
Seismic overstren th factors, truss anal sis 

Steel Interchange 
Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Construc­

tion readers to exchange useful and practical professional ideas 
and information on all phases of steel building and bridge construc­
tion. Opinions and suggestions are welcome on any subject cov­
ered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel Con­
struction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized that the 
design of structures is within the scope and expertise of a compe­
tent licensed structural engineer, architect or other licensed profes­
sional for the application of principles to a particular structure. 

Question from June 2000: 

If fIxed-base columns are used, should seismic 
overstrength factors be applied to the design of 
the column connection to the foundation? In 
other words, if fixed-base steel columns were 
used, would the seismic overstrength factor need 
to be applied to the base plate and anchor rod 
design? For columns at braced bays, should the 
seismic overstrength factor be used in the design 
of the anchor rods? 

Paul H. Lind, P .E. 
Butler Construction 
Kansas City, M 0 

Per section 1633A.2.12, 1998 California Building 
Code, the connection of the superstructure ele­

ments to the foundation shall have the strength to 
resist the seismic loads considering eith er the 
strength of the superstructure elements or the over­
strength factor. This requirement shall be consid­
ered regardless of the pinned or the fixed base con­
nections. Even though UBC 1997 doesn't address 
this requirement, the connection of the column to 
the foundation shall be capable of transferring the 
seismic load used for the design of superstructure 
base connection. In other words, the base plate and 
anchor rods may be considered as a portion of the 
base connection. 

Shiping Feng, S.E., P.E. 
Sacramento, CA 

Another response: 

The seismic force amplification factor to account 
for structural overstrength. Then it was known 

as 3/8 x Rw. Today, in the UBC, IEC, and NEHRP 
Provisions, we know it as Qo. The AISC Seismic 
Provisions do not presently address the issue, leav­
ing it up to the judgment of the design engineer. 

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you to solve, please forward it to us. At the same time, feel 
free to respond to any of the questions that you have read here. 
Contact Steel Interchange at: 

Steeiinterchange 
Attn : Keith A. Grubb, S.E., P.E. 

One East Wacker Dr. , Suite 2406 
Chicago, IL 60601 
fax: 31 2/670-0341 

email: grubb@blacksquirrel.net 

Section 1809.3 of the 1997 UBC requires that for 
Seismic Zones 3 and 4, "The connection of super­
structure elements to the foundation shall be ade­
quate to transmit to the foundation the forces for 
which the elements were required to be designed." 
This appears to require the use of Q o for the design 
of the column base connection to the foundation. 
Note that some engineers interpret the phrase "ade­
quate to transmit" to mean that Qo is not required if 
the anchor rod is designed to be governed by a duc­
tile limit state. 

Section 1604.8.1 of the 2000 IEC requires that 
''Anchorage of ... columns to foundations shall be pro­
vided to resist the sliding and uplift forces that result 
from the application of the prescribed loads." Sec­
tion 1605.2.3 of the 1997 UBC has similar require­
ments. This appears to require the use of Qo for the 
design of the column base connection to the founda­
tion. Regardless of applicable codes and their inter­
pretation, it is conservative to apply the factor to the 
design of base plates and anchor rods. 

Rick Drake, S.E. 
Fluor Daniel, Inc. 
Aliso Viejo, CA 

Question from June 2000: 

I am retrofItting some existing building truss­
es to handle additional loading. These trusses 
have continuous top and bottom chords and all 
welded connections. Even under existing loads, 
the only way that the truss members can be 
made to work is to assume that all members 
have pinned ends. Obviously, this eliminates all 
member bending moments from the analysis. 

Clearly this is what the original designer 
assumed. But, given the as-built conditions, I 
don't see how I can legitimately make the same 
assumption. Are there any references that dis­
cuss this? 

John Brock 
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Truss analysis, HSS cap plates & drainage holes 

Steel Interchange 
The continuity in the top and bottom chord mem­

bers does not change the concept of designing 
truss members for axial forces only. If applicable, 
secondary stresses due to eccentricities and local 
bending members from uniform loading between 
the panel points of the top chord should be consid­
ered. Also, unless one sliding support is considered 
in a simple span truss, the axial forces in the mem­
bers will be transformed. To consider pin-ended 
truss members for retrofitting work would be a fair 
assumption. If a web member is to be cut, that 
panel should be analyzed as for a Vierendeel truss 
and reinforced accordingly, if necessary. 

Isaac Gordon, P .E. 
Ang Associates, Inc. 
Philadelphia, PA 

Arwther response: 

A good reference regarding the analysis of a truss 
ftassuming pinned joints is: 

Shedd, Thomas Clark and Jamison Vawter, "Theo­
ry of Simple Structures," 2nd ed., John Wiley & 
Son, New York, 1941, Article 78, Page 165. 

In spite of its copyright date, the assumptions 
and their limitations are well defined. Any text 
describing the analysis of a truss using the method 
of joints, method of sections or graphical analysis 
should define this assumption as well. All of this 
assumes panel point loads only. 

Trusses have been successfully designed assum­
ing pinned joints for nearly a century. Regardless of 
fabrication method, some small moments develop at 
the joints. Because the truss is made of a ductile 
material, localized yielding will redistribute the 
loads (this is termed shakedown). 

When using finite element analysis, the model 
should be consistent with the design assumptions­
always! For a truss, either use the truss analysis 
option or release the joints. The resulting axial loads 
will be somewhat larger than with rigid joints. 

Using the member loads determined above using 
pinned joints, connection eccentricities should be 
considered in the member design. There should be 
no eccentricities in the chords, only in the web 
members. For example, WT sections connected on 
their flanges and single angles must be designed 
considering eccentricity. For double angles connect­
ed on the gage line, the eccentricity is customarily 
neglected. 

A reference for welded truss connections is: 
Blodgett, Omer W., "Design of Welded Struc-
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tures," James F. Lincoln Arc Welding Foundation, 
Cleveland, Ohio, June 1966, Section 5.9 

Bob Leffler 

What guidelines are available to determine 
the thickness and welding details for cap plates 
on HSS columns? Is the main purpose of the cap 
plate to keep water out, or to add structural 
integrity to the column? Or is there some other 
purpose? What is the current thinking regarding 
drain or weep holes for non-galvanized prod­
ucts? Years ago we used to provide drain holes 
in HSS columns. 

A-I Detailing 
Millville, NB Canada 

Cap plates for HSS columns are covered in detail 
in the AlSC/STI HSS Connections Manual. You 

can order it at 800/644-2400 if you don't already 
have one. 

In compression, the thickness of the cap plate is 
controlled by flexure of the plate or a limit state in 
the HSS wall, like compression yielding or crippling. 
In tension, it's flexure of the plate, tension yielding 
of the HSS wall or tension rupture of the weld. 
Welding is usually a fillet weld, just like you'd proba­
bly use for a base plate. 

The main purpose of the cap plate is to provide a 
means of attachment between the HSS column and 
the member that rests on the top of the column (the 
most typical detail). It transfers the forces that 
occurs at the joint. It does keep water out, though. 

From Section 10 of the AlSC Specification for the 
Design of Steel HSS (1997), "When water can collect 
inside an HSS, either during construction or during 
service, HSS shall be sealed, provided with a drain 
hole at the base, or protected by other suitable 
means." The associated commentary gives further 
insight. The Specification and the Commentary are 
printed in the HSS Manual. 

Charles J. Carter, S.E., P .E. 
American Institute of Steel Construction 
Chicago,IL 
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