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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

Determining Iz for Single Angles
I am searching for a method to calculate the Iz of an L6×4×3⁄8. 
The rz is listed in the LRFD manual; but not the Iz.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

By using the rz and A for the angle section as tabulated in the 
Manual, you can determine Iz from the relationship Iz = A rz

2.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Overstrength Requirement for Seismic Design 
of Diaphragms
When applying the amplified seismic load with a system 
overstrength factor of 2 as required by Table I-4-1 of the 
2002 Seismic Provisions, what overstrength factor should be 
used for the roof diaphragm? Do I need to apply the same 
factor?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The diaphragm is part of the seismic force resisting system, 
including the collectors and chords. The Seismic Provisions apply 
only to structural steel elements and their connections in the seis-
mic force-resisting system and would therefore cover structural 
steel chords and collectors. However, the Seismic Provisions do not 
require that any element in the diaphragm be designed with an 
overstrength factor.

Therefore, to determine whether the diaphragm needs to 
be designed using an overstrength factor, you have to turn to 
the applicable building code or ASCE7. For example, Section 
12.10.2.1 of ASCE 7-05 requires collector elements in Seismic 
Design Category C, D, E, or F to be designed for the load combi-
nations with the overstrength factor.  

Table I-4-1 in the 2002 seismic provisions applies only in 
the absence of a specific definition of overstrength factor in the 
applicable building code (Section 4.1 of Part I). The 2005 seismic 
provisions no longer include Table I-4-1; instead, they directly 
reference the applicable building code or ASCE 7-05 for the 
overstrength factors. Nothing has really changed—the intent of 
the provisions has just been clarified. 

In general, the overstrength factor for the system, whatever 
it may be for your case, is applied to the components that are 
intended to remain elastic. A good explanation of this require-
ment can be found in Commentary C12.4.3 of ASCE 7-05.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Historic Specification Issue Dates
Where can I find historic information on old AISC manuals 
and standards like the AISC specification, Code of Standard 

Practice, RCSC specification, and common ASTM standards? 
Is there a separate list of the dates of publication of these 
standards?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

You can find listings of historical AISC manual, specification, and 
code issues in Design Guide 15: AISC Rehabilitation and Retrofit 
Guide—A Reference for Historic Shapes and Specifications. Historical 
data on ASTM standards publication dates covering structural 
steel and a historical review of RCSC specifications are also 
included in Design Guide 15.  

Design Guide 15 is available as a free download for AISC 
members at www.aisc.org/epubs, or from the AISC bookstore at 
www.aisc.org/bookstore. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Bolt Bearing Resistance
On page 10-124 of the 13th edition manual, rn = the nominal 
strength of one bolt in shear or bearing, kips. Please define 

“or bearing.” Which bolt edge distance governs: the bolt clos-
est to the edge of the connection material or the bolt in the 
interior of the connection? Furthermore, the specification 
on page 16.1-111 specifies, “For connections, the bearing 
resistance shall be taken as the sum of the bearing resis-
tances of the individual bolts.” Which is it? 

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

To answer the first part of your question, “or bearing” is included 
in the definition because the nominal bolt strength, rn, is cal-
culated considering bolt shear and bearing, including edge and 
end distance effects. Strictly speaking, the smallest nominal bolt 
strength (considering both shear in the bolt and bearing) should 
be used as rn. However, the specification language highlights the 
intent that all of the bolts should not be penalized due to the 
bearing condition of the bolt closest to an edge (called the “poi-
son” bolt). Accordingly, Section J3.10 states, “for connections, the 
bearing resistance shall be taken as the sum of the bearing resis-
tances of the individual bolts.”

