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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

Axial Compression Capacity
The example column design problem from Charles Page’s 
article in the November 2005 issue (“SpecWise: Design 
Examples,” available at www.modernsteel.com) indicated 
that the 13th Edition Manual of Steel Construction lists an 
LRFD axial compression capacity of 892 kips for the W-
shape. Looking up the same column shape and effective 
length in the LRFD third edition manual, I found that the 
compression capacity is 844 kips. This is a +6% of capacity. 
I did not know that increased capacity was incident to this 
specification change. Is that the case?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Yes, the resistance factor (phi) and safety factor (omega) were 
changed for columns in the 2005 AISC specification.

In previous LRFD specifications, phi was equal to 0.85. In pre-
vious ASD specifications, the safety factor was approximately 1.76. 
These values were set based upon a variety of products, including 
columns that might be fabricated from universal mill plates. In 
fact, UM plates were the controlling material and dragged the 
phi down (the safety factor up) all by themselves.

For the 2005 AISC specification, we recognized that UM 
plates are no longer available and eliminated them from the 
determination of the resistance factor and factor of safety. As a 
result, phi is 0.9 and omega is 1.67 in the 2005 AISC specifica-
tion; hence, the difference in strength you noted.

Charles Carter, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Load Tests
Does AISC have a test procedure for performing a load test 
on in-place steel? If yes, what publication is it in?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

AISC covers requirements for the evaluation of existing steel 
structures in Appendix 5 of the 2005 AISC specification (a free 
download from www.aisc.org/2005spec). You may also want to 
refer to Section 1713 of IBC 2003 for information pertaining to 
in-situ load test requirements.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Cb Factor for Frames Braced Against Joint 
Translation
Why does the ASD ninth edition manual require the use of 
Cb = 1 when computing Fbx to be used in equation (H1-1) 
for frames braced against joint translation? Generally, the 
columns in frames braced against joint translation will have 
bending moments in-span smaller than bending moments at 
the ends. On the surface it would seem to be an appropriate 
application of the Cb term as a reflection of moment gradient.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The reason for this requirement is that in Eq. H1-1 we are 
allowed to use Cm = 6 − 0.4M1/M2 to account for the effect of 
moment gradient when the frame is prevented from sidesway. Cm 
is approximately 1/Cb. Using both in the interaction equation 
would be “double dipping,” and it would result in an unsafe result. 
You can use either Fb/Cm or FbCb, but not both. In either case, it is 
Fb that is modified and not fb.

Theodore V. Galambos, Ph.D.
University of Minnesota

Cambered Beam Connection
Is it preferable to provide short-slotted holes on at least 
one end of cambered floor beams? I have been told that this 
practice allows subtle beam end rotation to take place as the 
concrete is placed and the camber is relieved.

Question sent to AISC’s  Steel Solutions Center

The end rotation for a couple inches of camber at the middle of 
a 30’ to 40’ span is very small. But some combinations of camber 
and span may require consideration of the rotation and detailing 
to accommodate it. Short-slotted holes are permitted as a means 
to address this as long as the direction of load is transverse to the 
long dimension of the short slot for bearing type connections. 
The slots are permitted without regard to direction of loading 
in slip-critical connections. Short slots are more often used to 
accommodate erection tolerances and can be used as described at 
both ends of the member.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

1925 Steel Rivets
What grade of steel rivets was used in 1925 steel construc-
tion? I am presently checking an existing steel girder’s 
riveted connection capacity. I would like to confirm the 
allowable tensions (Ft) and allowable shear (Fv) of the 1925 
rivets.

Question sent to AISC’s  Steel Solutions Center

The grade of steel rivets used for buildings in 1925 was ASTM 
A9–rivet steel with a tensile strength of 46,000 to 56,000 psi and a 
minimum yield point of one-half tensile strength, or not less than 
30,000 psi. In 1932, the designation for rivet steel used in build-
ings was revised to the ASTM A141 Standard. 

