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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

New Columns over Existing Columns
On a recent project where a new addition is being erected 
above an existing structure, a survey has determined devi-
ations in the center line of the existing columns from the 
locations shown in the original design drawings. All of the 
new steel has been fabricated based on the dimensions 
shown in the original design drawings. What is the toler-
ance on the location of the centerline of the new columns 
relative to the existing columns at the column splice? 

Tolerances are provided in the AISC Code of Standard Practice 
for Steel Buildings and Bridges (ANSI/AISC 303) available at 
www.aisc.org/standards. However, the Code does not provide 
tolerances that relate to existing work. It does provide erection 
tolerances that are sometimes related to the design assump-
tions inherent in the AISC Specification for Structural Steel 
Buildings (ANSI/AISC 360) also available at www.aisc.org/
standards, and the Code tolerances could be used as a guide 
for evaluating your condition. However, it should be noted 
that the erection tolerances in the Code would still apply to the 
erection of the new steel. The potential exists that the differ-
ence between the assumed and actual geometry may increase 
erection tolerances beyond what is acceptable in the Code.  

The detailing of the new structural steel should have been 
based on an accurate survey of the existing steel, and some 
allowances should have been made in both the overall design 
and the details to accommodate errors in the survey. Gener-
ally, the survey should be completed by the owner’s designated 
representative for construction (often the general contractor) 
and provided to the fabricator in a manner consistent with 
the schedule and the fabricator’s bid. Section 1.8.3 of the Code 
states: “Surveying or field dimensioning of an existing struc-
ture is not within the scope of work that is provided by either 
the fabricator or the erector. Such surveying or field dimen-
sioning, which is necessary for the completion of the approval 
documents and fabrication, shall be performed and furnished 
to the fabricator in a timely manner so as not to interfere with 
or delay the work of the fabricator or the erector.” 

Larry S. Muir, PE

WT Availability
There are WTs listed in the AISC Steel Construction 
Manual (available at www.aisc.org/publications) but there 
is no availability information related to WTs on the AISC 
website. How should I determine the availability of WTs?

WTs are typically split from wide-flange shapes. You should 
refer to the availability of the section from which the WT will 
be cut to determine availability. For example, check availability 
of a W16×40 when considering the availability of a WT8×20.

Carlo Lini, PE

Consideration of Small Eccentricities
In calculations, I have seen some engineers neglect the 
eccentricity (shown as “e” below) in the design of the 
stiffener welds to the beam web, and other engineers 
consider this eccentricity. Must this small eccentricity 
be considered?

Yes, the eccentricity must be considered. However, this con-
sideration may conclude that the effect will be negligible and 
therefore need not be explicitly addressed in the calculations.

The AISC Specification does not address small eccentrici-
ties. Ultimately, each engineer must decide whether or not 
the effects of an eccentricity are negligible based on their 
own judgment. 

Personally, I would start with a balanced free-body diagram 
before beginning any design, including eccentricity. In this 
specific case, I would expect the moment to be taken in the 
long weld. At the same time, I would neglect the eccentricity 
in the calculations because the weld at the web is long relative 
to the eccentricity, and its resistance relative to the moment 
created is based on the square of the weld length. If I needed 
further justification, I would note that the strength of the weld 
relative to transverse loading caused by the eccentricity is 50% 
greater than that relative to the shear.

That said, a better solution may be to replace the W10×30 
outrigger with at W14×30 outrigger. 

Carlo Lini, PE
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Preferred Plate Material 
I have been told by several fabricators that their preferred 
material for plates is ASTM A572 Grade 50 rather than 
ASTM A36 as currently indicated in Table 2-5 of the 
Manual. Has a change occurred since 2010?

