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If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

Welding to Galvanized Steel 
Where can I find reference material (with paragraph num­
ber) to prove to the contractor that the galvanization layer 
from galvanized steel members must be removed before 
welding these members together? In other words, the pres­
ence of zinc in the weld may weaken the weld capacity and 
be a source of health concerns for the qualified welders. 

Question sent to AISC's Steel So lutions Center 

Refer to Section 5.15 of the AWS Dl.l -2004 Structural Weld­
ing Code, which requires that the base metal be free of foreign 
material that would prevent proper welding or produce objec­
tionable fumes. A similar requirement is fo und in Sec tion 
M3.5 of the 1999 AISC LRFD Specification. Note that it is possi­
ble to coa t the top flange of beams with something that keeps 
the galvanizing from adhering. 

I suggest that you visit the American Galvanizers Associa­
tion (AGA) at www.galvanizeit.org. They have an excellent 
white paper entitled "Welding and Hot-Dip Galvanizing" that 
explains all of the design considerations involved. Alterna­
tively, look in AWS D19.0, which covers welding to zinc 
coa ted steel. 

Bill Liddy 
American Institute of Steel Construction 

All-Welded Single-Plate Shear Connection 
I believe there is an inherent difference between the "clas­
sic" shear tab with one end welded and one end bolted, and 
an "all-welded" single plate connection, correct? Does a 
bolted/welded shear tab allow rotation via bolt hole defor­
mation and/or bolt oversize? I haven't found any informa­
tion on single plate connections with both plate ends 
welded. My concern is that these all-welded connections 
allow end rotation of the supported beam. I have a construc­
tion project where the de tailer specifies single plate, all­
welded, simple shear connections. I spoke with him and he 
told me he details this type of connection all the time. He 
insists this isn ' t a problem because the beam web (in this 
case 0.20" thick), will experience a small amount of local 
yielding before the welds or shear tab yield (plate is W' 
thick), which will allow for a small end rotation and hence 
provide a "simple shear" connection. Is this argument valid? 
I'm concerned the web could rupture or yield excessively. 

Question sent to A ISC's Steel Solutions Center 

The AISC procedures for single-plate shear connec tions 
only app ly to the bolted /welded variety. The design criteria is 
quite explicit in that the plate thickness must not exceed (d/ 2 
+ 1/16"), where d = nominal bolt diameter. This allows the bolts 
to plow against the holes, allowing for rotational ductility. 

All shear connections must provide for the required level of 
ro tational ductili ty. When using a detail o ther than those 
shown in the AISC Manual, the designer must ensure that an 

adequate am ount of rota tional ductility is p rovided. It is 
unclear how a welded /welded Single-plate shear connection 
would provide this. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
A merican Institute of Steel Construction 

Anchor Rods Under Combined Tension & Shear 
I am looking for some insight into the tension shear interac­
tion for ASTM F1554-Grade 55 anchor rods. Using ASD, 
Table J3.2 indicates the allowable stress on fasteners and 
Table ]3.3 indicates the allowable tension based on the 
shear, however these tables are specific to A307, A325, A490, 
and A449 bolts. Since the transition to the ASTM F1554 for 
anchor rods, is there an updated recommendation for this 
interaction? If there is not an updated recommendation, is 
the use of the interaction based on a corresponding material 
with a similar F;" the most appropriate solution? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

There is presently no reference to ASTM F1554 anchor rods 
for combined shear and tension checks in the AISC Specifica­
tion, though such fasteners could be treated Similarly. The 
tables in Section J were primarily intended for structural fas­
teners as used in steel-to-steel connections. When checking 
anchor rods for tension or shear, Table J3.2 could be used for 
the steel par t of the anchorage system only. However, anchor 
rods are usually not subjected to the same forces as structural 
fas teners and typically i t is prefera ble to avoid using the 
anchor rods in shear, due to the difficulty of transmitting shear 
into them. Besides the requirements for the steel rods, the 
anchorage design is also very dependen t on the concrete ele­
men ts of the foundation system. I also suggest that you refer 
to ACI 318 Appendix D as they have an interaction equation 
for checking combined stresses on the controlling elements. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Narrow Columns with Continuity Plates 
I am designing a moment connection between a W24x117 
beam and a W18x46 column. The W18x46 column was sized 
to fit in a 6" wall. The beam is in a duct area, so width was 
not an issue. The column requires web stiffeners and LRFD 
Specification Section K1.9 (1) requires that the stiffener 
width be equal to one third of the beam flange width plus 
one half of the column web thickness. This equates to 12.8/3 
+ 0.36/2 = 4.1", which is problem due to the fact that my col­
umn width is only 6" and the stiffener would be past the 
column flange. Is it permissible to put in the required width 
of column web stiffeners, say 41/4" wide, and then notch the 
web stiffener the thickness of the column flange so that it 
meets back up with the abutting flange of the connecting 
beam? I don't know if it is allowed to have the web stiff-
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ener stick out past the column flanges to meet the require­
ment of LRFD Specification Section K1.9 (1). 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The following sketches indicate the stiffener width details 
discussed: 
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LRFD Specification Section K1.9 (1) 
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The Specification reference cited relates to the minimum 
stiffener width requirement, not the maximum. Transverse 
stiffeners are used to resist column flange bending and col­
umn web limit s tates such as buckling and yielding, rather 
than web panel-zone shear. You would have a situation 
where a beam with a wide flange would be attached to a col­
umn with a narrow flange. In such a case, a major question 
arises relative to the connection detail of the beam to the col­
umn flange and how the stiffener/continuity plate relates to 
this geometry. You may want to address this detail first and 
the minimum stiffener plate width may become a moot point. 

One could notch the stiffeners as you said, but the stiffen­
ers would likely need to be wide enough to abut against the 
remaining beam flange. Having only 41//' of stiffener width 
would be insufficient to accomplish this task. Keep in mind 
that Section KI-9(1) is a minimum width criterion in order to 
make the stiffener effective in stiffening the column. Having 
the stiffeners running to the toes of the beam flange could 
effectively address the stiffening of the column, but you still 
need to address the transfer of the beam force into the column 
and plate. Watch out for beam width/column width differ­
ences like these. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 
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Slender WT Stem in Flexural Compression 
I am trying to design a WT with its stem in flexural com- ~ 
pression per the 1999 LRFD Specification. The member has a , 
slender stem and I have calculated Qs in accordance with 
Appendix BS.3a. I have checked the flexural limit states of 
yielding and lateral-torsional buckling strength per Section 
Fl.2c. Does the reduction factor Qs apply to the lateral-tor­
sional buckling strength and the yield strength? Or does it 
apply only to the yield strength? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The flexural design is based on the maximum stem com­
pressive stress not exceeding FyQs per Appendix B of the 1999 
LRFD Specification. This implies that local buckling governs 
the design rather than yielding or lateral-torsional buckling. 
Please note that you cannot use the Chapter F expressions for 
your case, as they only apply to compact and non-compact 
members (as mentioned in the first paragraph in Chapter F.) 
Your WT stem is a slender unstiffened element. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Editor's Note: 

Bill Liddy of the AISC Steel Solutions Center is a periodic 
contributor to Steel Interchange. We would like to congratu­
late Bill on his 50-year anniversary with the steel construc­
tion industry. Keep up the good work, Bill! 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction, Inc . and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve, please forward it to us. At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soi~etfonsceni\r 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr. , Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel : 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


