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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Note: Unless specifically noted, all AISC publications mentioned in the 
questions and/or answers are independent of the edition and can be 
found at www.aisc.org/specifications.

Field-Modified Base Plates
Due to misplaced anchor rods, the holes in a column base 
must be enlarged. The contractor is proposing to turn the 
round, oversized holes into oversized slots by thermally 
cutting the base plate. Is this acceptable? If so, what is the 
minimum edge distance for the enlarged hole?

Yes. Section M2.9 of the AISC Specification for Structural Steel 
Buildings (ANSI/AISC 360) addresses holes for anchor rods 
and indicates that they are permitted to be thermally cut in 
accordance with the provisions of Section M2.2. As indicated 
in Section M2.2, thermally cut edges shall meet the require-
ments in clauses 5.14.5.2, 5.14.8.3 and 5.14.8.4 of AWS D1.1.

The Specification contains no minimum edge distance 
requirements for base plate holes. AISC Design Guide 1: Base 
Plate and Anchor Rod Design (a free download for members at 
www.aisc.org/dg) states: “When the hole edge is not subject 
to a lateral force, even an edge distance that provides a clear 
dimension as small as ½ in. of material from the edge of the 
hole to the edge of the plate will normally suffice, though field 
issues with anchor rod placement may necessitate a larger 
dimension to allow some slotting of the base plate holes. When 
the hole edge is subject to a lateral force, the edge distance pro-
vided must be large enough for the necessary transfer.”

Carlo Lini, PE

Erection Bracing
I am an erector and have a contract to erect a series of 
steel frames along three separate column lines. The three 
lines are not interconnected. None of the frames appear 
to contain lateral force-resisting elements in that there 
are no designated moment connections and no vertical 
bracing. The beams are also very deep, with long spans. 
The steel supports a floor that is part of a building other-
wise constructed of concrete, and I suspect that the con-
crete slab and the shear walls provide stability.

I believe it will be difficult to erect these frames in a 
safe manner, and that even once erected the structure 
will be inherently unstable without whatever temporary 
bracing I provide. It now seems that my bracing will have 
to remain throughout the duration of construction and 
will also have to support loads due to the performance of 
work by other trades. 

1. Am I allowed to simply remove my bracing at the 
completion of my work?

2. If not, should I be compensated for the use of my 
bracing during the time it remains in place after 
erection?

3. Should my bracing be removed and returned to me 
when the structure is finally stable? 

I have addressed your three questions below:
1. No. From your description, it would not seem reason-

able or safe to simply remove the bracing when your 
work is complete. However, it seems that some impor-
tant elements of the contract may have been neglected. 

Section 3.1.4 of AISC’s Code of Standard Practice for 
Buildings and Bridges (ANSI/AISC 303) states: “When 
the structural steel frame, in the completely erected and 
fully connected state, requires interaction with non-
structural steel elements (see Section 2) for strength 
and/or stability, those non-structural steel elements shall 
be identified in the contract documents as required in 
Section 7.10.” 

Section 7.10.4 states: “Temporary supports provided 
by the erector shall remain in place until the portion 
of the structural steel frame that they brace is complete 
and the lateral force-resisting system and connecting 
diaphragm elements identified by the owner’s designated 
representative for design in accordance with Section 
7.10.1 are installed.” You have stated that you suspect 
the concrete slab and the shear walls provide stability. 
Based on the uncertainty, I will assume that the contract 
documents are silent relative to the lateral force-resisting 
system. They should not be.

Section 7.10.1 requires the engineer to identify “the 
lateral force-resisting system and connecting diaphragm 
elements that provide for lateral strength and stability in 
the completed structure.”

Since no lateral force-resisting system or connect-
ing diaphragm elements are identified, you will need to 
request information from the owner’s representatives. 
The information provided will hopefully clarify the 
engineer’s intent. 

2. Your question reflects a contractual issue and I cannot 
arbitrate. The parties will have to find a way to resolve 
the issue. However, I will provide some thoughts.

