
OCBFS IN LOW BUILDINGS

I have a low building in Seismic Design Category D
and have run into a problem designing the bracing con-
nection in an Ordinary Concentrically Braced Frame
(OCBF). There used to be an exemption for low buildings
(Section 14.5 of the 1997 Seismic Provisions) in OCBFs. It
is unclear to me whether or not these exemptions still
exist in AISC Seismic Provisions Supplement No. 2. The
new provisions make it look as if the engineer has to
design the brace connection in this low building to
develop the full tensile capacity of the brace...for service-
ability reasons, my brace is a 6×6 HSS (with a tensile
capacity of about 300 kips). However, the greatest design
load on the brace is only about 30 kips. Does the bracing
connection have to be designed for the tensile capacity of
the brace? Is there a good way out of this?

Question sent to AISC Steel Solutions Center

The first question that needs to be asked is “What is the
Applicable Building Code?”  The 2000 IBC refers to the
1997 AISC Seismic Provisions, including Supplement No. 1.
The 1997 UBC doesn’t refer to the AISC Seismic Provisions.
Supplement No. 2 may not be applicable.

If the 1997 AISC Seismic Provisions, including Supple-
ment No. 2 (or later) is applicable for his project, the brace
connection needs to be designed for the tensile capacity of
the brace.  Supplement No. 2 reflects a definite change in
philosophy, reflecting the potentially non-ductile perform-
ance of OCBFs.  The revised Provisions are clear, simple to
use, and definitely encourage the use of the highly ductile
SCBFs. The same holds true for the 2002 Seismic Provisions.

The OCBF strength requirements are not serviceability
related, they are to assure that the connections have a
strength to match the maximum load the member can
deliver.  From a practical standpoint, if the bracing mem-
bers are so long that slenderness requirements govern the
cross-section, it may not be economical to design the frame
as an OCBF.

Rick Drake, S.E.
Fluor Daniel, Inc.
Aliso Viejo, CA

ORDINARY AND INTERMEDIATE MOMENT
FRAMES

The AISC Seismic Provisions Supplement No. 2 Com-
mentary to Sections 10 and 11 regarding IMF and OMF,
respectively, states “As a result of the SAC program
(FEMA 2000a), the IMF as defined in the 1997 AISC Seis-
mic Provisions for Structural Steel Buildings is no longer
applicable.  This system has been eliminated and the
OMF as given in AISC (1997) has been spit into two sys-
tems: the IMF based on a tested design procedure and the
OMF based on a prescriptive design procedure.”  My
question is that IBC 2000 currently prescribes an R value
of 4 for an OMF and 6 for an IMF.  This commentary
seems to suggest that the level of ductility provided by an
OMF and IMF are comparable and, therefore, the R val-
ues should be approximately the same.  What are the
thoughts of the AISC Seismic Provisions Committee?

I have read the summary of the Lehigh test data for the
prescriptive connection and, if I recall correctly, the level
of ductility available within this connection if the current
requirements are followed (weld metal meeting CVN
toughness requirements, backer bar removal and welding
requirements, welded beam web, good access hole geom-
etry, and continuity stiffener requirements) is pretty high.

Question sent to AISC Steel Solutions Center

The “modern” AISC Seismic Provisions started with:

Type R Min. total story drift (corresponding
radians inelastic)

SMF 8 4% (0.03 rad)
IMF 6 3% (0.02 rad)
OMF 4 2% (0.01 rad)
Normal 3 No requirement (this is the LRFD or ASD

type moment frame, which would gener-
ally have numbers like 1% and nominally
zero rad — elastic)

IMF were included at that time because it was postu-
lated that some tests in SAC would be good, but not make
4%. A hedge category of sorts.

After SAC, we now know that connections either work
or they don’t, and IMF was an unnecessary category as
conceived. It was proposed to eliminate it. Instead, IMF
morphed into a tested version of the circa-1997 OMF (with
a reduced R) and OMF morphed into a prescriptive version
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of the circa-1997 OMF (with a reduced R). The levels of
ductility are anticipated to be similar. You do get to take
advantage of more with the current (2002 AISC Seismic Pro-
visions) IMF, though, because there is testing involved.

