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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Camber and Specific Instructions to                           
the Contrary
The specification for a project requires camber to be mea-
sured in the field in the stressed condition and not in the 
fabricator's shop in the unstressed condition, as indicated 
in Section 6.4.4 of the AISC Code of Standard Practice 
(ANSI/AISC 303), available at www.aisc.org/standards. The 
specification then states that the fabricator will be respon-
sible for any repairs required to bring nonconforming 
beams into compliance with the specified camber. 

After the project was awarded, the fabricator issued a 
request for information (RFI) requesting the unstressed 
camber required so that the beam when installed would 
settle to the stressed camber noted in the contract docu-
ments. The RFI quoted the Commentary from Section 
6.4.4 of the Code to explain why the camber measurement 
cannot be measured in the field in the stressed condition. 
In his response, the structural engineer of record stated 
that, per the contract, this determination must be made 
by the contractor. 

I have several questions:
1. Since the Commentary to Section 6.4.4 states that 

there is no way to inspect beam camber after the 
beam is received in the field (due to numerous fac-
tors), is it not the intent of Sections 3.1(e) and 3.1.5 
that the magnitude of camber specified in the struc-
tural design documents be that which is measurable 
for the purposes of fabrication? 

2. Does AISC permit the engineer to deviate from the 
Code in this manner?

3. Can the fabricator be held responsible for achieving 
a condition over which the fabricator may have little 
control?

4. Is there any practical method of determining the 
unstressed camber that must be provided to ensure 
that the stressed condition is within tolerance? 

We cannot arbitrate or address contractual issues. This issue 
should have been addressed during contract negotiations. If 
there are no contractual exceptions to the camber require-
ment, then the fabricator must satisfy the requirement. 
However, Section 7.13.13 of the Code requires the owner's 
representative for construction to verify plumbness, elevation 
and alignment prior to the placement of other trade materi-
als. We are assuming that the notation “stressed condition” 
refers to the beam as erected prior to placement of finishes. 
Since you have agreed to measure the camber in the field, the 
camber should be measured before other materials are applied 
to the beam by other trades. In the event that the owner's sur-
vey identifies beam(s) not meeting the required camber, repair 
work may be the fabricator's responsibility. 

Another wrinkle is that even if the fabricator did take 
exception to the camber requirement in the bid—and this 
was agreed to contractually—the contract would likely be 
between the fabricator and their client. The issue would then 
have to be addressed relative to the contract between the 
fabricator’s client, the owner and the engineer of record. To 
answer your questions:

1. Yes, this is the intent. However, the engineer has chosen 
not to conform to the intent of the Code, and you have 
chosen to contractually accept this deviation. AISC rec-
ommends that specifiers adhere to the Code unless there 
is a very good reason not to, but we have no authority to 
govern the contracts parties choose to enter into. The 
February 2017 article “Specific Instructions to the Con-
trary” (available at www.modernsteel.com) provides 
further information. 

2. Yes. Section 1.1 of the Code states: “In the absence of spe-
cific instructions to the contrary in the contract docu-
ments, the trade practices that are defined in this Code 
shall govern the fabrication and erection of structural 
steel.” The above-mentioned article provides a good dis-
cussion related to the proper use of specific instructions 
to the contrary.

3. Probably. This is likely a legal question, and we cannot 
provide legal advice. However, I believe it is common 
for contracts to allocate risk among the parties, even 
when the parties have limited control over the risks.

In the case of camber, the Commentary to the 
Code lists several factors that are largely beyond any 
party’s complete control. The structural engineer of 
record should in most cases have the most reliable 
information related to many of these items—and 
likely the best ability to account for them. How-
ever, there is no party that can fully control all of 
the potential effects, and some party must therefore 
assume the associated risk. 

4. No. This would require information and coordina-
tion with the designer and contractor. As this is 
uncommon, the approach taken in the Code is what 
we recommend.

Larry S. Muir, PE, and, Patrick J. Fortney, SE

Reinforcing an Existing End-Plate                   
Moment Connection
The 3∕8-in. end plate of an existing connection (configured 
similar to an end-plate moment connection) is not ade-
quate for an increase in design load, based on checks from 
commercially available connection design software. The 
connection has been defined as an end-plate moment 
connection in the software model. The connection trans-
fers modest moments and shears but also significant 
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axial load. ASTM F3125 Grade A325-N bolts are pro-
vided. Can a square washer be used at each of the bolts 
to increase the thickness to meet the required thickness 
determined by the software? Are there better means of 
reinforcing this connection? 

