
STEEL INTERCHANGE 
Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Construction 

readers to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construc­
tion. Opinions and suggestions are welcome on any subject cov­
ered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular 
structure. 

MATERIAL SPECIFICATIONS 

I am designing using the ASD Specification. Over the 
past few years, I have seen ASTM A992 specified for 
wide flange shapes and ASTM F1554 for anchor rods. 
These materials are not listed in the ninth edition ASD 
Manual. Can I design with these materials if I use ASD? 

Question sent to AISe's Steel Solutions Center 

You are correct that those materials are not listed in the 
1989 ASD Specification. However, AISC h as recently 
released Supplement No.1 to the 1989 ASD Specification. This 
supplement incorporates the most current list of approved 
materials. ASTM A992 is listed in Section A3.l.a as an 
approved material for structural shapes for use in building 
framing (current availability is limited to W-shapes). Sec­
tion A3.3 lists ASTM F1554 as an acceptable material for 
steel anchor rods. ASD Supplement No. 1 is available as a 
free download from the AISC website (www.aisc.org) and 
can be ordered in booklet from the AISC bookstore, online 
or at 800.644.2400, as item AISC 335-89s1. 

Bobbi Marstellar 
AISe's Steel Solutions Center 
Chicago, IL 

SLlP·CRITICAL JOINT SURFACE 
PREPARATION 

The Society for Protective Coatings (SSPC) specifies 
four different levels of blast cleaning: SP5, SP6, SP7, and 
SPIO. Which form of blast cleaning must be used to 
obtain a Class B uncoated surface for a slip critical con­
nection? Similarly, is there a minimum angular surface 
profile required for a Class B surface? Also, if blast 
cleaned steel develops surface rust while being stored on 
site, will it still meet the Class B requirement? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The 2000 Research Council on Structural Connections 
(RCSC) Specification for Structura l Joints s tates tha t 
"uncoated blast-cleaned steel" is required to obtain a Class 
B surface. Any of the four levels of blast cleaning that you 
mentioned would be sufficient to develop a Class B slip 
resistance. Consequently, RCSC does not specify a mini­
mum surface profile. 

If you have a question or problem that your fellow readers 
might help you to solve, please forward it to us. At the same time, 
feel free to respond to any of the questions that you have read 
here. Contact Steel Interchange via AISC's Steel Solutions Center: 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel: 312.670.2400 
fax: 312.423.4651 

solutions@aisc.org 

Regarding corrosion issues when blast-cleaned steel is 
exposed to the elements, RCSC states in the Commentary 
to Section 3.2.2 of the 2000 Specifica tion that, "in normal 
atmospheric conditions, this corrosion is not detrimental 
and may actually increase the slip resistance of the joint." 
In the following reference, Yura et al. found that a Class B 
slip coefficient could be maintained for up to one year prior 
to joint assembly: 

Yura, J.A., K.H. Frank and L. Cayes, 1981, "Bolted 
Friction Connections with Weathering Steel," Journal 
of the Structural Division, Vol. 107, No. STU, Novem­
ber, ASCE, Reston, V A. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
AISC's Steel Solutions Center 
Chicago, IL 

X·BRACING DESIGN 

When X-bracing is used in a situation where the two 
braces share the load, can the brace in tension be counted 
on to laterally brace the compression strut at midpoint 
against out-of-plane buckling (assuming the two braces 
are connected at midpoint)? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

I would recommend looking at a paper titled "Practical 
Application of Energy Methods to Structural Stability Prob­
lems" by Shankar Nair in the 4th Quarter 1997 issue of the 
AISC Engineering Journal, because the out-of-plane stiffness 
of the intersection point of the braces must be determined 
before you can consider if the tension member can be taken 
as a brace for the compression member. 

Some additional papers on X-bracing are "Design of 
Diagonal Cross Bracing" by Picard and Beaulieu. This is a 
two-part study that was printed in the 3rd quarter 1987 and 
the 4th quarter 1988 Engineering Journal. Two discussions of 
the same paper were printed in the 4th quarter 1989 Engi­
neering Journal. Another paper is "Effective Length Factor 
for the Design of X-bracing Systems" by EI-Tayem and 
Goel, Engineering Journal, 1't quarter 1986. 

Copies of Engineering Journal papers (free for AISC 
members) can be downloaded from the AISC website at 
www.aisc.orgJejreprints.html. 

