
If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

Seal Welds 
My question is relative to seal welding on a typical painted 
industrial project with the steel exposed to the environment. 
If there are no requirements for seal welding of all 
unwelded joints on a project in either the contract docu­
ments or the bid drawings, what should be the presumption 
made by the fabricator? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Refer to AISC FAQ 8.7.3 at www.aisc.org/faq. Seal welds 
are rare in building construction and therefore should be 
called out in the contract documents when required. Simply 
adding them could create a different problem. According to 
AWS D1.1-02 Section 6.5.1 "The inspector shall make certain ... 
that no unspecified welds have been added without approval." Alter­
natively, you may want to investigate the use of silicone caulk 
to seal exposed joints from the elements after the structural 
steel is painted. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

HSS Seismic Braces 
One of our observations is that the criteria Il>F,,Ae ~ Rl ;tg 
(Design Strength ~ Required Strength) often cannot be satis­
fied with an ASTM A500 HSS anywhere along the whole 
length of the brace, even where there are no holes or slots. 
It seems to me the intent is to meet the criteria at the connec­
tion (not to build-up the section along its entire length.) Are 
HSS suitable for use as braces in concentrically braced 
frames? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

This check is intended to be made at end connections, not 
along the member length for the gross section. Accordingly, 
the Commentary of Section 13.3b of the 2002 AISC Seismic Pro­
visions suggests that local reinforcement would be needed for 
HSS and pipe, but it does not imply that the entire bracing 
member would need reinforcement. In addition, Commentary 
Section C6.2 states: 

Specific provisions for some Seismic Load Resisting Systems stip­
ulate that the Required Strength be determined by multiplying the 
Nominal Strength of a certain member or connecting element by the 
value of R for the corresponding material grade. This overstrength 
is primarizy of interest when evaluating the Design Strength of 
another connecting element or member. It is not of interest, however, 
when evaluating the Design Strength of the same member to which 
the value of R was applied in the determination of the Required 
Strength. Ther~fore, when both the Required Strength and Design 
Strength calculations are made for the same member or connecting 
element, it is also permitted to apply 1\ in the determination of the 
Design Strength. 

Keith Mueller, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Tension Rod Braces 
I have a project that is designed with hanger braces, uplift 
braces and horizontal braces. The design has custom fabri­
cated connections at the ends of the rods that resemble a cle­
vis but ... no turnbuckles, just right and left hand threads at 
the clevis. Is there an industry standard for setting tension 
in these rods, or is it generally accepted to install them more 
or less loose? 

Question sent to www.steel-link.com 

There is no standard. Generally, draw is used for light ten­
sion members like angles. The turnbuckles are usually the 
means to take slack out of rods. The idea is just to eliminate 
the sag, not to induce any specific level of pretension. 

Without the turnbuckles, this will be a real trick. Perhaps 
someone else has an idea better than this one, but I'd put one 
diagonal in, pull up the other diagonal dimension with a 
come-along to just beyond taut in the first, install the second 
diagonal, and release the come-along. The framing should go 
"boing" (technical term) into shape with both diagonals, then 
in similar pretension. 

Charlie Carter, P.E., S.E. 
American Institute of Steel Construction 

Sufficient Thread Engagement 
The 2000 RCSC bolt specification in the 3rd Edition LRFD 
Manual defines sufficient thread engagement as having the 
end of the bolt extending beyond or at least flush with the 
outer face of the nut. That is easy to determine for ASTM 
A325 and A490 bolts. However, how would this apply to 
ASTM F1852 twist-off-type tension-control bolts? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The definition for sufficient thread engagement in the 2000 
RCSC bolt specification contains a requirement that the 
strength of the bolt must be developed. The exact definition is: 

Sufficient Thread Engagement-having the end of the bolt 
extending beyond or at least flush with the outer face of the nut; a 
condition that develops the strength of the bolt. 