The answer to your first question is no. Adding a square 
washer at each bolt will not satisfy the assumptions likely 
made in the calculations. We cannot comment on what your 
software may be doing, but locally reinforcing the plate would 
not satisfy the models presented in either AISC Design Guide 
4: Extended End-Plate Moment Connections Seismic and Wind 
Applications or Design Guide 16: Flush and Extended Multiple-
Row Moment End-Plate Connections (both are free downloads 
for AISC members at www.aisc.org/dg), which probably form 
the basis of the checks used by your software. 

Adding the washers may have some effect on the strength 
of the plate, but it will likely be small and difficult to quantify. 
Theoretically, one could use the plate washers to modify the 
yield lines used in Design Guides 4 and 16, which would result 
in an increase in strength if the strength of the connection is 
controlled by the plate yield lines. The guides also provide 
references to additional information on the models used. I am 
not aware of anyone that has taken this approach and cannot 
provide any definitive guidance on how to do so. You will have 
to rely on your own judgment.

Here are some other observations, in case you still wish to 
pursue this option:

1. Even if you used a reinforcing plate over the entire 
connection, you still may not be correctly interpreting 
the condition. The models in the design guides assume 
a solid plate. Your software probably makes the same 
assumption. Therefore the increased strength predicted 
is most likely based on the square of the total thickness. 
If you do not adequately connect the reinforcing plate 
to the original plate, then the strength increase would 
result from the sum of the squares of the two thick-
nesses, not the square of the sum of the thicknesses—a 
big difference.

2. The ability to form yield lines at the edges of the rein-
forcing plate will depend on several factors, including 
the distance the reinforcing is extended beyond the 
joint and/or that way in which is attached to the existing 
plate. This will further complicate the design.

Other approaches are possible and might provide a 
better solution.

If you have assumed thin plate behavior (with prying), as 
described in the design guides, then the apparent deficiency 
relative to the plate thickness might be addressed by changes 
to the bolts. 

The first and most economical option to explore simply 
involves a change in the design assumptions—potentially no 
physical change to the condition at all. If you can confirm 
that the shear planes do not intersect the bolt threads in 
the existing condition, then you could take advantage of 
this fact to increase the bolt strength. It is typically assumed 

that only the bolts on the compression side of a moment 
end-plate connection resist shear. However, for your condi-
tion, where there is a modest moment and significant axial 
load, there may be no portion of the connection in com-
pression. Therefore, the bolts will be subjected to combined 
tension and shear. Though you have stated that the shear 
loads are small, the increase from threads included (N) to 
threads excluded (X) might be enough to accommodate the 
increase in design load. 

A second option that may avoid costly fieldwork involves 
reexamining the assumed distribution of force among the 
bolts. Design Guide 16 suggests a model for conditions 
where both axial loads and moments are applied. However, 
it only seems to address conditions where the moment is 
the dominate load, unlike your condition. Many models are 
possible and you might find one that will make your exist-
ing condition acceptable—again avoiding costly fieldwork 
and more uncertain structural models such as the square 
washer approach. 

A second option would be to use a stronger bolt. Replacing 
the existing ASTM F3125 Grade A325 bolts with Grade A490 
bolts would increase both the shear and tensile design strength 
of the bolts. Again, using the threads excluded shear strength, 
where appropriate, will provide an even greater strength 
increase. Note that your proposed solution of adding square 
washers would involve, at the very least, removing the nut at 
each bolt and installing the plate washer, so replacing the bolts 
may provide a much greater increase in strength with only 
slightly more cost.

Bottom line, you may want to exhaust fixes that can be 
accomplished with a pencil and a calculator before mobilizing 
crews and equipment in the field. Effectively addressing existing 
conditions often requires a deeper understanding of the design 
assumptions and the behavior of the systems involved. Off-the-
shelf software and “canned” design procedures may provide a 
good starting point to evaluate the strength of connections, but 
such approaches may not lead to an optimal solution. 

Carlo Lini, PE
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