Keith Mueller, Ph.D. 
AISe's Steel Solutions Center 
Chicago, IL 
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STEEL INTERCHANGE 
SHAPE FILLET ENCROACHMENT 

Can I use the fillet encroachment table in the AISC 
Manuals for encroachments to the web instead of those to 
the flange? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Figure 10-4 in the 3rd edition LRFD Manual illustrates an 
encroachment distance based on radius length (k - tf ). In 
the other direction, the radius length (kl - tw /2) can also be 
used to determine an encroachment distance. 

The value of kl listed in the LRFD Manual dimensional 
tables is a maximum value useful for detailing. This would 
give a reasonable assurance that your design will not be 
exceeding the recommended encroachment distance, as the 
actual or measured kl of yout shape will most likely be 
smaller than kl (a maximum value). 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
AISe's Steel Solutions Center 
Chicago, IL 

WELDING ON EXISTING MEMBERS 
(October 2001 Steel Interchange) 

It is a general rule, that welding on an existing struc­
tural member is not permitted, unless provisions are 
made to unload the member first (if the member is being 
reinforced), and that the weld not degrade the properties 
of the material. 

Is there a written reference that discusses this, both 
from a code perspective, and a practical approach? 

Alan L. Blosser P.E. 

The following are some ideas collected while working 
with structural engineers over the past 50 years: 

1. Complete chemical analysis 
a. One beam 
b. One column 

2. Remember welds shrink. For example, when welding 
additional cover plates on a column, balance the weld­
ing- do not weld on one flange at a time. 

3. Biggest problem in strengthening a structural member­
when we remove live load, we still have dead load . 
After welding, the additional material will not load up 
until additional live load is applied-not very efficient. 

4. If work is done on an occupied building, remember fire 
could be a real problem. Some red hot drops of molten 
weld metal and splatter could fall down between the 
steel and the fireproofing and smolder, breaking out 
into flame a few hours later. 

5. In an occupied building, do not ground your welding 
cable on the outside of the building, e.g., the pipe for the 
fire system, and then go inside and weld. I know of a 
case where the welding current went along a sheet 
metal air duct and started a fire an hour later. Bring both 
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electrode and ground cable together into the building to 
the welding area and ground to the structure near the 
weld. 

6. A new problem because most offices now have comput­
ers: do not coil your welding cable on or near a com­
puter-the cables have a strong magnetic field and 
could wipe out the program. 

7. Many older buildings are riveted. There is always a 
problem with reinforcing the riveted connection. Some­
times a strengthening plate cut with holes is set over the 
riveted connection and then plug welded to each rivet. 
The question is, "Does the heat of welding up the rivet 
allow it to loosen?" We do not know. 

S. There is a question of welding onto a member while 
under a major load. Steel heated above SOO-1000 OF will 
have a lower yield point; above 1500° the actual yield 
point is a small percentage of the minimum specified 
yield. Right in the vicinity of the weld, it is above this 
temperature. The question is, for a given thickness of 
steel and welding procedure, how far away from the 
edge of the weld is the temperature below SOOO? This 
will give us some idea of the temporary loss in member 
cross section during welding. It is possible to estimate 
this. 

9. Do not weld on a member that is vibrating. If a heavy 
truck is causing the member to vibrate, it might be well 
to stop traffic for a period while doing the welding. 

10.If replacing the floor of a bridge with new steel decking, 
clamp the new deck down tightly so that any truck traf­
fic will not cause the connection to move. 

11. Remember when welding mild steel stiffeners to a stain­
less tank or bin that there is a difference in thermal 
expansion between the two. If the ambient temperature 
were to rise conSiderably, the stainless steel would tend 
to expand more than the mild steel and there would be 
concern that the stainless steel might tend to buckle. 

Orner Blodgett, Sc.D., P.E. 
Lincoln Electric Company 
Cleveland, OH 

NEW QUESTION 

STEEL DECK DETAILS 

Does anyone know what to do when you have a 
moment connection with a "thick" plate on top of the 
upper beam flange welded to it and to the column and 
you have to place the steel deck? Do I place the steel deck 
on top of it (it doesn't look good from the lower floor or 
level) or do I cut the steel deck around the perimeter of 
the plate so that the deck would rest on the upper flange 
level of the beam? 

Question sent to www.seaint.org 


