
BOLT HOLE SIZES
Maximum hole sizes for bolts are specified in the 1999

LRFD Specification Table J3.3. What if an actual hole
dimension is between two of the values?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

AISC LRFD Specification Table J3.3 is based upon Table
3.1 in the 2000 RCSC Specification for Structural Joints Using
ASTM A325 or A490 Bolts and contains the maximum
dimensions of standard, oversized, short-slotted, and long-
slotted holes. If an actual dimension exceeds the tabulated
maximum by more than the 1/32-inch tolerance given in the
RCSC Specification, it must be treated as the next larger hole
size.

For example, a 13/16-in. by 11/4-in. slotted hole for a 3/4-
in. diameter bolt must be treated as a long-slotted hole
because it exceeds the maximum short-slotted hole size,
which is 13/16-in. by 1 in.

Keith Mueller, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

HSS AND STEEL PIPE SPECIFICATION
from October 2002

Can I take advantage of the 2000 LRFD HSS Specifica-
tion for structural designs involving ASTM A53 Grade B
steel pipe? If so, what are the differences between round
HSS and steel pipe if both use the same design rules?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

According to Section 1.2 of the 2000 LRFD HSS Specifica-
tion (available free-of-charge from www.aisc.org/free-
downloads), various HSS materials and one steel pipe
material are approved for use under the specification.

HSS are produced as ASTM A500, A501, A618 and A847
and include square, rectangular and round sections. ASTM
A500 is the most commonly available and used, with
Grades B and C having minimum specified yield strengths
of 42 ksi and 46 ksi, respectively, for round HSS. Steel pipe
should not be confused with round HSS, as pipe is pro-
duced to the requirements in ASTM A53 Grade B, which
has a minimum specified yield strength of 35 ksi.

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

SHOP & ERECTION DRAWING STANDARDS
from October 2002

Does AISC or another organization publish specific
standards or specifications for steel detailing and shop
drawings? The drawings that I’ve seen coming from some
of the new CAD software have not been consistent from
one job to the next nor have they matched the clarity that
good steel detailers produce by hand. NISD publishes
guidelines for information to be shown by the design
engineer but nothing on standards for what the detailers
will provide. I’m looking for some good balanced stan-
dards to reference as minimum requirements for steel
shop drawings that are submitted to us. Some detailers
have advised me that the information is there in the soft-
ware. So, how can I communicate my requirements up
front, so that the advantages of electronic data transfer are
realized and properly balanced with the need for clear
record documents?

Richard A. Meloy, P.E.
Butler Heavy Structures
Kansas City, MO

You have hit upon a problem which is becoming pan-
demic in our industry today: users who think that the soft-
ware they use is the industry standard. As a detailer, I look
at software only for the drawings it produces and, if it does
not come up to my standards, I was taught to reject it with-
out consideration of any peripheral benefits. AISC has a
book Detailing for Steel Construction that teaches the stan-
dards you seek. I have it on good authority that this publi-
cation will be updated and released shortly. That will prove
to be the beginning of a long training process to shape the
next generation of steel detailers. In the meantime, all you
can do is insist on drawings produced to your standards
and require that your detailers do so if they wish to con-
tinue working for you. Issue a sample set of drawings to
bidders and tell them that these are it, no compromise. We
produce drawings to the highest industry standards and
not a single one is by hand. All come complete with all
electronic data transfer you may need. There are many
other detailers out there who can say the same.

Ronald Yeager
Steel-Art, Inc.
Galeton, PA

Editor’s Note: The updated Detailing for Steel Construction
should be available by the end of this month.

Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Construction
readers to exchange useful and practical professional ideas and
information on all phases of steel building and bridge construc-
tion. Opinions and suggestions are welcome on any subject cov-
ered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily
represent an official position of the American Institute of Steel
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized
that the design of structures is within the scope and expertise of a
competent licensed structural engineer, architect or other licensed
professional for the application of principles to a particular 
structure.

If you have a question or problem that your fellow readers
might help you to solve, please forward it to us. At the same time,
feel free to respond to any of the questions that you have read
here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 3100
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC
fax: 312.423.4651

solutions@aisc.org
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TEES UNDER FLEXURE 
(STEM IN COMPRESSION)
from October 2002

How does one design a structural WT member under
flexure when the stem is in compression?  Chapter F of
the 1989 ASD Specification does not appear to address
this particular case.

