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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Transverse Stiffeners as Stability Bracing
It seems that full-depth transverse stiffeners prevent rela-
tive movement of a beam’s flanges. Can the location of 
transverse stiffeners in a beam be considered a brace point? 

We receive this question on a regular basis. The answer is 
no. Transverse stiffeners are simply along for the ride as the 
section rotates and provide no resistance to lateral-torsional 
buckling on their own. As a result, they do not affect the 
unbraced length of the beam, Lb. Stiffeners can be used to 
reduce the web deformation and improve the efficiency of 
torsional braces. However, used alone, web stiffeners are inef-
fective in enhancing the stability of members.

Bo Dowswell, PE, PhD

Mill Orders
Are there published criteria or requirements for a steel 
mill order package? 

No. There are published documents, such as Sections 107 or 
1603 of the 2015 IBC and Section 3 of the AISC Code of Stan-
dard Practice for Steel Buildings and Bridges (a free download from 
www.aisc.org/code), which give requirements for information 
to be included in the final “for construction” documents, but a 
“steel mill order” or a “steel fabrication package” are partially 
developed packages negotiated on a project-by-project basis to 
provide information to the contractor. 

For better or worse, it has become quite common for an 
owner or contractor to request an early release steel package 
in advance of the final “for construction” documents. Differ-
ent clients, owners, contractors, fabricators, erectors, architects 
and engineers often have different expectations with regards to 
what that means with respect to the level of detail that should 
be included in the design documents. Ideally, there should be a 
dialogue between the design team and the construction team to 
clearly define the intent of the early package and the informa-
tion that should be included prior to releasing the design docu-
ments. In my experience, I have seen the phrase “mill order” 
used generically to describe a broad spectrum of deliverables—
from something that simply allows a fabricator to reserve mate-
rial from a mill roll all the way up to structural drawings that 
have sufficient detail to allow shop drawing production to occur.

While the phrases “steel mill order” and “steel fabrica-
tion package” do not have standard definitions, in my mind 
a mill order package should provide the fabricator sufficient 
information to interface with the steel mill and establish an 
advanced bill of material purchase. This would include pri-
mary member sizes, member material designations and the 
geometry defined with enough detail to establish individual 
member lengths. 

Given all this, when a request is made for a structural 
designer to issue an early steel package under any name—early 
package, mill order, fabrication package, etc.—the designer 
should seek clarification as to the intended use of the package 
and adjust accordingly.  

Susan Burmeister, PE

Stability Bracing for Members 		
Other Than Wide-Flange Members
When checking relative bracing for a beam Equations 
A-6-5 and A-6-6 of the AISC Specification, Appendix 6 
includes the term ho, the distance between the flanges 
centroids. When checking bracing requirements for a tee, 
what value should be used for ho?
The Specification does not address that condition, so you will 
have to use your own engineering judgment. I will provide 
some further information to assist you. 

Appendix E of AISC Design Guide 28: Stability Design of Steel 
Buildings (a free download for members from www.aisc.org/dg) 
provides background related to the stability bracing requirements 
beyond what is included in the Commentary to the Specification. 

Stability is very important, and for typical members it is 
not difficult to provide. The adequacy of the vast majority of 
member stability bracing is commonly judged by inspection. 
Stability concepts can be traced pretty far back into the history 
of steel design. However, their explicit presence in the Specifi-
cation is fairly recent. For example, the 1986 Specification (the 
first LRFD specification) states: “The stability of individual 
elements must also be provided.” And this appeared in the 
Commentary. It did point to other resources as well: “Consid-
erable attention has been given to this subject in the technical 
literature, and various methods of analysis are available to 
assure stability. The SSRC Guide to Design Criteria for Metal 
Compression Member devotes several chapters to the stability of 
different types of members considered as individual elements, 
and then considers the effects of individual elements on the 
stability of the structure as a whole.” 

None of this directly helps you with your issue. However, it 
may help you feel a sense of relief that although it is possible 
to provide insufficient bracing, it is usually apparent that you 
may have done so. 