Yes. The February 2015 article “Are You Properly Specifying 
Material?” (available at www.modernsteel.com) states: “The 
preferred material specification for structural plates is in tran-
sition. Use of ASTM A36 (Fy = 36 ksi for plate thickness equal 
to or less than 8 in., Fy = 32 ksi otherwise; Fu = 58 ksi) is as 
common as use of ASTM A572 Grade 50 (Fy = 50 ksi, Fu = 65 
ksi for plate thickness equal to or less than 4 in.).”

The 15th edition of the Manual, available this summer, 
will show both A36 and A572 Grade 50 as the preferred plate 
materials up to 4-in. thickness. Material should be specified 
based on specific requirements for the project and/or local 
fabricator preference. 

Leigh Arber, PE

Bolted Wide-Flange Connections in Special 
Concentrically Braced Frames
Are bolted gusset-to-beam connections and wide-flange 
members similar to those shown in Figures 3-4 and 3-5 
of Design Guide 29: Vertical Bracing Connections—Analysis 
and Design (available at www.aisc.org/dg) permitted in 
special concentrically braced frames (SCBF)? All the 
published examples that I have seen involve welded HSS 
braces. Is there a reason why bolted wide-flange details 
are almost nonexistent in literature? 

Both bolted gusset-to-beam connections and wide-flange 
members are permitted for SCBFs. Connections similar to 
those in Design Guide 29 have been used in SCBFs in prac-
tice. As an aside, details similar to Figure 3-6 of the Design 
Guide can also be used in SCBFs to force the brace to buckle 
in-plane, thereby eliminating the need to consider out-of-
plane inelastic buckling. When this is done, care must be exer-
cised relative to the assumptions made about the end-restraint 
in each direction to ensure that the brace will buckle in the 
in-plane direction as intended. 

In my experience, hollow structural sections (HSS) are by 
far the most commonly used brace sections in SCBFs. This 
is likely because the strong- and weak-axis buckling strengths 
of the HSS are more equal than for a wide-flange section, 
thereby reducing the difference between the design strength 
and expected strength of the brace. However, there are con-
ditions such as very high loads where HSS simply cannot be 
used. In such cases wide-flange members with bolted brace-to-
gusset connections are common. 

Some engineers incorrectly conclude from the prevalence 
of HSS braces in SCBFs that HSS are inherently better suited 
than wide-flange sections to seismic applications. As stated 
above, there are economic advantages to the use of HSS 
braces in SCBFs. However, wide-flange sections also have 
their advantages. NEHRP Seismic Design Technical Brief 
No. 8: Seismic Design of Steel Special Concentrically Braced Frame 
Systems—A Guide for Practicing Engineers states: “Wide-flanges 
and other open sections do not localize the strain as quickly 
and as severely as rectangular tubes. Hence, wide-flange braces 
typically provide approximately 25% larger inelastic story drift 
than rectangular HSS braces prior to brace fracture if all other 
factors are equal.”

AISC currently makes available over 7,000 pages of 
design guidance including manuals, design examples and 
design guides. This does not include the hundreds of pages 
included in the AISC codes and specifications. Even with 
the vast amount of information that has been produced and 
distributed, we cannot address every conceivable condition. 
The absence of a particular configuration is not meant to 
convey a prohibition. Bolted, brace-to-gusset connections 
can be and are used in SCBFs. Wide-flange sections can be 
and are used as braces in SCBFs. Moreover, just to close the 
loop, bolted HSS brace-to-gusset connections can be and are 
used in SCBFs. 

Another common and similar misconception is related to 
the dearth of examples of SCBF connections to column webs, 
which are also not prohibited. SCBF connections to column 
webs are addressed in the May 2016 Steel Interchange.

Larry S. Muir, PE

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official 
position of the American Institute of Steel Construction and have not been reviewed. It is 
recognized that the design of structures is within the scope and expertise of a competent 
licensed structural engineer, architect or other licensed professional for the application of 
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might help you solve, please 
forward it to us. At the same time, feel free to respond to any of the questions that you 
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

866.ASK.AISC • solutions@aisc.org

The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
capability. Visit Steel Interchange online at www.modernsteel.com.
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