When using LRFD, the current manual is straight for-
ward for the design of tees.  Both the equation for yielding
strength and the equation for critical buckling strength of
tees is shown in Chapter F of the AISC Specification.

An article written by William A. Milek in the 3rd quarter
1965 AISC Engineering Journal, under the title “One Engi-
neer’s Opinion,” addresses this question.  In this article,
Milek uses an approximation of the results obtained by an
exact solution for lateral buckling critical stress for mem-
bers symmetrical about the y-y axis but unsymmetrical
about the x-x axis to determine the allowable bending
stress for tee sections, σcr.  Of course, the allowable stress is
limited by 0.6Fy.

It is also acceptable to use the equations of Section F1.3,
excluding the equation (F1-8), to get a poor approximation
of the allowable stress. Equation (F1-8) should not be used
because it can be unconservative since there isn’t a com-
pression flange.

Greg Gertsen, P.E.
Albert Kahn Associates, Inc.
Detroit, MI

Section 9.12 of Salmon and Johnson’s Steel Structures
Design and Behavior, 4th edition, states that a tee whose
stem is on the compression side of the neutral axis is simi-
lar to an I-shaped section bent in its weak direction. If the
stem of the tee satisfies λ p for an unstiffened flange
[0.38(E/Fy)

0.5] then it is acceptable to use the maximum
moment strength Mn as high as Mp as long as the extreme
fiber in tension does not exceed Fy. Note that FyZ < 1.5My.
From a practical point of view, rolled structural tee webs
will never satisfy this limit and web local buckling will con-
trol. For inelastic buckling, Qs should be calculated per
Appendix B of the LRFD Specification and Mr found as
QsFySxc. Lr can then be found and the problem solved as a
normal beam problem. For elastic buckling, LRFD Equation
F1-15 is still valid for stems in compression as long as B is
taken as negative.

Will Jacobs, E.I.T.
Virginia Polytechnic Institute
Blacksburg, VA

NEW QUESTIONS

BOLTED HANGER-TYPE CONNECTIONS
The AISC 9th Edition (ASD) illustrates procedures for

bolted hanger-type connections with a single line of
resistance to prying action on each side of the hanging
member. If each line of resistance consists of a bolt group,
what design and analysis methods should be used?

Jay Shniderman, P.E.
Van Nuys, CA

PREVIOUS QUESTIONS 

SQUARE TUBULAR SECTION ARCHES
(June 2002)

What reference material is available for the design of
square tubular section arches with respect to in-plane and
out-of-plane buckling? Loading may be full uniform, par-
tial uniform, or concentrated load at quarter or half point.
Arches are braced laterally at third points for typical
spans. Most technical papers that I have reviewed are
concerned with I shape sections although some of the
analysis is transferable. 

Susan Guravich, P. Eng.
Skarborn Engineering Ltd.

WEB PANEL-ZONE SHEAR 
(March 2002)

In the 1992 and 1997 Seismic Provisions, for SMF, the
resistance factor for panel-zone web shear is 0.75. The
Seismic Provisions are somewhat silent for panel-zone
web shear in OMF. LRFD Specification Section K1.7
using a resistance factor for panel-zone web shear of 0.90.
For OMF, do we default to Section K1.7 and use a resist-
ance factor for panel-zone web shear of 0.90? Or is the
resistance factor always 0.75 in OMF and SMF if the load-
ing is non-static? 

Stephen Crockett
D. M. Berg Consultants, P.C.

CURVED STRUCTURAL MEMBERS
(September 2001)

Due to architectural characteristics, I am in the process
of plan-checking a few moment frames using curved
members (curved beams to column). I have questions
regarding curved moment frames.  Are they allowed in
current codes?   Has there been testing done on curved
moment frames?   In calculations, how do you design the
beam-column connection? Will torsion be introduced in
this connection and the frame members?   If HSS beams
and columns are used, please suggest a beam to column
connection that will be acceptable. 

David Chung, P.E.
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