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If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Constructions monthly Steel Interchange column is for you! 

Anchor Rods Under Cyclic Loads 

I am looking for the tensile capacity of an ASTM F1554 
anchor rod grade 36. In LRFD, its nominal strength is listed 
in Table ]3.2 as O.75(O.75F,)Ab• However it is noted at the bot­
tom of the page that this is only for static loads. What value 
should be used if anchor rods are exposed to fatigue loads? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

If you are only concerned with fatigue on the steel rod por­
tion of the anchorage design, you should refer to Appendix K3 
of the 1999 LRFD Specification, "Design for Cyclic Loading 
(Fatigue)." The specific case is shown in Table A-K3.1, Exam­
ple 8.5 on page 16.1-139 of the third edition LRFD Manual. For 
other conditions of dynamic loading on anchor rods or for the 
design of the full anchorage you should refer to ACI 318 as 
referenced in Section JI0 - Anchor Rods and Embedments 
(note that the current applicable ACI Appendix is D rather 
than C as referenced in Section JI0). ACI 318 Appendix D 
does not cover load applications that are predominantly high­
cycle fatigue or impact loads. However it does discuss and 
present requirements for design when seismic loads are 
included. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Fillet Weld Terminations 

I am trying to clear up some confusion about fillet weld ter­
mination. We are fabricating beams for a 20-story building 
which have 1" gusset plates welded to top flanges of various 
large W shapes. The shop we are subletting some of the 
work to is terminating the fillet welds anywhere from 1/4" 
to 31l' from the ends of the beams (welds vary from 5h6" in 
size to SIs"). I say when a designer says to put fillet welds on 
both sides he means the total length of welds sides with no 
end termination. Could you please show me specifically 
where this issue is addressed and what exactly is acceptable? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

According to Section J2.2b (fillet weld terminations) in the 
1999 LRFD Specification (a free download from 
www.aisc.org/lrfdspec) and Section 2.8.3 of the AWS D1.1:02 
Welding Code, fillet weld terminations may extended to the 
ends or sides of parts, may be stopped short or may have end 
returns except for a handful of specific cases. Those cases are: 
1. For lap joints in which one part extends beyond an edge 

subject to calculated tensile stress, fillet welds shall termi­
nate not less than the size of the weld from the edge. 

2. For connections and structural elements with cyclic forces, 
normal to the outstanding legs, of frequency and magni­
tude that would tend to cause a progressive fatigue failure 
initiating from a point of maximum stress at the end of the 
weld, fillet welds shall be returned around the corner for a 

distance not less than the smaller of two times the weld 
size or the width of the part. 

3. For connections whose design requires flexibility of the 
outstanding legs, if end returns are used, their length shall 
not exceed four times the nominal size of the weld. 

4. Fillet welds joining transverse stiffeners to plate girder 
webs shall end not less than four times nor more than six 
times the thickness of the web from the web toe of the web­
to-flange welds, except where the ends of stiffeners are 
welded to the flange. 

5. Fillet welds, which occur on opposite sides of a common 
plane, shall be interrupted at the corner common to both 
welds. 
For your gusset plate configuration, none of these cases 

would apply. Hence, the fillet welds can be either extended to 
the ends or stopped short and still be in compliance with the 
Specification and Code. It is common for detailers to stop one to 
two weld sizes short of the part end. An inspector should not 
find issue with this as it is clearly stated in the Code, unless the 
weld lengths are too short to develop the required design 
strength of the connection. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

ASTM A490 Bolts and Fatigue Loads 

Can I use A490 bolts in structures subjected to fatigue loads, 
such as bridges? I thought I remembered the answer was no. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

I believe that your reference to not using A490 bolts in 
structures subject to fatigue loading refers back to the era 
when these bolts were first introduced. The seventh edition of 
the Manual of Steel Construction limited the use of A490 bolts to 
static applications only for tension loading. Subsequent infor­
mation and test data have led to the lifting of this particular 
restriction from current specifications. However, there are still 
special requirements applicable to bolted joints subject to 
fatigue loading which can be found in the 2000 Specification for 
Structural Joints Using ASTM A325 or A490 BaIts. This specifi­
cation is available from the Research Council on Structural 
Connections at www.boltcouncil.org. The current AASHTO 
specification, paragraph 10.56.1.3 permits both A32S and A490 
bolts. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Rehabilitation of ASTM A9 Steel and Rivets 

