
Welding to Sheared Edges
Is there data providing support to the theory that welding 
to a sheared edge of a connection angle is acceptable? Angle 
thickness will vary from 5/16” to 3/4”. 

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

AWS D1.1 Structural Welding Code–Steel places requirements 
on welding to sheared edges if the joint is part of a cyclically 
loaded structure. Section 5.15.3 of AWS D1.1:2004 requires 
that in cyclically loaded structures, sheared material thicker 
than ½” shall be trimmed as required to produce a satisfactory 
welding edge. This sheared material stipulation is one of five 
conditions that are listed as requiring special attention. This 
requirement is based on experience that cracks may be present 
in such listed edge conditions, and that these may have a ten-
dency to propagate under cyclically loaded conditions.

Lack of requirements pertaining to edge conditions that are 
not listed is an indication that the AWS committee did not feel 
there is concern regarding welding to those edges.  

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Backing Bar Removal
When using a field bolted/field welded moment connection, 
is it AISC standard practice to leave the backing bar in place 
after the weld is complete?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The answer is sometimes yes, sometimes no, depending 
on the project conditions. The subject of backing bar removal 
is discussed in the Frequently Asked Questions section of the 
AISC web site (www.aisc.org/faq). FAQ 8.2.5 discusses when 
backing bars and run-off tabs should be removed after weld-
ing. (Note: The references cited in the FAQ section are pres-
ently being updated to current document standards.)

To produce sound welds on many welded joint geom-
etries, run-off tabs projecting from the finished member may 
be required to permit starting and stopping welds beyond 
the edge of the member; thus AWS D1.1:2002 Sections 5.10 
and 5.31 should be followed. Additionally, the 1999 LRFD 
specification (www.aisc.org/lrfdspec) Section J1.5 addresses 
requirements for the removal of backing bars and weld tabs at 
complete-joint-penetration groove welded splices in ASTM A6 
Groups 4 and 5 rolled shapes and plates exceeding 2” thick-
ness subject to primary tensile stresses. When such welding 
aids are required to be removed, the surface should be fin-
ished, as indicated in 2.2.6 and 2.2.7.

Damage to welded beam-to-column-flange moment con-
nections in the 1994 Northridge earthquake has raised several 
welding and seismic detailing issues, and new criteria have 
been established. Explicit requirements for the removal of 
back-up bars and run-off tabs in seismic projects have been 
included in the 1997 AISC Seismic Provisions for Structural Steel 

Buildings and the corresponding Supplement No. 2. An excep-
tion is included for tested assemblies that can be demonstrated 
to have acceptable performance with alternative treatments.

The reference above to the 1997 AISC seismic provisions 
with supplement is equally applicable to the forthcoming 2005 
AISC seismic provisions.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Fatigue Based on Stress Calculation
I have a column with a hot-rolled crane bracket fillet welded 
to the inside column flange. Table A-K4.2, Case 21, in the 
1989 ASD specification seems to apply. I used the elastic 
(vector) approach to design the web-to-column flange weld. 
Should I just take the applied kips/in. that I used for the 
welds and divide that by the web thickness to get a stress in 
ksi? That seems like a slightly simplified and conservative 
method.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

We suggest using the latest 2005 AISC specification (www.
aisc.org/2005spec) for both ASD and LRFD. This document 
represents the latest in terms of testing and information for 
structural steel design. Section 3.2 of the 2005 specification 
states, “Calculated stresses shall be based upon elastic analy-
sis. Stresses shall not be amplified by stress concentration 
factors for geometric discontinuities.” There are more sophis-
ticated methods using finite elements analysis and hot-spot 
stress curves, but the SN curves in the AISC specification do 
not apply to those analysis methods. If you are interested in 
those methods, the International Institute of Welding (IIW) has 
design methods. 

Case #21 of the 1989 ASD specification contains shear and 
bending moment force components. Hence you would need 
to determine the maximum stress where the weld and plate 
meet (at the top or bottom of the ends of the plate, as those 
points are the locations of the maximum flexural stresses). 
That would be the combination of V/A and M/S using the 
applied loads, the total load for the maximum stress, and the 
live (cyclic) loads for the stress range. Then compare that stress 
range to the allowable fatigue stress range outlined in the 
specification for the applicable stress category constant of both 
the base and weld metal components. 

