
Filling Weld Access Holes

Please provide some opinions and guidance as to filling
weld access holes in beam and column splices with weld
metal for appearance sake. The AWS D1.1 welding code
does not appear to address the issue. In your experience, do
you usually leave them open or fill them?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Weld access holes should not be filled with weld
metal—doing so could create the very same cracking prob-
lems the weld access hole was used to prevent. If the hole is to
be filled for appearance reasons in architecturally exposed
structural steel (AESS), it is possible to use a body filler such
as “Bondo.” Refer to Section 10.4.1 of the AISC Code of Stan-
dard Practice (a free download from www.aisc.org/code.)

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction

Grouting Base Plates

We were told by a steel erector that they typically do not
remove shims from column base plates after grouting. They
also informed us that they do not back off leveling nuts
below the base plates during the grouting process. Are these
practices acceptable? 

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Yes, shims are left in place underneath the base plates.
From a construction standpoint, those shims or leveling nuts
hold the load while the grout cures. Their presence after the
grout is structural and does not reduce strength. And from an
economic standpoint, removal would needlessly increase cost.

Axial compressive forces from the column will be almost
evenly distributed as bearing forces on the shims and non-
shrink grout. Even if the shims were to take the majority of the
load, the assembly will deform in a self-limiting manner
through localized yielding or crushing of concrete as the force-
distribution model assumed in sizing the base plate is
attained.

Bill Liddy
American Institute of Steel Construction

Backing Bar Removal

We’re designing an OMF using the IBC 2000 in Seismic
Design Category “A”. FEMA 350 states that lower flange
backing bars should be removed to allow identification and
correction of weld root flaws. On this project, the welding of
the OMF joints is being observed full-time by inspectors.
The question is now being asked, why are the backing bars
specified to be removed? If the root pass is being observed

by inspectors as it is installed, and is certified by those
inspectors as being a good weld, why do we need to remove
the backing bars to look at the weld again?

As the Engineer of Record, I find these arguments for
leaving the backing bars in place to be compelling, but I’m
not a weld expert. Can you offer me any guidance on this
issue? Could the backing bars be left in place without caus-
ing problems?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

First a side note: While high-seismic design criteria (e.g.,
the AISC Seismic Provisions, FEMA 350, etc.) can be applied in
Seismic Design Categories A, B and C, if you choose to use R =
3 in SDCs A, B, and C then the design only needs to meet the
requirements in the AISC Specification for Steel Buildings. How-
ever, if you use an R greater than 3, then you would be
required to meet the AISC Seismic Provisions’ requirements
(which include FEMA 350 connections) regardless of Seismic
Design Category. But back to your question….

Backing-bar removal is required at the bottom flange
(flange with the backing bar at the extreme fiber) because of
the sensitivity of this detail to the combination of stress, flaw
size and notch toughness. Since root flaws and the unfused
face of the backing bar act as built-in notches—and the flange
welds in an OMF are expected to withstand inelastic deforma-
tions of the connected beam—it is more reasonable to expect a
greater potential for fracture. Further, even the best visual
inspection cannot see under the molten weld pool to deter-
mine the flaw condition.

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction

Separators in Double Angle Struts

In the 3rd edition LRFD Manual, page 16.1-205 (or Commen-
tary Section E4 in the 1999 LRFD Specification) states that for
built-up compression members “the connectors must be
designed to resist the shear forces which develop in the
buckled shape.” Can you provide some guidance on how to
compute that required shear force?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There is an AISC Engineering Journal paper that addresses
the shear force calculation that you mentioned. It is entitled
“Analytical Criteria for Stitch Strength of Built-Up Compres-
sion Members” (Engineering Journal, 3rd quarter, 1992) and can
be downloaded from www.aisc.org/ej.

In the buckled configuration of a built-up compression
member, shear force is developed between individual compo-
nents due to secondary moments caused by the P-δ effect. Sec-
tion E4 in the 1999 LRFD Specification requires that stitches be
designed such that they have adequate strength to resist the
shear force developed between individual components. This
paper presents a derivation of analytical equations to calculate
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the shear force developed between individual components of
built-up struts in the buckled configuration. 

Equations are presented for two cases: (1) when only the
first buckling load is of interest; and (2) when post-buckling
bending is involved. The equations given are general enough
so that they are applicable to any end condition, including the
two extreme cases of pinned and fixed-end conditions. The
proposed equations are verified analytically and experimen-
tally. For analytical verification, the results from the proposed
equations are examined for the extreme cases of end condi-
tions and separation between the components. For experimen-
tal verification, test results by the authors are used. The stitch
strength required for some test specimens are calculated
according to the proposed equations. The results are com-
pared with actual strength provided by the stitch welds of the
corresponding specimens. It was found that specimens sub-
jected to unsymmetrical buckling and/or post-buckling behav-
ior did not have adequate stitch strength according to the
proposed equations.

Bill Liddy
American Institute of Steel Construction

Unbraced Length of a Cantilever

I was wondering what the laterally unbraced length value Lb
is for a cantilever? My intuition tells me that I should use
twice the actual length of the cantilever for Lb, but I don’t
see any provisions for it in Chapter F or Appendix F of the
Specification. Does limiting the Cb value to 1.0 for can-
tilevers provide all that is needed, and then I would just use
the actual length of the cantilever for Lb?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

In Section F1.2a of the 1999 LRFD Specification (a free
download from www.aisc.org/lrfdspec), the coefficient Cb is
taken as 1.0 for cantilevers where the free end is unbraced.
When evaluating Cb for a cantilevered beam, the moment dia-
gram will lead to a value of approximately 2.0 depending on
loading conditions. You might be inclined to increase the
moment capacity of the member by an equal amount, but this
is unconservative and incorrect. Similar to a flagpole problem
where K = 2.0, the effective unbraced length is twice the actual
length. These two factors cancel each other since Cb would
increase the moment capacity and K would decrease it. The
proper calculation of the design flexural strength of a can-
tilever uses the actual length and a Cb coefficient of unity. For
cases of restraint to the compression and/or tension flanges at
the free end of the cantilever, refer to the SSRC publication
Guide to Stability Design Criteria for Metal Structures (www.sta-
bilitycouncil.org).

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
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Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction
readers to exchange useful and practical professional ideas
and information on all phases of steel building and bridge
construction. Opinions and suggestions are welcome on any
subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not nec-
essarily represent an official position of the American Institute
of Steel Construction, Inc. and have not been reviewed. It is
recognized that the design of structures is within the scope
and expertise of a competent licensed structural engineer,
architect or other licensed professional for the application of
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers
might help you to solve, please forward it to us. At the same
time, feel free to respond to any of the questions that you
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel
Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 3100
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC
fax: 312.670.9032

solutions@aisc.org

Single Angle Under Axial and Bending

We have developed a program to check single-angle mem-
bers subjected to combined axial load and bi-axial bending
per the LRFD 3rd Edition spec for Single-Angle Members.
We would like to check the program against some example
hand calculations. 

Does AISC have any example calculations that we could
use, or could you direct us to another source that may have
such calculations?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There was an Engineering Journal paper written by Dr.
Lutz back in 1996 that gives a complete example for the
case of combined axial and bending forces.  It is titled “A
Closer Examination of the Axial Capacity of Eccentrically
Loaded Single-Angles” and can be downloaded from
www.aisc.org/ej.

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction


