
If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

Seismic Provisions & Bolted Joints 
I am required to use the 1997 AISC Seismic Provisions for a 
braced frame detail with typical loads and configuration, 
except that it has a significant axial transfer force from the 
beam to the column. The only way to get this transfer force 
from the beam into the column (sometimes to the flange and 
sometimes to stiffeners in the column web) is to weld the 
flange directly to the column. The weld is a CJP groove weld. 

Is it still allowable to use pre tensioned bearing bolts in the 
gusset to column connection (again, it might be to flange or 
web)? The gusset to column connection is either two angles 
or an end plate with shear plates along the column web. 

My opinion is that pretensioned X-bolts are acceptable in 
this situation, since the weld is not sharing load in the same 
axis with the bolts and since the CJP groove weld in the 
beam flange to column, if properly detailed with proper 
weld access holes, will have sufficient ductilitylflexibility to 
accommodate the small potential slip under full load. 
What about low-seismic situations? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

You asked a good question. The answer is in two parts: 
1. Assuming the detail is based on a seismic load resisting 

system (i.e. frame) found in the 1997 AISC Seismic Provi­
sions, such as a SCBF or OCBF, then Section 7.2 applies to 
bolted joints. That is, all bolts shall be pre tensioned high­
strength bolts. All faying surfaces shall be prepared as 
required for Class A or better slip-critical joints. However, 
the design shear strength of the bolted joints is permitted to 
be calculated as that for bearing joints (Le. prepare as a slip­
critical joint with design strength based on the larger bear­
ing joint values rather than the smaller slip-critical values.) 

Please note that in the Seismic Provisions, Section 7.2 does 
not allow bolted joints to share load in combination with 
welds on the same faying surface, which appears to be sat­
isfied in your case. Also, refer to Section 7.2 for handling 
the design of the bolted joints with combined tension and 
shear (due to the brace loading.) 

2. If your detail is based on low-seismic (i.e. the Seismic Provi­
sions do not apply) or a gravity frame within a building 
that utilizes the AISC Seismic Provisions, then pretensioned 
joints are required only in the situations described in Sec­
tion J1.11 of the 1999 LRFD Specification (a free download 
from www.aisc.org/lrfdspec) and Section 4.2 of the 2000 
RCSC Bolt Specification (a free download from www.bolt­
council.org. ) 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Grout Packs & Base Plates 
there a maximum thickness recommended for a grout 

(assume a non-shrink grout) under a column base 
plate? Assume there are leveling nuts under the plate. 
Assume a multi-story structure. Would the grout thickness 
be predicated on the thickness of the base plate and the 

open space beneath it? Assume the method or placement 
(packed, poured, injected) will adequately fill the space 
between the concrete pier, footer, etc. and the underside of 
the base plate. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Grout packs for large base plates are often used with thick­
nesses in the 1" to 2" range. Often relief holes are provided in 
the interior of the base plate to relieve the entrapped air as the 
grout is pumped from the edge. Yes, there will be a maximum 
thickness limitation but this is a ftmction of the grout capacity. 
Most grouts perform well in pure compression, but when the 
height of the grout pack becomes excessive bulging forces 
occur around the perimeter that can lead to failure of the 
grout. You should consult the grout manufacturer to deter­
mine recommended maximum thicknesses for the application 
of their product. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Notches in Wide-Flange Beams 
If you take away most of one side of a top flange of a steel 
beam, sayan 8" flange and on one side you notch out 3", 
what are some acceptable methods of reinforcement? There 
will be a pipe going through the notch, and I cannot do any­
thing from the top. Is welding a plate of sufficient area to 
the underneath of the opposite flange ok? I see how this 
will replace the section modulus and compressive block that 
I am losing, but I am concerned with how the internal 
stresses of the beam "jump" from one side to the other. 