The simple presentation of the calculation in the Manual can 
be adapted for this as follows: consider a single row of four bolts, 
for which C = 3.07. This means the bolts are 77% effective (C/n = 
3.07/4 = 0.77). If bearing controls, the poison bolt can be avoided 
in this case by calculating the bearing strength without eccentric-
ity and subsequently multiplying by 0.77. In this manner, we are 
really summing the resistances of the individual bolts for bearing 
as required in AISC specification Section J3.10, and subsequently 
multiplying by C/n, to account for the eccentricity.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction
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Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction readers 
to exchange useful and practical professional ideas and information 
on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.670.9032
solutions@aisc.org

Anchor Rod Embedment Detail 
A contractor on one of my projects has substituted ASTM 
F1554 threaded rod with loose nuts in lieu of the specified 
headed anchor rods. Some of the rods are resisting tensile 
loads. It is my understanding that the nuts were not welded 
to the threaded rod as recommended by AISC Design Guide 
1: Column Base Plates. Are there any additional recommenda-
tions for corrective action for anchor rods with loose nuts 
embedded in concrete that will be used to support tensile 
loads?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Design Guide 1 suggests tack welding the embedded nut to the 
rod as a precaution to keep it from rotating in the lower nut in 
case the tightening of the top nut causes the rod to turn. There 
are additional precautions that we may suggest to ensure the rod 
does not turn during installation: make sure the exposed threads 
on the rod and nut are clean and lubricated to minimize resis-
tance to the nut installation; pay close attention to the rod during 
nut installation to make sure it does not turn with the nut; and do 
not attempt to over-tighten the nut.

Although such substitutions should be done only with approval 
of the specifier, a threaded and nutted rod is equivalent to a 
headed rod for anchor rod design. Material, design, and instal-
lation of anchor rods is addressed in Design Guide 1. The AISC 
specification and ACI 318 are referenced for embedment design 
of the rod to resist applied forces. Pullout strength of anchors in 
tension is covered in Section D.5.2.5 of ACI 318 Appendix D and 
is based on bearing of the embedded nut or head against the con-
crete. Hooked rods are also covered, but their use is not recom-
mended if there is a calculated tension force on the rod.

Most nuts used with Grade F1554 are heat-treated ASTM 
A563 products, and caution should be taken with regard to heat 
input when welding to such a material. Historically, tack welding 
has been done on anchor rod embedment in lieu of other alter-
natives. However, at the least, such tack welding should only be 
done on the unstressed end of the rod and done under controlled 
shop conditions. Today other alternatives, such as damaging the 
threads or using a threadlocker, are preferable to the tack welding 
option. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Axial Compression Capacity in March 2006 
Steel Interchange
A response given for the question “Axial Compression 
Capacity” in the March 2006 edition of Steel Interchange 
(available at www.aisc.org/steelinterchange) was, in part, as 
follows: “For the 2005 AISC specification, we recognized 
that UM plates are no longer available and eliminated them 
from the determination of the resistance factor and factor of 
safety. As a result, phi is 0.9 and omega is 1.67 in the 2005 
AISC specification; hence, the difference in strength you 
noted.”

I have checked both LRFD and ASD versions of the steel 
manuals cited below and here are the results:

	 LRFD 13th edition = 892 kips
	 LRFD 3rd edition = 844 kips
	 ASD 13th edition = 594 kips
	 ASD 9th edition = 608 kips

The explanation of the increased phi value for the LRFD 
version seems okay, as the new 13th edition manual states a 
higher load capacity compared to the previous LRFD manual.  
However, as you can see, the new ASD table in the 13th edi-
tion appears to have a lower capacity value compared to the 
previous ASD manual, which is the 9th edition. A decrease in 
omega, as explained in the article, should have resulted in a 
higher capacity in the new ASD table.

What explains the decrease in load capacity, comparing the 
new 13th edition ASD table with the old 9th edition for the 
member size W14×132 and effective length of 30’?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The word approximate is used in the article in relation to the ASD 
factor of safety used in the 1989 specification. To be more precise, 
a variable factor of safety was applied in older versions of the 
ASD specification to the column strength estimate to obtain the 
allowable stress. This resulted in a different factor of safety for 
short columns as opposed to those for longer columns entering 
the Euler slenderness range. The 2005 AISC specification uses a 
constant factor of safety, hence the difference you noted. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction


