
Steel Interchange 
Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Construction 

readers to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construc­
tion. Opinions and suggestions are welcome on any subject cov­
ered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular struc­
ture. 

Slip-Critical Connections 
Is there any situation where the design of a slip 

critical bolted connection would not be required to 
address bearing requirements? How about a con­
nection using slotted holes? 

Question sent to A/SC's Steel Solutions Center 

Th e following is a FAQ from AISC's website 
(www.aisc.org / faq.html). References to the RCSC 

Specification have been updated to the latest (2000) 
Specification available at www.boltcouncil.org. 

When should bolted connections be specified as slip-critical ? 
Slip in bolted connections is not a structural con­

cern for the majority of connections in steel building 
structures. RCSC Specification Commentary Section 
4.1 states that "The maximum amount of slip that can 
occur in a joint is, theoretically, equal to twice the 
hole clearance. In practical terms, it is observed in 
laboratory and field experience to be much less; usu­
ally, about one-half the hole clearance. Acceptable 
inaccuracies in the location of holes within a pattern 
of bolts usually cause one or more bolts to be in bear­
ing in the initial, unloaded condition. Furthermore, 
even with perfectly positioned holes, the usual 
method of erection causes the weight of the connect­
ed elements to put some of the bolts into direct bear­
ing at the time the member is supported on loose 
bolts and the lifting crane is unhooked. Additional 
loading in the same direction would not cause addi­
tional joint slip of any significance." 

In some cases, slip resistance is required. The AISC 
and RCSC Specifications list cases where connections 
must be designated by the SER as slip-critical: 

1. Connections with oversized holes. 
2. Connections with slotted holes when the direction 

of the slot is not perpendicular to the direction of 
the load, unless slip is the intended function of the 
joint. 

3. Connections subject to fatigue or significant load 
reversal. 

4. Connections in which welds and bolts share in 
transmitting shear loads at a common faying surface. 

If you have a question or problem that your fellow readers 
might help you to solve, please forward it to us. At the same time, 
feel free to respond to any of the questions that you have read 
here. Contact Steel Interchange via AISC's Steel Solutions Center at: 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel: 312.670.2400 

fax: 312.423.4651 
solutions@aiscmail.com 

5. Other connections stipulated as such on the design 
plans. For example, from RCSC Specification 
Commentary Section 4, " ... (1) Those cases where 
slip movement could theoretically exceed an 
amount deemed by the Engineer of Record to 
affect the serviceability of the structure or through 
excessive distortion to cause a reduction in 
strength or stability, even though the resistance to 
fracture of the connection and yielding of the 
member may be adequate; and, (2) Those cases 
where slip of any magnitude must be prevented, 
such as in joints subject to significant load reversal 
and joints between elements of built-up compres­
sion members in which any slip could cause a 
reduction of the flexural stiffness required for the 
stability of the built-up member." 

One special case also exists. A nominal amount of 
slip resistance is required at the end connections of 
bolted built-up compression members so that the 
individual component will act as a unit in column 
buckling. As specified in the 1999 AISC LRFD 
Specification Section E4.2, "the end connection shall 
be ... fully tensioned bolted with clean mill scale or 
blast-cleaned faying surfaces with Class A coatings." 
In other words, the end connection can be propor­
tioned as a bearing connection as long as the faying 
surfaces offer at least a Class A slip coefficient. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
Steel Solutions Center 

Welding on Loaded Structure 
It is a general rule, that welding on an existing 

structural member is not permitted, unless provi­
sions are made to unload the member first,(if the 
member is being reinforced) and that the weld not 
degrade the properties of the material. Is there a 
written reference that discusses this, both from a 
code perspective, and a practical approach? 

Alan L. Blosser P.E. 
Steel Interchange question, October 2001 

The high temperature generated by welding can 
temporarily reduce the load-carrying capacity of 
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the steel member being welded. For this reason, stan­
dard practice is to provide temporary shoring under 
the member. Also, it is often-but not always-desir­
able to relieve the existing stresses in the beam being 
reinforced, and the shoring can be used to pre-deflect 
the beam upward for this purpose. Once the shoring 
is in place, welding to existing structural members 
under load in many cases is possible, and such 
work has been done for years. Quite often, existing 
beams are reinforced with welded plates or WT sec­
tions. The main design difficulty in this operation is 
to establish the appropriate allowable stress levels in 
the existing loaded member and the reinforcing 
piece. There are various approaches to this issue. 
For ASD design, some sources recommend limiting 
the stress in the added piece to the difference 
between the allowable and the actual stress in the 
existing member. More commonly, the allowable 
stresses in the welded piece and the beam 
are limited by the maximum permitted by the code 
for new construction for the respective grades of 
steel. An in-depth discussion of this topic and a 
design example can be found in the new 
book "Structural Renovation of Buildings" by A. 
Newman (McGraw Hill, 2001). 

Alexander Newman, P.E. 
Foxborough,MA 

There is no general rule requiring existing mem­
bers to be unloaded prior to field welding. 

Despite the desirability of such a rule, in the real 
world it is rare that an existing beam can be shed of 
both of its live and dead load and rarer still for a col­
umn. However, there are proven procedures for field 
welding to existing load carrying members. One ref­
erence is "Field Welding to Existing Structures" in 
the Engineering Journal, First Quarter 1988. This refer­
ence also lists several other articles on the topic. 

Dave Ricker, P.E. 
Payson,AZ 

Pour papers from the AISC Engineering Journal that 
provide a quite a bit of guidance regarding weld­

ing and reinforcing existing steel structures are "Field 
Welding to Existing Steel Structures" (First Quarter 
1988), "Reinforcing Loaded Steel Compression 
Members" (Fourth Quarter 1988), "The 
Reinforcement of Steel Columns" (First Quarter 1989) 
and "Reinforcing Steel Members and the Effects of 
Welding" (First Quarter 1990). 

John T. Moore, P.E. 
JCA Associates, Inc. 
Moorestown, NJ 
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Flexure in AISC ASD Specification 
In the 1989 ASD Specification, Section Fl.3 pro­

vides calculations for allowable stresses in mem­
bers with unbraced lengths greater than L e• 

Equation F1-8 seems to provide a very low allow­
able stress for these members, yet it can be applied 
to members for any value of lIrt. Is there something 
that I am overlooking? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Equation (Fl-8) does indeed often result in a lower 
allowable stress compared to equations (Fl-6) and 

(Fl-7). Since equation (Fl-8) uses d and Aj instead of 
rt, it tends to be conservative compared to equations 
(Fl-6) and (Fl-7). Because equations (Fl-6) and (Fl-7) 
incorporate r l, both capture the effect of weak-axis 
flexural resistance to lateral torsional buckling better, 
which usually rewards the practitioner with a larger 
value of allowable stress. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
Steel Solutions Center 

Bolt Projedion Beyond Nut 
One rule of thumb that our office uses for the 

minimum projection of bolts beyond the nut is 4.5 
threads. Is there any written information docu­
menting a minimum allowable projection? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

This is what is stated in the latest RCSC bolt speci­
fication, Section 2.3.2: "The bolt length used shall 

be such that the end of the bolt extends beyond or is 
at least flush with the outer face of the nut when 
properly installed." 

The RCSC Specification for Structural Joints Using 
ASTM A325 or A490 Bolts is a free download avail­
able from www.boltcouncil.org. 

Keith Mueller, Ph.D. 
Steel Solutions Center 
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