In your case, all you need to recognize is that the moment is 
an indirect measurement of the force you are actually bracing 
against. You do not need ho—it is a means to an end. Equation 
C-A-6-5 in the Specification Commentary provides a more direct 
perspective. You are evaluating the bracing against the com-
pressive force in the flange, not the moment in the beam. The 
Commentary states: “(CbPf) can be approximated by Mr /ho.” All 
of the discussion I have cited relates to stiffness checks, but the 
basic ideas apply equally to strength. 
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One issue that sometimes gets overlooked is that the stiffness 

equations assume one end of the brace is attached to something 
very stiff. A W14×730 can be a brace but if one end attaches 
to the face of a piece of sheet metal, it still may not have suf-
ficient stiffness. Though shown relative to a different condition, 
Equation C-A-6-12 illustrates how to calculate the stiffness of 
a series of elements. Again, I suspect explicit checks are rarely 
performed after one is familiar with the usual results from the 
checks provided in the Specification, but it is good practice to 
look at both ends of whatever you are assuming to be a brace.

Larry S. Muir, PE

Transverse Reinforcement of 		
Composite Beams at Edge Conditions 
We are investigating the need for transverse reinforcing 
over composite beams and have noticed that some foreign 
standards have specific requirements for additional trans-
verse reinforcement. These seem to apply at spandrel 
beams near the edge of the slab. We can find no similar 
requirements in the AISC Specification and are curious as 
to how the AISC Specification considers edge conditions. 

We can only comment on requirements set by the AISC Speci-
fication. Relative to edge conditions, the Commentary to the 
Specification states: 

“The use of edge distances in ACI 318 Appendix D (which 
is now ACI 318 Chapter 17 in the reorganized version) to 
compute the strength of a steel anchor subjected to concrete 
crushing failure is complex. It is rare in composite construc-
tion that there is a nearby edge that is not uniformly sup-
ported in a way that prevents the possibility of concrete 
breakout failure due to a close edge. Thus, for brevity, the pro-
visions in this Specification simplify the assessment of whether 
it is warranted to check for a concrete failure mode. Addition-
ally, if an edge is supported uniformly, as would be common in 
composite construction, it is assumed that a concrete failure 
mode will not occur due to the edge condition. Thus, if these 
provisions are to be used, it is important that it be deemed by 
the engineer that a concrete breakout failure mode in shear is 
directly avoided through having the edges perpendicular to 
the line of force supported, and the edges parallel to the line of 
force sufficiently distant that concrete breakout through a side 
edge is not deemed viable.”

The research cited in the Commentary (Pallarés and Haj-
jar, 2010a, 2010b) also asserts such restraint commonly exists, 
but does not clarify the basis for this. AISC Design Example I.2 
clarifies, stating: “The slab edge is often uniformly supported by 
a column flange or pour stop in typical composite construction, 
thus preventing the possibility of a concrete breakout failure 
and nullifying the edge distance requirement as discussed in 
AISC Specification Commentary Section I8.3.” Design Examples 
are a free download at www.aisc.org/manualresources.

The User Note in Section I8.3 again points to this sort of 
restraint, stating: “If concrete breakout strength in shear is an 
applicable limit state (for example, where the breakout prism is 

not restrained by an adjacent steel plate, flange or web), appro-
priate anchor reinforcement is required for the provisions of 
this Section to be used. Alternatively, the provisions of the appli-
cable building code or ACI 318, Appendix D may be used.”

Larry S. Muir, PE

Eccentric Stability Bracing
I have a wide-flange beam attaching near the face, as 
opposed to the center, of an HSS column. Can the beam be 
assumed to be a lateral brace in the design of the column?

The brace must have adequate strength and stiffness, as 
required by Appendix 6 of the AISC Specification. A complicat-
ing factor is the location of the brace point. The equations 
in Appendix 6 were developed assuming the brace acts at the 
column shear center. 

There are two ways to account for the brace being off-center:
1. Design based on the assumption that the brace point is 

located at the column centroid. The connection must 
have adequate strength and stiffness to accommodate this 
assumption, based on calculations or judgment. 

2. Check the column for constrained-axis buckling. Con-
strained-axis buckling is discussed on Page 36 of AISC 
Design Guide 25: Frame Design Using Web-Tapered Members 
(a free download for members from www.aisc.org/dg). The 
theory behind the equation is in the classic book Theory of 
Elastic Stability by Timoshenko and Gere. For wide-flange 
shapes, design examples and tables were developed by Liu 
et al. (2013). Because HSS sections are very stiff in torsion, 
and therefore constrained-axis buckling, this may be the 
best option. 

Reference:
Liu, D., Davis, B., Arber, L. and Sabelli, R. (2013), “Tor-

sional and Constrained-Axis Flexural-Torsional Buckling 
Tables for Steel W-Shapes in Compression,” Engineering Jour-
nal, AISC, Fourth Quarter. Engineering Journal papers can be 
downloaded from the AISC website at www.aisc.org/ej. 

Bo Dowswell, PE, PhD
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