
BEARING STRENGTH
In the 3rd Edition LRFD Manual, example 10.11 computes
the required supported beam web thickness based on
bearing strength without eccentricity. Since the current
design criteria developed by Astaneh for single-plate
shear connections assigns eccentricity to the bolts for
shear, this seems somewhat unconservative. Why is
eccentricity not considered for the bolts in the bearing
check?

Question sent to AISC's Steel Solutions Center

The AISC design criteria does not use eccentricity in
bearing checks because single-plates are designed to
deform at the bolt holes, thereby eliminating consideration
of eccentricity. You do need to consider eccentricity for
shear to ensure the bolts can plow, but not for bearing.

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago

ASD AND SEISMIC PROVISIONS
I am designing a steel framed building per the 2000 IBC
using ASD for steel design, so I am looking at Part III of
the 1997 AISC Seismic Provisions. My question is specifi-
cally regarding the factor to apply to E in equations 4-a
and 4-b.

The AISC Seismic Provisions commentary discusses
the factor and from that it seems to me that I should use
E/1.4 but the commentary specifically references only
equations 4-1 and 4-2 regarding the factor to apply to E. 
E is not directly in equations 4-1 and 4-2 and it seems that
the logic of using E/1.4 would apply to all ASD equa-
tions.

As I see it, the E/1.4 is simply because the IBC seismic
forces are limit states based and I am designing to ASD,
so I logically should be reducing the “strength level”
seismic forces to “service level” seismic forces by divid-
ing by 1.4. Am I looking at this correctly?

Question posted on the SEAINT.ORG list server

Seismic design is a two-step process.
1. The members are sized in accordance with the Applica-

ble Building Code load combinations and applicable
material specifications. Depending on the material,

members may be sized by either allowable stress or
strength methods. Most building codes provide load
combinations for both basis. The earthquake load E is
always defined on a strength basis. That is why the load
factors for strength design are always 1.0 and for allow-
able stress design are either 0.7 or 1/1.4.

2. The members and connections are detailed in accor-
dance with the applicable seismic material specifica-
tions, AISC Seismic Provisions for steel, ACI 318 Chapter
21 for concrete, etc.
For your specific situation with steel materials, the AISC

Seismic Provisions define all detailing requirements on a
strength basis, regardless of whether you use Part I or Part
III. It is easy to see the strength basis in Part I because of the
references to LRFD. In AISC Seismic Provisions Part III the
strength basis is reached by multiplying allowable stresses,
times 1.7, times defined resistance factors (no 1/3 stress
increases are to be used.) Part III is presented as a conven-
ience to those who have sized the members of the Seismic
Load Resisting System using ASD, allowing them to calcu-
late the strength basis for seismic detailing using allowable
stresses that have already been determined.

Rick Drake, S.E.
Fluor Daniel
Aliso Viejo, CA

BOLTS IN EXTENDED-END PLATE 
CONNECTIONS
In Example 12.4 of the 3rd Edition LRFD Manual pertain-
ing to the design of a four-bolt unstiffened extended end-
plate FR moment connection, ASTM A325 slip-critical
bolts were specified. Shear is transferred through slip
resistance offered by surfaces of end plate and column
flange. Is this the reason why full tension capacity of the
bolt is used per section J3.6, instead of capacity under
combined shear and tension condition per J3.7?

Is it mandatory to use a slip-critical bolts instead of
pretensioned bolts for this type of connection? What
about a snug-tightened arrangement for this type of con-
nection?

Question sent to AISC's Steel Solutions Center

The example you cited is based on the design criteria
established by Murray. As stated in AISC’s Design Guide 4:
Extended End-Plate Moment Connections:

Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Construction
readers to exchange useful and practical professional ideas and
information on all phases of steel building and bridge construc-
tion. Opinions and suggestions are welcome on any subject cov-
ered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily
represent an official position of the American Institute of Steel
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized
that the design of structures is within the scope and expertise of a
competent licensed structural engineer, architect or other licensed
professional for the application of principles to a particular 
structure.

