
If you've ever asked yourself "why" about something related to structural steel design or construction, 
Modern Steel Construction's monthly Steel Interchange column Is for youl 

Minimum Percentage of Composite 

According to Section 14 of the 1989 ASD Specification, the 
value of V'" for shear connectors used in composite construc­
tion is not permitted to be less than 1,4 the minimum of Equa­
tion (I 4-1) or (I 4-2). 

If the number of connectors provided is less than required 
to induce a horizontal shear capacity equal to 1,4 the shear 
capacity of the section, can V'" still be calculated and a com­
posite section assumed or should the assumption be zero 
composite action with the steel beam resisting the total load? 

Question sent to AlSC's Steel Solutions Center 

Low percentages of composite interaction (below 1,4 or 
25%) are discouraged for several reasons. At levels below 50% 
interaction the stud failure mode tends to be sudden and cata­
strophic, i.e., there is little redundancy in the system and no 
warning of impending failure. 

Another reason for the limitation is that there is very little 
data on the validity of the composite design equations at low 
levels of interaction. One should not assume composite action 
for interactions below 25%. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Design of HSS Base Plates 
I know that there is a different method to use in designing 
the base plates of an HSS column as opposed to that for a W­
shape. What equation is used for HSS bases, and how does 
one determine the area of the plate needed? 

Question sent to AlSC's Steel Solutions Center 

The required base plate area of an axially loaded HSS col­
umn should not differ from that of a W-shape column with 
the same magnitude of load, since it is assumed that a uniform 
bearing pressure will size the plate plan dimension require­
ments based on the axial compressive load. 

However, the thickness of the plates may differ for the two 
shapes. Typically for the closed HSS the effective bending 
dimension is taken as 0.95d in each direction, as opposed to 
the W-shape procedure of taking 0.80bf in the direction parallel 
to the column flanges. For reference you may want to look at 
Design Guide 1: Column Base Plates, a free download for AISC 
members from www.aisc.org/epubs. The guide can also be 
purchased from www.aisc.orglbookstore. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Constructabillty 
We are designing a one-story strong beam/weak column 
moment frame. The small columns we specified are W6x2Ss. 
They work fine in terms of structural capacity, but the 
fabricator is having trouble making the connections. They 

requested that the design be changed to a strong column! 
weak beam moment frame. Any thoughts? 

Question sent to AISC's Steel 'Solutions Center 

Although W6 columns may perform satisfactorily on a 
computer analysis program, you should always consider 
constructability. For your case, a deeper column would not 
only facilitate fabrication of the connections, but may also 
reduce field complications during erection. A rule-of-thumb 
to remember is that using WI0 or larger columns significantly 
reduces constructability issues. 

Bill Liddy 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Fire Resistance of Concrete-Filled HSS Columns 
I have HSS16x16 concrete-filled tubes. In AISC's Design 
Guide 19, it appears that because the section is larger than 
12", fire protection is required. Is there any additional 
research that includes larger sizes of HSS filled with con­
crete that will meet fire code criteria? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

The following general references address fire resistance of 
concrete-filled HSS columns: 
~ American Society of Civil Engineers (www.asce.org) Stan­

dard ASCE/SFPE 29-99, Structural Calculation Methods for 
Structural Fire Protection (1999), contains relevant equations 
in Chapter 5, "Standard Methods for Determining the Fire 
Resistance of Structural Steel Construction," Article 5.2.3, 
"Concrete-Filled Hollow Steel Columns," and Article 5.2.4, 
"Concrete or Masonry Protection." 

~ "Design of Concrete-Filled Hollow Structural Steel Col­
umns for Fire Endurance" by V. K. R. Kodur and D. H. 
MacKinnon, Engineering Journal, First Quarter, 2000. This 
paper can be downloaded (free for AISC members) from 
www.aisc.orglej . 

~ An April 1998 AISC North American Steel Construction 
Conference Proceedings paper called "The Fire Endurance 
of Concrete-Filled Structural Steel Columns" by Kodur and 
MacKinnon. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Additional response: 
These papers essentially describe the development of a 

formula that is contained in the ASCE 29 standard and AISC 
Design Guide 19. The column size limits associated with the 
formula are based on the range of sizes that were used in 
fire resistance tests (as the formula is essentially based on the 
interpolation of fire resistance test results). 

