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If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column is for you! 

HP Shapes 
What does a steel shape that is called HP 10x57 look like? We 
have never run across this before nor has our steel supplier. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

HP Shapes look like W-Shapes with a very wide flange in 
the form of an H. These are commonly used for and referred 
to as bearing piles. Another characteristic of HP Shapes is that 
the web and flanges have the same thickness. The HP 10x57 of 
your reference has a nominal depth of 10" and a nominal 
flange width of 101,4". 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

One-Third Stress Increase 
This regards designing for block shear per page 4-8 of the 
9th edition ASD Manual. Is it permissible to increase allow­
able loads resulting from these calculations by 113 for seismic 
loads per UBC 1612.3.2? Can these results be increased by 1.7 
per UBC section 1633.2.6 for collector elements? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The AISC ASD Specification no longer allows for the 
strength-side 1/3 stress increase, which was eliminated in AISC 
ASD Supplement No.1. However, your model building code 
may allow "some" increase on the load side of the equation. 
There is a good article on this that covers all of the model 
building codes (and ASCE 7) and how they each treat the 
increase. The article is entitled "The 1/3 Stress Increase: Where 
is it now?" A copy of this article is available at: 
www.aisc.orglstressincrease. 

Be sure to look at the section of the article that addresses 
UBC 97 Sections 1612.3.1 and 1612.3.2. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Stud Weld Substitution for Deck Weld 
Does a welded stud take the place of a puddle weld on deck­
ing installation? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The answer to this question can be found in the SDI Specifi­
cations and Commentary, Section 4, Installation Commentary: 
" ... If studs are being applied through the deck on the struc­
tural steel the stud welds can be used to replace the puddle 
welds." 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Moment Connections to HSS Columns 
We have designed a moment-resisting frame consisting of 
wide flange beams and HSS columns. The applicable build­
ing code is IBC 2003. We have used an ordinary steel 
moment frame (OMF) with R = 3.5. We have detailed the 
connection to consist of column through-plates (horizontal) 
at the beam flange elevations, and complete penetration 
groove welds of the beam flanges to these thru-plates. The 
welds specified conform to AISC's Seismic Provisions for FR 
moment connections (including backing bar detailing, 
removal, and reinforcing welds). We received a phone call 
from a fabricator who told us he thought AISC does not per­
mit using an R factor greater than 3 for moment frames with 
HSS columns. Is this true? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The requirements for OMF in the 2002 Seismic Provisions 
(adopted by IBC 2003) does not include a mandate for the use 
of prequalified connections, nor does one need to qualify (test) 
the moment connection. Thus, HSS can be used in OMF. 

Typically it would be economical to use R = 3 (if the struc­
ture is in SDC C or less) and avoid using the Seismic Provisions. 
In this case the connections can be designed using the HSS 
Connections Manual. Using R = 3, the base shear force will 
increase, however the design will avoid the special seismic 
detailing requirements of the Seismic Provisions. You should 
see a cost savings by choosing R = 3 rather than R = 3.5. 

If the structure is in SDC D or higher, IBC 2003 mandates 
that a framing system from the Seismic Provisions be used. You 
can choose OMF, but your columns will need to be stronger 
than the beam for multi-story frames to avoid plastiC hinging 
of the column. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction 

Architecturally Exposed Structural Steel 
I am working on a project where the architect wants to spec­
ify Architecturally Exposed Structural Steel (AESS) for the 
braced frame. I am hoping there are some standardized 
requirements so that the architect, engineer, fabricator, and 
erector are on the same page. Does AISC have a specification 
for AESS? The best information that I have located (so far) is 
the May 2003 supplement to Modern Steel Construction. 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Section 10 of the AISC Code of Standard Practice for Steel 
Buildings and Bridges (COSP), March 7, 2000 covers AESS. The 
COSP is available as a free download from the AISC web site 
at www.aisc.orglcode. 

There are two things that you will want to keep in mind: 
1. You have to deSignate the steel as AESS on the design 

drawings. 
2. The steel is to be inspected (visual acceptance criteria) from 

a distance that is appropriate to where the steel is located in 
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the structure. For example, you may want to consider an 
agreement that finishes, welds, bolts, etc. 30 ft or more in 
the air are not subject to aesthetic approval. This should 
help to minimize costs. 

Bill Liddy 
American Institute of Steel Construction 

Balanced Welds 
I seem to remember when an angle is welded to a gusset 
plate that the weld should be "balanced" about the angle's 
neutral axis. Can you direct me to a code reference or design 
guide that confirms my recollection? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Your recollection is correct for cyclically loaded applica­
tions. However, exceptions are made for end connections of 
statically loaded single angle, double angle, and similar mem­
bers or if provision is made for the eccentricity. Reference to 
this subject can be found in Section J1.8 of the 1999 AISC 
LRFD Specification and in AWS Dl.1-2004, Section 2.5.2. If you 
do not have a copy of the AISC Specification, it is available as a 
free download from the AISC web site at www.aisc.org/lrfd­
spec. This information is also covered in Section J1.9 of the 
1989 AISC ASD Specification. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 

Shop Inspection 
Do all components require inspection prior to leaving the 
fabricator for erection, even if it has been verified that the 
fabricator meets all the requirements for certification? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

There is no direct answer to this question as it is very proj­
ect related. The answer depends largely on the applicable 
building code for the project as well as any supplementary 
requirements specified by the design professional. For exam­
ple, if the project is governed by the IBC model building code 
and the fabricator is certified by an approved agency as stipu­
lated therein, it is not specifically required by the building 
code that the shop fabricated components be inspected. How­
ever, the building code stipulates minimum requirements, 
which may be superseded by the project requirements or by 
the building official. 

If the fabricator has not been certified by an approved 
agency, then the special inspector is required to perform that 
certification of the fabrication and implementation procedures 
as described in Section 1704.2.1 of 2003 IBC, in addition to 
inspecting the product produced for the project. 

Section 1704.2 of the 2003 IBC covers inspection of fabrica­
tors. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction 
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Welding ASTM A992 Steel 
ASTM A992 is noted in the AISC LRFD Manual as the pre­
ferred structural steel for W-shapes. Does A992 have the 
same welding properties as the old A36? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Weldability is a consideration of the AWS Structural Weld­
ing Code - Steel A WS D1.1. Therein you will find weld 
processes, procedures, and requirements for welding ASTM 
A992 steel. ASTM A992 was added to AWS Dl.1-2000 in Table 
3.1. 

ASTM A992 also has a carbon equivalent (CE) limit of 0.45 
for most shapes (0.47 for heavy shapes-those with flange 
thicknesses greater than 2 in.) and places a maximum yield­
to-tensile ratio of 0.85 on the material to assure a minimum 
level of ductility. 

For seismic design, the AISC 2002 Seismic Provisions stipu­
late a design requirement in the form of an R Factor to assure 
this level of ductility. ASTM A36 steel can be used, but the 
associated Ry Factor is greater than that for ASTM A992 mate­
rial. The 2002 AISC Seismic Provisions for Structural Steel Build­
ings are available for a free download from the AISC web site, 
www.aisc.org/seismic. 

Among other requirements of the Seismic Provisions, tough­
ness characteristics of the weld filler metal are also specified 
as 20 ft-Ibf at -20 OF. There are additional filler metal tough­
ness requirements for SMF and IMF systems as well. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E 
American Institute of Steel Construction 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction 
readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction . Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction , Inc . and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve , please forward it to us. At the 
same time , feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

Sol~etionsCenAr 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel: 866.ASK.AISC 
fax: 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