If you have a question or problem that your fellow readers
might help you to solve, please forward it to us. At the same time,
feel free to respond to any of the questions that you have read
here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 3100
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC
fax: 312.670.9032

solutions@aisc.org
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“Connections of this type...in which some of the bolts
lose a part of their clamping force due to applied tension
suffer no overall loss of frictional resistance. The bolt
tension produced by the moment is coupled with a com-
pensating compressive force on the other side of the axis
of bending. Thus, the frictional resistance of the connec-
tion remains unchanged and the shear/tension interac-
tion can be ignored. “
End-plate moment connections may use slip-critical,

pretensioned as well as snug-tightened bolted joints. Please
note that these connections are currently limited to ASTM
A325 bolts. Refer to the paper entitled “Use of Snug-tight-
ened Bolts in End-Plate Connections” by Murray et al. in
the publication Connections in Steel Structures II (1992) for
additional information. Contact the AISC Steel Solutions
Center (solutions@aisc.org) for a complimentary copy of
the paper.

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago

SINGLE-PLATE SHEAR CONNECTIONS 
Table 4-8 in the AISC HSS Connections Manual contains
support conditions characterized as rigid and flexible for
single-plate shear connections. Please explain what flexi-
ble and rigid supports imply?

Question sent to AISC's Steel Solutions Center

The following is a description of flexible supports for
shear tabs in the latest LRFD Manual, available at
www.aisc.org/lrfd:

“A flexible support possesses relatively low rotational
stiffness and permits the adjacent simply supported
beam end rotation to be accommodated primarily
through this supporting member's rotation. Such an end
condition may exist with one-sided beam-to-girder-web
connections or with deep beams connected to relatively
light columns.”

For rigid supports, it states:
“In contrast, a rigid support possesses relatively high
rotational stiffness, which constrains the adjacent simply
supported beam end rotation to occur primarily within
the end connection, such as a beam-to-column-flange
connection or two concurrent beam-to-girder-web con-
nections.”
The same concepts apply for shear tabs with HSS

columns.

Keith Mueller, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago

THREADS IN TENSION RODS
In the August 2002 issue of Modern Steel Construction
issue you describe in Steel Interchange how anchor rods
are threaded. Would the same hold true for tension rod
bracing? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center

Yes, the tension rod bracing may also be threaded by
cutting or rolling threads. Unless an upset rod is used, the
strength values of the rods are based on the root area,
which is identical for both methods of threading. 

However, there will be a difference in elongation under
load as follows. In general, the rod elongation ∆ for a load
P on a length L is:

∆ = PL/AE
For a 2” diameter rod with cut threads, which has a

minimum 1.96” body diameter per ASTM F1554:
∆ = 1.04PL/E

For a 2” diameter rod with rolled threads, which has a
minimum 1.84” body diameter per ASTM F1554:

∆ = 1.18PL/E
Thus, although there is identical strength, there is a

decrease in axial stiffness when rods with rolled threads are
used, versus rods with cut threads—a 13.5% decrease in
this particular case. Therefore, it is a design consideration
which type of threading is to be used. If strength controls
the design of the rods, I don't think there is an issue. If drift
controls the design, there may be an issue. This is an aspect
that I think should be considered by the engineer of record
(EOR) in the design of the rods.

With this in mind, the designer should specify in the
contract documents either a design based upon rolled
threads or that cut threads be provided. If cut threads are
specified, the fabricator should provide the rods with cut
threads. Though, a slightly larger diameter rod with rolled
threads might be acceptable to the Engineer as an alternate.

If the type of threading is unspecified, ASTM F1554 sec-
tion 6.2 allows that the manufacturer can provide either. If
the rods are of another specification, such as ASTM A307,
there are similar provisions in the ANSI/ASME B1.1
threading specification that is referenced therein.

Charlie Carter, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago

SINGLE-ANGLE GEOMETRIC PROPERTIES
Please advise as to where one may find the value for Iw
for single-angles for equal and unequal legs. Alterna-
tively, if not directly given by AISC, how can one calcu-
late this property? Is it a trigonometric function of Iz?

Question sent to AISC's Steel Solutions Center

There was a paper published in Engineering Journal enti-
tled “Tables for Equal Single-Angles in Compression” by
Walker (second quarter, 1991) that contained some rather
nice, simple geometric identities for most single-angle geo-
metric properties. It can be downloaded from the Engineer-
ing Journal section of the AISC website at www.aisc.org. By
the way, the paper shows that Iw = Ix + Iy - Iz.

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago
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