I am not aware of larger concrete-filled HSS that were tested 
in standard fire resistance tests (column fire furnace set-ups do 
have practical limitations). Research on larger sections is usu­
ally done using numerical analysis. 
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There was a recent relevant article from the Society of Fire 
Protection Engineers' (SFPE) Fire Protection Engineering maga­
zine (Summer 2004 issue) entitled "Case Study Using SAFIR 
to Predict Fire Resistance of a Unique Column Design" by 
Chen and Gemeny. SFPE's web site is www.sfpe.org. There is 
also relevant software, POTFIRE, available free of charge from 
CIDECT (www.cidect.org). 

Farid Alfawakhiri, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Continuity Plates for IMF 
For the case of steel intermediate moment frames in dual 
systems, are continuity plates required if the requirements 
of FEMA 350 equations are met, 
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or are continuity plates always required? When are stiffener 
plates not required in steel intermediate moment frames? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

An intermediate moment frame (IMF) system must satisfy 
the requirements of the 2002 AISC Seismic Provisions for dem­
onstrated capability of meeting the requirements stipulated in 
Section 10.2a. The methods of conformance demonstration are 
given in Section 10.2b to either use a connection prequalified 
for IMF in accordance with Appendix P or to provide cyclic 
test results in accordance with Appendix S. 

All FEMA 350 prequalified connections have continuity 
plates and the 2002 AISC Seismic Provisions requires that tests 
used to qualify the connections must be consistent with the 
design. However, the new seismic connection prequalification 
document to be published later this year has included this 
calculation concept for the RBS connections. Thus, for that 
connection you can use the FEMA 350 equations to determine 
if stiffener plates are not required. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Punching Shear 
When designing a single-plate shear connection for a beam­
to-HSS column (Figure 4-4 in the HSS Connections Manual), 
the limit state of punching shear in the HSS wall is checked. 
In the procedure for a single-plate connection to a girder 
web (Example 10.12 in the 3rd Ed. LRFD Manual), there is no 
punching shear check on the web. Are the restraints suffi­
ciently different so it is not a likely failure mode? Has there 
been any research on the shear-plate connection to a web? 

Question sent to AISC's Steel Solutions Center 

Yes, the restraints of the beam web and HSS column wall 
are different. Most single-plate shear connections attached to 
HSS columns act as rigid joints, even for columns with large 
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bit ratios. The beam end rotation in rigid joints occurs within 
the connection itself (rather than outside of it) and is due 
to the rather large rotational stiffness of the HSS column 
wall. Don Sherman, Ph.D., is attributed as having discovered 
this effect, which is discussed in his 1991 NASCC paper enti­
tled "The Design of Shear Tabs with Tubular Columns." 

The same rigid behavior occurs for two-sided beam-to­
girder shear plate web connections, but punching cannot 
occur because the tabs on each side prevent this limit state 
from occurring. Offset tabs must be investigated for stiffness 
and the potential for punching shear. 

At the opposite side of the spectrum, a single-sided 
beam-to-girder single plate shear connection will act as a 
flexible connection (that is, the girder rotational stiffness is 
small). Punching shear does not control the design because the 
girder rotational stiffness is too small and there is not enough 
rigidity for punching shear to occur. Hassan Astaneh, Ph.D., 
released a research report, Design of SingLe Plate Framing Con­
nections, in 1988. Porter and Astaneh released a research 
report, Design of SingLe PLate Shear Connections with Snug-Tight 
Bolts in Short Slotted Holes, in 1990. 

Sergio Zoruba, Ph.D. 
American Institute of Steel Construction, Inc. 

Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construc­
tion readers to exchange useful and practical professional 
ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are wel­
come on any subject covered in this magazine. 

The opinions expressed in Steel Interchange do not 
necessarily represent an official position of the American 
Institute of Steel Construction, Inc. and have not been 
reviewed. It is recognized that the design of structures is 
within the scope and expertise of a competent licensed 
structural engineer, architect or other licensed professional 
for the application of principles to a particular structure. 

If you have a question or problem that your fellow read­
ers might help you to solve, please forward it to us. At the 
same time, feel free to respond to any of the questions 
that you have read here. Contact Steel Interchange via 
AISC's Steel Solutions Center: 

soj~etionsceni\r 
Your connection to 

ideas + answers 

One East Wacker Dr., Suite 3100 
Chicago, IL 60601 
tel: 866.ASK.AISC 
fax 312.670.9032 

solutions@aisc.org 