Question posted on SEAINT (www.seaint.org) 

A lot depends upon the details of the slab (if there is a slab) 
and the location of the material removed. The interconnection 
to the slab may be enough to handle any out-of-plane effects 
that develop due to the asymmetry. On a short segment, it is 
most important to extend the reinforcement beyond the zone 
of the cut to allow for the redistribution that has to occur from 
the full cross-section to the reduced and back to the full. Two 
ways I can think of to do this: 
1. Consider the situation analogous to shear lag in a tension 

member that is connected at some but not all of the parts of 
the cross-section and use a I-x / L calcula tion to determine 
the length to extend the reinforcement beyond the zone of 
the cut. 

2. Pretend there are splices to be designed at each edge of the 
cut zone to connect it into the full member. Determine the 
force to be transferred and determine the length of 
flange /weld needed to do so. That will then tell you how 
long to extend the reinforcement. 
Without running any numbers, I think these will work out 

to similar values. 

Charlie Carter, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 
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OSHA & Double Connections 
We are reviewing our detailing standards and, the question 
of what "exactly" is required by OSHA concerning double 
connections was asked. I am sure you have addressed this 
question many times and hopefully have an (end all) 
answer. Could you please help us to clear up the confusion 
we have concerning this issue? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The OSHA Regulations are printed in the Federal Register 
available on the OSHA web site at www.osha.gov. 

You are looking for 1926 Subpart R - Steel Erection. In there 
you will find a definition of "Double connection means an 
attachment method where the connection point is intended 
for two pieces of steel which share common bolts on either 
side of a central piece." The application to beams and columns 
is covered in article 1926.756. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

CompOSite HSS Column· Minimum Wall Thickness 
Table 4-13 (Composite HSS Compression Members) in the 
3rd edition LRFD Manual seems to include HSS that will 
not satisfy the minimum thickness requirement found in 
Section 12.1 of the 1999 LRFD Specification. For example, for 
an HSS 16X16x3/8, the minimum t would be 0.368". This is 
greater than the listed t desi n = 0.349", but is less than the 
nominal t of 0.375". Shoul~ we be using the nominal thick­
ness rather than the tdesi~n for the minimum t criteria (which 
would contradict what IS currently used for W-shapes, for 
example) or should this HSS be "disqualified"? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The minimum thickness expression in Section 12.1 was 
adopted from ACI 318 to address local buckling concerns. As 
such, the width b from Section 12.1 should be based on Section 
B5.1 as be (effective width of a stiffened compression element.) 
That is, be is defined as the clear distance of the rectangular 
HSS wall, which is typically b - 3tdesign . 

Hence the Section 12.1 thickness expression would result in 
a minimum required thickness of only 0.344 inch. Since 
t design = 0.349 inch, this requirement is satisfied. 

Sergio Zomba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Preheat & Stud Welding 
I have two questions: 
1. When welding headed studs to beams or plates using the 

standard welding gun, are there any requirements to pre­
heat the base material in cases where the base material is 
say 2- or 3-inches thick or more? I know that when the 
stud is fillet welded, AWS specifies that the base material 
must be preheated but there is no mention of preheat 
when the stud gun is used. 
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2. What problems can be expected if proper preheat is not 
provided and conventional fillet welds are used? Cracks 
in base metal? Cracks in weld? Other? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

As you indicated, AWS D1.1 does not set preheat require­
ments for stud application by Automatic Welding Machine. 
Instead they refer to past practices and recommendations of 
the stud and equipment manufacturer, or both. AWS consid­
ers stud welding as being unique among the approved weld­
ing processes in their Code. This is largely due to the special 
testing requirements for stud applications. AWS has a publica­
tion AWS C5.4 Recommended Practices for Stud Welding. We 
do not have a copy available in our office; therefore, do not 
know if there is any information included relative to preheat 
requirements. You may want to contact them at www.aws.org. 

Typically, preheat is used to help control the cooling rate of 
weld metal and adjacent base metal. When cooling is suffi­
ciently slow, it helps to reduce hardening and cracking. Where 
cracking could occur if proper pre-heat is not employed is 
very difficult to predict. It could possibly occur in the weld 
metal, base metal or both. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Constmction 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction . Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction , Inc. and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve , please forward it to us . At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soi~etfonscenfer 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr , Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel: 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions @aisc.org 


