s designated 
representatives for design and construction as either approved 
or approved subject to corrections noted…” Per the Code, you 
should expect to receive comments from these two parties, and 
it is reasonable to assume that they are the parties through 
whom all changes should flow. 

You should probably speak to the owner’s designated 
representatives to clarify which parties have authority to 
change the contract

Larry S. Muir, P.E.
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