In the current 2005 specification, there are three fatigue 
stress categories to check. The attached plate would be 
checked against category C and equation A-3-5 as in case 5.6. 
If there is transverse stress in the supporting flange, which 
would not be expected, Case 5.7 would be relevant. The fillet 
weld throat needs to be sized using Category F from Case 8.2. 

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction
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Weld Access Hole Requirements
I understand the detailing and fabrication requirements for 
weld access holes in moment connected beams have changed 
in the last few years. Could you give me information on 
what the new requirements are?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Information on “Beam Copes and Weld Access Holes” is 
covered in Section J1.6 of the 2005 Specification for Structural 
Steel Buildings. In contrast to previous specifications pertaining 
to this section, the 2005 specification specifically defines the 
height of the access hole judged sufficient to permit welding 
and inspection requirements. Copies of the 2005 specification 
and commentary are available to download free from www.
aisc.org/2005spec. For high-seismic prequalified moment con-
nection weld access hole requirements, refer to the FEMA 350 
and 353 documents. Contact the FEMA distribution facility at 
800.480.2520 to order free copies.

AISC will soon issue a Connection Prequalification Review 
Panel (CPRP)-approved document that will replace the FEMA 
documents for prequalified connections. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Seismic Provisions and Collector Design
The definition of the seismic load resisting system (SLRS) 
in the 2002 seismic provisions glossary includes collectors. 
Does it follow that Section 7.2 (seismic bolting require-
ments) applies to collector design? If yes, then how can one 
design an axial bolted connection for a ductile limit state?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Yes, the seismic bolting requirements found in the 2002 
AISC Seismic Provisions for Structural Steel Buildings (www.aisc.
org/seismic) also apply to collectors, struts, and diaphragms. 
James Malley, chairman of the AISC Seismic Task Commit-
tee, suggested that axially loaded collector bolted connections 
would need to be designed for a ductile limit state (i.e. yield-
ing before fracture), similar to a brace connection.

This requirement may necessitate some reinforcement at 
the bolted end connection because the expected yield strength 
RyFy must be developed. Note that the 2005 AISC seismic pro-
visions will, in addition to the Ry values, also introduce Rt val-
ues to account for the actual material tensile overstrength. Rt 
is useful in this case because the fracture check is made on the 
same material that is intended to yield before fracture.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Mill and Fabrication Tolerances
I am being asked to help resolve a dispute between a steel 
erector and another subcontractor who is installing hand-
rail to the side of a vertical C channel. I believe that the top 
of this channel got pulled in during erection so the web is 
no longer exactly vertical. I can’t find anything specifically 
addressing this case in the Code of Standard Practice for Steel 

Buildings and Bridges (COSP), but I am probably just miss-
ing something.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There is no specific tolerance in the COSP that addresses 
the disputed installation condition. 

Erection tolerances covered in the COSP are basic in defin-
ing the positioning and location of a member with relation to 
work points, and mill tolerances define permissible cambers 
and sweeps of the rolled members along the span length. Sec-
tion 7.13 of the COSP defines the location of working points 
for horizontal members as the centerline of the top flange or 
top surface at each end, and the working line is a straight line 
between those two points. The work points define the general 
position elevation and alignment for the ends of the member. 
Tolerances for the rolled shape are given in ASTM A6, includ-
ing permitted variations in cross section, camber, and sweep, 
which defines permissible variations along the length of the 
member relative to the work line. However, there is no specific 
tolerance for twist of a cross section along the length of the 
span.

This points to the importance of realizing that elements 
provided by different subcontractors, whether they be steel 
and steel, steel and concrete, or other subcontractor combina-
tions, require coordination not just for schedule, but also for 
tolerances.  

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Base Plate Minimum Edge Distance
Are there any standards for the minimum edge distance 
required for column base plate holes?  

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center
Anchor rod layouts should provide ample clearance dis-

tance for the washer from the column shaft and its weld, as 
well as a reasonable edge distance. When the hole edge is not 
subject to a lateral force, even an edge distance that provides 
a clear dimension as small as ½” of material from the edge of 
the hole to the edge of the plate will normally suffice, though 
field issues with anchor rod placement may necessitate a 
larger dimension to allow some slotting of the base plate 
holes. When the hole’s edge is subject to a lateral force, the 
edge distance provided must be large enough for the neces-
sary force transfer.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction
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