You are also correct that the improved version of the
directly welded-flange moment connection with backing
bars removed, notch-tough weld metal, improved weld
access hole geometry, improved web connection, etc. does
often demonstrate SMF performance. There are some tests
with less-than-SMF performance, so the AISC Seismic Provi-
sions Task Committee (TC 9) has not seen fit to restore the
improved detail to the “glory” of use as an SMF.

Charles Carter, S.E., P.E.
AISC, Chicago, IL

TEES UNDER FLEXURE 
(STEM IN COMPRESSION)
from October 2002

How does one design a structural WT member under
flexure when the stem is in compression?  Chapter F of
the 1989 ASD Specification does not appear to address
this particular case.

In Section 9.12, which is “Lateral Buckling of Channels,
Zees, Monosymmetric I-Shaped Sections, and Tees,” of the
reference Steel Structures: Design and Behavior, fourth edi-
tion, by C.G. Salmon, and J.E. Johnson, the authors provide
a discussion and also an example under the heading “Tee
Sections.”

In the example provided (Example 9.12.2), the moment
strength of a structural tee section (a WT7×19) is investi-
gated when the flange is in compression (this being Case 1)
and when the stem is in compression (this being Case 2).
The example also shows how the strength of the tee is
affected by lateral bracing.

While this design procedure is based on the LRFD Speci-
fication, it is also applicable for structural tee sections using
the ASD Specification with an appropriate factor of safety
applied.

Timothy M. Young
Cumberland, VA

ASTM A36, A572, AND A992

An inspector on our job insists that A36 is no longer
manufactured.  I have recently taken an advanced steel
course and heard no mention of such a fact.  I understand
that the A572 Specification has been refined, but I find it
difficult to believe that A36 is gone altogether.  If you
could direct me to a reference I would greatly appreciate it.

Question sent to AISC Steel Solutions Center

ASTM A36 is still commonly used in steel plate, angles,
channels, S-shapes, and HP-shapes. Your inspector has
probably heard that A36 is not available in wide-flange
shapes. And this is almost true. The preferred (and most

common) material specification for W-shapes is now ASTM
A992, which is the official title of the “refined A572” that
you made reference to. A992 is a grade 50 material. Engi-
neers can still specify A36 for W-shapes. However, A36
costs more than A992 and the steel that you get probably
will also meet a specification with a higher yield strength
anyway.

There are a couple of articles that may be of interest to
you on AISC’s web site. If you search “A992”, you will get
links to Modern Steel Construction articles such as “Are You
Properly Specifying Materials”, “Steel Industry Embraces
A992” and “Do you 992?”

Keith Mueller, Ph.D.
AISC Steel Solutions Center
Chicago, IL

NEW QUESTIONS

HEIGHT LIMITATIONS IN OMFS

Why has the height limitation of 160 ft for OMFs in
UBC 97 been reduced to 35 feet in the IBC 2000, for struc-
tural steelwork buildings in Seismic Design Category
(SDC) D? I can’t point to an exact reason, but commentary
from some of the steel seismic seminars leads me to
believe that AISC wants people use special frames of all
types for almost everything (except maybe SDC A and B).
I would expect the penalties to keep going for using ordi-
nary frames in zone with moderate seismicity as well.

HSS MEMBERS IN SEISMIC DESIGN

Are there any types of moment resistant HSS (beam)
to HSS (column) connections that could satisfy the
requirements for Special Moment Frames? Are there any
types of HSS (beam) or HSS (column) to HSS (brace) con-
nections that could satisfy the requirements of Concentri-
cally Braced Frames?

Joaquin Fidalgo
Bogota, Colombia
South America

SIZING WASHERS

Given the correct loading conditions, it is possible for
nuts on anchor rods to pull through anchor rod holes or,
when leveling nuts are used and the column is not
grouted, for the base plate to push through the leveling
nuts. Both failure modes may occur when a washer of
insufficient size (diameter and thickness) is used. What
procedures are available for properly sizing the washer to
help prevent such failures?
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