Though seemingly not clear in the contract docu-
ments, common sense dictates that you cannot simply 
remove your bracing when the bare steel is erected. 
However, leaving your bracing until the other trades 
complete their work is not the only option. Others could 
provide temporary bracing necessary to safely complete 
the project, leaving you free to remove your bracing and 
be done with your portion of the project. 
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It may be that leaving your bracing in place will 

be the best option for the project. However, Section 
7.10.2 states: “The owner’s designated representative for 
construction shall indicate to the erector, prior to bid-
ding, the installation schedule for non-structural steel 
elements of the lateral force-resisting system and con-
necting diaphragm elements identified by the owner’s 
designated representative for design in the contract 
documents.” 

Not only should the non-structural steel elements of 
the lateral force-resisting system have been identified, 
but you also should have been provided with a schedule 
that would have indicated how long your bracing would 
likely be required after the completion of your work.

Providing this information after award is likely a 
revision to the contract. Such revisions are addressed in 
Section 9.3.

You also mention loads produced by the work of 
other trades. Section 7.10.3 states: “The erector need 
not consider loads during erection that result from the 
performance of work by, or the acts of, others, except 
as specifically identified by the owner’s designated rep-
resentatives for design and construction…” Again, a 
request for information would seem to be in order. 

3. Yes. Section 7.10.4 states: “Temporary supports that are 
required to be left in place after the completion of struc-
tural steel erection shall be removed when no longer 
needed by the owner’s designated representative for con-
struction and returned to the erector in good condition.”

Larry S. Muir, PE

Shear on Round HSS and their Welds
Section G5 of the Specification limits the effective area 
of a round hollow structural section (HSS) subjected to 
shear to half of the gross area. However, when evaluat-
ing welded connections, many textbooks and handbooks 
indicate that the entire circumference is the length of the 
weld. Can you explain this discrepancy?

The welds should be designed based on the stiffness of the 
connected element. For solid round bars, 100% of the weld 
length can be used. However, because thin-walled circular 
structures such as stacks have negligible strength and stiffness 
perpendicular to the wall, weld components perpendicular to 
the wall are ineffective. In this case, only about 50% of the 
weld length is effective. The stiffness of round HSS is between 
these two extremes; therefore, 50% of the weld length can be 
used as a conservative approximation. Ultimately, you must 
use your own judgment to determine what is appropriate for 
your situation.

Bo Dowswell, PE, PhD
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Weld Access Holes in Seismic Base Plates
Per Sections E3.6a and F2.6a of the AISC Seismic Provi-
sions for Structural Steel Buildings (ANSI/AISC 341) welds 
at column-to-base plate connections are demand-critical, 
though some exceptions can apply. Does this mean that 
the weld access hole geometry needs to conform to the 
alternate geometry of AWS D1.8 Clause 6.10.1.2? What 
are the impacts, if any, on structural performance of 
demand-critical welds at the column bases if we allow 
either weld access hole geometry? 
AWS D1.8 provides welding requirements for demand-
critical welds.

Clause 6.10.1.1 of AWS D1.8 permits weld access holes 
meeting the dimensions and tolerances of AWS D1.1 or the 
AISC Specification. At the option of the contractor, the geom-
etry specified in AWS D1.8 clause 6.10.1.2 may be substituted 
for the clause 6.10.1.1 geometry. 

The Commentary to Section 8.5 of AISC’s Prequalified Con-
nections for Special and Intermediate Steel Moment Frames for Seismic 
Applications (ANSI/AISC 358) speaks to your second question 
on structural performance related to differing weld access hole 
geometries. It states: “A key feature of the WUF-W moment con-
nection is the use of a special weld access hole. The special seismic 
weld access hole has specific requirements on the size, shape and 
finish of the access hole. This special access hole… is intended to 
reduce stress concentrations introduced by the presence of the 
weld access hole.” It should be noted that the inelastic demand at 
a column base will likely be much lower than that at a WUF-W 
moment connection. The alternate geometry is also not required 
for reduced beam section moment connections. Though there 
are benefits to the alternate geometry, it should only be required 
where these benefits are likely to be realized. The only conditions 
for which it is required are the WUF-W connections and the 
prescriptive OMF (ordinary moment frame) moment connection 
described in Section E1.6b(c) of the Seismic Provisions.

Jonathan Tavarez


