
If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

Base Plate Edge Distances 

Anchor traditionally have holes in base plates and in the 
anchor chairs/seats larger than is customarily provided for 
steel-to-steel connection bolts. What are the guidelines for 
edge distances for these holes? I have some field-enlarged 
holes for Pll' dia. bolts in an anchor seat/chair that are 31fz" 
in dia. What edge distance criteria should I use? We plan to 
use I" x 5" x 5" plate washers under the nuts for these bolts. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

A first suggestion is to start referring to anchorage to con­
crete devices as anchor rods, rather than anchor bolts. This 
will help to remember that the requirements for these rods are 
much different, both in terms of loading and in terms of 
detailing, than those for structural bolts used in steel-to-steel 
connections. 

AISC requirements for structural bolts, such as hole sizes, 
edge distances, spacing, etc. are stated in Section J of either the 
current AISC LRFD or ASD specifications. Suggested hole 
sizes for anchor rods are listed in the AISC ASD Manual of Steel 
Construction, ninth ed., on pages 4-130 and 4-131. The LRFD 
Manual of Steel Construction, third ed., lists the hole size in 
Table 14-2 on page 14-27. You will note that the later (LRFD) 
manual has larger sizes than the much earlier (ASD) manual. 
These hole sizes have been increased from the earlier ASD edi­
tions to provide for better harmonization with actual perform­
ance of other trades in setting anchor rods. 

The type of loading normally imposed on anchor rods are 
normally much different than those imposed on structural 
bolts in steel-to-steel connections. For further information con­
cerning beam bearing plates, column base plates, and anchor 
rods, I suggest a review of Part 14 of the AISC LRFD Manual of 
Steel Construction, third ed. Edge distance criteria are depend­
ent on what type of force the anchor rods are designed to 
transfer. 

In many cases after erection, the anchor rods are not relied 
on to transmit any force. Should the rods be required to resist 
tensile or shear forces in the deSign, the EOR must evaluate 
the resulting forces and stresses in both the steel and concrete 
elements of the foundation. Significant guidance can be found 
in AISC Design Guide 10 - Erection Bracing of Low-Rise Struc­
tural Steel Frames, which is a free download for AISC members 
at www.aisc.orglepubs. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Rotational Ductility of Shear Connections 

I received a response from the AISC Steel Solution Center 
concerning the rotational ductility of an all-welded shear tab 
connection. The response stated that they did not recom­
mend this detail due to its inability to provide adequate 
rotational ductility-i.e. the lack of bolts eliminates plowing 

action against the tab holes as a means for accommodating 
beam end rotation. Another question has arisen, where the 
fabricator has detailed double angle connections that are 
welded to the beam web and then bolted (or welded) to 
columns or girder beams. The ninth edition ASD Manual, 
Chapter 4, clearly denotes the use of these two types of con­
nections. Could you please explain why these two types of 
connections seem to be permissible when it appears as 
though the same situation as the "all welded shear tab con­
nection" applies? Do these configurations assume the bolts 
in these connections can elongate to allow free rotation? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

These connections are different. In double-angle connec­
tions, it is the double angles that deform (the outstanding legs 
flex) to provide the rotational capacity for the beam end rota­
tion. This same behavior does not occur in an all-welded sin­
gle-plate shear connection. Furthermore, such a connection 
may be impractical because to erect them, you have to have 
bolt holes for the erection bolts, and then you still have to 
weld the angles. 

All welded double-angle shear connections must be 
designed to flex at the top of the angles (at the supporting 
member), thus providing for rotational ductility. To ensure 
that this flexibility is available, Section J2.2b(3) of the 1999 
AISC LRFD Specification requires that the top weld be termi­
nated short by a distance equivalent to at least two times, but 
not more than four times, the nominal size of the weld. 

For double-angle outstanding legs that are bolted to the 
supporting member, the top of the angles will also flex to 
allow for the rotational ductility. This flexing is maximum at 
the top and reduced as one progresses toward the bottom. 

The same type of behavior occurs with tee-type shear con­
nections. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Field Cutting of Openings 

What is the correct method for field cutting new openings in 
the web of a steel beam? The beam is already erected and 
the opening locations are acceptable. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

I don't know if the term "correct method" is really applica­
ble. It depends on the type of penetration and the equipment 
and capabilities of the contractor. Small round holes may be 
cored, while larger or rectangular penetrations may be more 
practical to prepare by flame cutting. If you can use a template 
to guide the torch, so much the better. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 
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Wind Connections 

I am reviewing a steel building constructed in 1950 (no 
existing drawings). I don't see any braced frames in the 
structure, but find that the beam-to-column detail is built as 
a standard double-angle three-bolt shear connection, also 
with a top and bottom angle with bolts to the column flange 
and the other leg welded to the beam flange. This appears to 
be a semi-rigid connection for a moment frame. Was this 
approach widely practiced back in the 1950s? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Yes, it does sounds like a "wind connection" (i.e. a simpli­
fied historic approach PR connection) . There were certain 
assumptions that were made in designing such a connection, 
as outlined in the AISC Manual. 

Please note that we now call wind connections FMC (flexi­
ble moment connections) . The beams and shear connections 
are selected as though the beams behave as simple-span mem­
bers, the flange connections are sized for the lateral moments 
only, and the columns are sized for combined gravity loads 
and lateral moments. The third edition LRFD Manual 
addresses two FMC connections, the flange-angle and the 
flange-plated flexible moment connections. The design crite­
rion for both is found in the third edition LRFD Manual. We 
do not have design criteria for other types of FMC connec­
tions. 

Refer to the following Engineering Journal papers: 

• "Directional Moment Connections - A Proposed Design 
Method for Unbraced Steel Frames", RO. Disque, Engineer­
ing Journal, first quarter, 1975. 

• "Wind Connections with Simple Framing", RO. Disque, 
Engineering Journal, 1964. 

• "Simplified Frame Design of Type PR Construction", 
Michael H. Ackroyd, Engineering Journal, fourth quarter, 
1987. 

• "Behavior and Design of Flexibly Connected Building 
Frames", K.H. Gerstle and M.H. Ackroyd, Proceedings of the 
1989 NASCC, pp 1.1-1.28. 

All of these papers can be download from 
www.aisc.org/epubs (free to AISC Members). Additionally, 
you can look forward to a paper in the second quarter 2005 
AISC Engineering Journal by L.F. Geschwindner and RO. 
Disque that brings the historic approach to flexible moment 
connections up to current standards. 

Sergio Zaruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 
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Older Steel Grades 

For a building constructed in 1961, what would have most 
likely been the specified yield stress for the steel? Would 
steel meeting ASTM A7 have been the typical steel used? 
Would the yield for A7 have been 33,000 psi? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

ASTM A7 was the common steel upon which the 1961 
printing of the fifth edition of Manual of Steel Construction was 
based. This manual included the 1949 AISC Specification. The 
minimum yield point for A7 steel was given as 1h of the tensile 
strength or not less than 33,000 psi. However, the 1961 print­
ing of the Manual also included "Supplementary Provisions 
for the use of ASTM-A36 Steel," applicable to what was then a 
new material. The use of this A36 material was permitted 
under the Specification based on these supplementary provi­
sions until a new AISC specification could be developed. It is 
probable that you would find the A7 steel in building con­
struction during that 1961 time frame; however, the use of A36 
would have been a pOSSibility. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction , Inc. and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve , please forward it to us. At the 
same time , feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

Sol~etfonsceni\r 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr, Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel : 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