We are reinforcing connections of existing building from 
1925 and have a few questions regarding the design 
approach that should be taken: 
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1. We have done coupon tests for a beam and a column and 

the lab qualified the structural steel as ASTM A36 with 
Fy = 36 ksi. Can we assume that the angles and plates 
forming the different connections are made of the same 
material? 

2. The majority of the connections are riveted. Others are 
bolted. Can we assume that the riveted connections are 
slip-critical and therefore can be combined with new 
weld to enhance the connection capacity? In this respect 
we assume that the bolts are in bearing and their capacity 
should be ignored when reinforcing the existing connec­
tion with weld. Please advise. 

3. Based on an old AISC manual we have found that the 
maximum 3/4" diameter hand driven rivet capacity in 
shear is 4.42 kips. We assume this is a slip-critical value. 
Is there any corresponding bearing capacity or does it not 
exist in rivets. 

4. The rivet capacity in shear based on the old AISC manual 
is controlled by bearing (subject to the supporting mem­
ber thickness) indicating different values for single and 
double shear. Are those values governed by the bearing 
on the rivet hole or bearing on the rivet itself. We are 
uncertain since the rivet material is weaker than the 
structural steel. 

5. We are considering reinforcing the riveted shear connec­
tions in two ways: 
(a) Replace old rivets with new high strength bolts. 
(b) Add weld around the connecting angles. 
If both ways are acceptable to the contractor, which solu­

tion is more cost effective? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

We can offer you some facts and suggestions: 
1. Based upon the year, you probably have ASTM A9 mate­

rial. Note that ASTM A36 was not released until the early 
1960's. Did the lab check strength, but not chemical com­
position? Also, were enough samples tested to ensure the 
results are representative of all the steel? If the steel does 
in fact meet all requirements in ASTM A36, that would 
give sufficient basis to consider it as A36 for design pur­
poses. Otherwise, the ASTM A9 minimum specified yield 
strength should be used for design calculations. Refer to 
AISC Design Guide 15: Rehabilitation and Retrofit Guide for 
historical strength information (a free download from 
www.aisc.org/epubs for AISC members .) A few addi­
tional considerations: In 1925, ASTM A9 steel was used 
and typically contained high sulfur and phosphate 
levels-something to avoid in a base metal if welding will 
be a consideration. This is not the case with steel today. 
Also, ASTM A9 had a lower minimum yield strength than 
ASTMA36. 

2. Riveted connections are not slip-critical. Rivets were 
assumed to fill the hole (even if they rarely did) and slip 
issues were not considered. Nor was pretension applicable, 
since the rivet did not have a means to induce it. In con­
trast, bolts in slip-critical connections can be installed with 
pretension to develop the required clamping force during 
installation and their faying surfaces prepared for the 
needed slip-resistance. Refer to Section J1.9 of the 1999 
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LRFD Specification for combining welds and bolts 
(www.aisc.org/lrfdspec.) It mentions that: 
... existing rivets and high-strength bolts tightened to the 
requirements for slip-critical connections are permitted to be uti­
lized for carrying loads present at the time of alteration and the 
welding need only provide the additional design strength 
required. 

3. Refer to Table 1.3b in AISC Design Guide 15. It contains 
rivet allowable tension, shear and bearing values over 
many years. The allowable strengths did change over time 
several times, as did the rivet material. 

4. It is based on bearing at the edge of the hole of the con­
nected part. 

5. Rivets can be replaced with ASTM A32S high-strength 
bolts. If a suitable welding procedure for the old steel can 
be confirmed, a welded solution can also be used. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction , Inc. and have not been 
reviewed . It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve, please forward it to us . At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soj~etionscenfer 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel : 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