For ASTM F1852 TC bolts, the same definition applies. You 
should find that when the spline breaks during pretensioning, 
the end of the bolt (remaining face at the break neck) is at least 
flush with the outer face of the nut. That is, if the TC bolt does 
not experience a thread stripping failure during pre-installa­
tion verification, it will not experience it during pretensioning 
(or during service.) We have seen cases where the remaining 
face at the break neck has a small dimension unthreaded. 
However, this condition still satisfies RCSC intent if the TC 
bolts meet the pre-installation verification requirement. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 
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ASTM A325/A490 Bolts 

What constitutes "reuse" of ASTM A325 and A490 high­
strength bolts? It has been my understanding that "reuse" 
would be a bolt that has been brought to specified preten­
sion a second time for size and grade. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Reuse is when a previously pre tensioned bolt is removed 
and reinstalled in a pre tensioned joint. Refer to the Commen­
tary in Section 2.3.3. of the 2000 RCSC bolt specification (a free 
download from www.boltcouncil.org). It states the following: 

Pre tensioned installation involves the inelastic elongation of the 
portion of the threaded length between the nut and the thread run­
out. ASTM A490 bolts and galvanized ASTM A325 bolts possess 
sufficient ductility to undergo one pre tensioned installation, but are 
not consistently ductile enough to undergo a second pre tensioned 
installation. Black ASTM A325 bolts, however, possess sufficient 
ductility to undergo more than one pretensioned installation as sug­
gested in the Guide [Guide to Design Criteria for Bolted and 
Rivet Joints, a free download from www.boltcouncil.orgJ (Kulak 
et al., 1987). As a simple rule of thumb, a black ASTM A325 bolt is 
suitable for reuse if the nut can be run up the threads by hand. 

Bill Liddy 
American Institute of Steel Construction 

Bearing Strength 

In Section J3.10 of the 1999 LRFD Specification, how does 
one determine if deformation is a design consideration? 
Does this "deformation" refer to slip, i.e., does equation J3-
2a apply only to slip critical connections? We are evaluating 
an existing building and there are no notes or details to indi­
cate that we are dealing with slip-critical connections. Can I 
assume the use of equation J3-2b (which gives a higher 
value)? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The reasons for designing for deformation being or not 
being a design consideration are explained in AISC FAQ 5.1.2 
(www.aisc.orglfaq) . 

Typically, deSigners will use the bearing-strength expres­
sion with deformation considered, which restricts bearing 
deformations to less than 1,4". In cases when the designer does 
not consider large deformations in bearing to be detrimental 
to performance, the higher strength equation can be used. 

In either case, this deformation has nothing to do with 
slip. Once slip occurs, the bolt would be bearing against the 
edge of the hole. Then it becomes a matter of selecting if 
you want to design for deformation being or not being a 
design consideration, which implies up to 1,4" or more than 
1,4" deformation beyond the original hole edge, respectively. 

Please note that a slip-critical connection is designed not 
to slip in the service load range. However, a slip-critical con­
nection must be designed for bearing because slip can occur 
before the ultimate load is reached. 

12 • Modern Steel Construction. February 2004 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Welding Anchor Rods 
How can rod-type concrete anchors be welded to embedded 
plates? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The answer to your question is found as AISC FAQ 7.3.1 at 
www.aisc.orglfaq: 

If a common shear-stud connector size is suitable, the stud­
welding provisions of AWS D1.1:2002 Section 7 can be used. 
Other rod-type anchors can be square-cut and fillet-welded if 
strength is adequate. Because the weld length is 1t times the 
rod diameter, such welding provides limited strength. When a 
greater welded strength is required, the rod can be beveled on 
two sides to a chisel point, which allows for easier deposition 
of weld metal than beveling to a pencil point. 

Keith Mueller, Ph.D. 
American Institute of Steel Constructipn 

Steel Interchange is an open forum for Modern Steel Con­
struction readers to exchange useful and practical profes­
sional ideas and information on all phases of steel building 
and bridge construction . Opinions and suggestions are 
welcome on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction , Inc. and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve, please forward it to us. At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soi~tionscelii\r 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr. , Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