The first AISC specification, adopted in 1923, lists the follow-
ing allowable values for rivets:

• Shearing on power-driven rivets–13,500 psi   

• Shearing on hand-driven rivets–10,000 psi

• Bearing on power-driven rivets–30,000 psi (DS); 24,000 psi (SS)

• Bearing on hand-driven rivets–20,000 psi (DS); 16,000 psi (SS)

  (DS and SS stand for double shear and single shear, respectively.)
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Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction readers 
to exchange useful and practical professional ideas and information 
on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.670.9032
solutions@aisc.org

There was no allowable tensile stress given for rivets in the 
initial edition of the 1923 specification. The 1928 revision to that 
specification did institute an allowable tensile stress on the area of 
the nominal diameter of rivets at 13,500 psi. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Seismic Prequalified Connections
I am designing a rigid-frame structure in California. I have 
heard that AISC has published the 2005 version of the Seis-
mic Provisions and a new Seismic Design Manual with a list 
of prequalified connections. Is it true that these new con-
nections will allow columns to a greater depth than the 14” 
limited by FEMA 350? 

Question sent to AISC’s  Steel Solutions Center

The 2005 Seismic Provisions is available to download free from 
www.aisc.org/2005seismic. There is also a companion standard 
for the prequalification of moment connections called  Prequali-
fied Connections for Special and Intermediate Steel Moment Frames for 
Seismic Applications, which is about to be published and will also 
be available to download free from www.aisc.org. Both will be 
printed in the AISC Seismic Design Manual.

Columns greater than 14” will be permitted up to 36” for RBS 
systems and should not exceed the beam depth for end plate sys-
tems. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction 

Demand Critical Welds OMF
We use OMFs with bolted end-plate moment connections 
(neither the flanges nor the web of the beam are directly 
welded to the column). Section 11.2c of the 2005 Seismic 
Provisions lists three specific cases when the CJP groove 
weld is demand critical. However, none refers to end-plate 
connections. This is also consistent with the user note in 
7.3b. I would appreciate further explanation, as it appears 
that the 2005 Seismic Provisions impose no additional weld-
ing requirement for the type of end-plate moment connec-
tions we use in OMFs.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Section 11.2c of the 2005 Seismic Provisions states that all CJP 
groove welds to the column should be considered demand critical. 

Fillet welds should not. As you suggested, this should probably be 
consistent for end plates. If the end plates use CJP groove welds, 
they should be treated as demand critical.

James O. Malley, S.E.
Senior Principal
Degenkolb Engineers

HSS in 50 ksi Material
Are hollow structural sections available in Fy = 50 ksi steel 
strength? If yes, how do you specify the HSS?

Question sent to AISC’s  Steel Solutions Center

The most common grade for HSS is ASTM A500 Grade B, which 
has a minimum yield strength of 42 ksi in rounds and 46 ksi in 
rectangular and square cross-sections. 

There is also an ASTM A500 Grade C designation for HSS, 
which may be available upon request from some producers. This 
grade has minimum yield requirement of 46 ksi for rounds and 50 
ksi for rectangular and square cross-sections. We suggest that you 
contact your local fabricator or one of the HSS producers listed 
at www.aisc.org/availability to ensure that the product is avail-
able before specifying  it.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Bolt Length
What is the rule of thumb for how far bolts should extend 
above the nut—two threads, 1/2” to 1”? I saw in an old struc-
tural steel detailing book from the 1970s that this should be 
around 1/2” to 1”. In looking at newer publications, I have 
not found any recommendation on how far these should 
protrude.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There is no need for the bolt to extend past the nut at all. These 
older practices have been discontinued in current specifications. 
Accordingly, Section 2.3.2 of the RCSC Specification for Structural 
Joints Using ASTM A325 or A490 Bolts states, “The bolt length 
used shall be such that the end of the bolt extends beyond or is at 
least flush with the outer face of the nut when properly installed.” 
The RCSC specification is available to download free at www.
boltcouncil.org. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction


