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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

100-Year-Old Steel
I am trying to determine the load-bearing capacity of a roof 
on a building that is about 100 years old. The steel has been 
identified as S9×19.75 (purlins) and S15×33 (girders). Is 
there any way, for purposes of calculations, to determine the 
yield strength of the members? I’m guessing it’s unlikely 
that the members are ASTM A36 steel. What was standard 
for the time?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

If the building is about 100 years old, it is definitely not ASTM 
A36 steel. The ASTM A36 Standard was not issued until 1962.

The year 1900 represented the issuance of the first ASTM 
Standard for Structural Steel, which was intended to bring uni-
formity to the various steel materials being produced at the 
time. It is only a guess as to what the actual characteristics of a 
specific material may represent for that time period; that is, if 
it was produced to an ASTM Standard. The 1900 ASTM A9 
Standard for Buildings listed tensile strength of 60,000 to 70,000 
psi with a minimum yield point of 35,000 psi. The 1909 ASTM 
A9 Standard listed slightly lower tensile strength (T.S.) at 55,000 
to 65,000 psi and minimum yield point at half of the T.S. AISC 
Design Guide 15: AISC Rehabilitation and Retrofit Guide is a refer-
ence for historic shapes and specifications. Therein you will find 
a historical summary of ASTM specifications for structural steel.

Unless there is good documentation as to what was specifically 
specified for the project, it would be prudent to undertake a test-
ing program to determine reasonable material parameters for the 
structure. For further guidance refer to Appendix 5 of the 2005 
AISC Specification for Structural Steel Buildings (a free download 
at www.aisc.org/2005spec), which covers evaluation of existing 
structures. Section 5.2 of this appendix covers material properties.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Shear Tab Edge Distance
Table 10-9a of the 13th edition Manual appears to incorpo-
rate a vertical edge distance of 11/4 in. instead of 11/2 in. 

I had read that the hole in shear tabs can get rounded 
up to 1/4 in. when the bolt goes into bearing. Also, when 
the plate is sheared, there is 1/4 in. of material that may be 

“mushed,” and not counted as part of the material, which 
is the reason why you are permitted an edge distance of 1 
in. for flame or saw cut edges, as compared to 11/4 in. for 
sheared edges. If this is true, then the final calculable verti-
cal edge distance for the bottom bolt on these plates will be 
3/4 in., after removing 1/4 in. for the “mush” from the shear, 
and then 1/4 in. for the vertical elongation from the bolt in 
bearing.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

It used to be that a 11/2 in. vertical edge distance was required, but 
the new procedure allows use of the 11/4 in. value more typical of 
other shear connections.

The 1/4 in. bearing elongation relied upon for connection 
ductility and accommodation of the simple beam rotation is a 
horizontal deformation of the hole, not a vertical deformation. 
That is why the procedure requires two times the bolt diameter 
for horizontal edge distance.

A vertical deformation of 1/4 in. is possible if the connection 
were loaded to its full shear capacity, and bearing were the critical 
limit state. But that is a separate issue entirely, as the rotational 
ductility has already occurred at that point. We are just assessing 
the ultimate performance capability of the connection, if we are 
concerned about the vertical bearing deformation.

Also, I don’t think there is a need to deduct 1/4 in. for the effect 
of shearing. We deduct only an additional 1⁄16 in. when calculat-
ing net area for a bolt hole to recognize that the hole may be 
punched (sheared), to account for the possibility of damage to 
the edge of the hole. But that means the depth of that damage is 
only about 1⁄32 in.

Charlie Carter, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Seismically Braced Frame
I have a building in which I used X-braces to transfer the 
lateral loads to the foundations. In a few bays, I have to move 
the bottom of the braces up three feet from the finish floor 
elevation to allow access for doors. This building is in a high 
seismic area (Seismic Design Category E), and is a one-story 
building (approx. 18 ft to bottom of steel). Can this still be 
considered an Ordinary Concentrically Braced Frame?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

If the bracing members are designed as tension-only, neglecting 
the strength in compression, the K-configuration is not appro-
priate for an OCBF system. In other cases, see Section 14.3 of 
the 2005 AISC Seismic Provisions for OCBF special bracing con-
figuration requirements.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Grade 50 Angle Availability
Are angle shapes produced in Grade 50 material?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The base grade for angle shapes is ASTM A36. The steel avail-
ability search function on the AISC web site (www.aisc.org/
availability) will list producers of various shapes based on the 
base grade for that shape. Some mills may produce ASTM A992 
or A572 Grade 50 angles, but you would need to inquire as to 
specific availability. If you are looking for a specific shape, you 
may try contacting one or more of the steel service centers or 
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Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction readers 
to exchange useful and practical professional ideas and information 
on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.670.9032
solutions@aisc.org

producing mills. Contact information is listed for the various 
mills and service centers on the same web site.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Seismic Requirements for Composite SLRS
I would like some clarification on the seismic design provi-
sions of AISC 341-02, AISC LRFD-99 and the provisions 
of IBC 2003. Table 1617.6.2 of IBC permits designing steel 
structures as “Structural Steel Systems not Specifically 
Designed for Seismic Resistance.” IBC 2205.3, “Seismic 
requirements for composite construction,” states that in 
Seismic Design Category B or above, the design of com-
posite systems shall conform to AISC 341, Part II. If I’m in 
a SDC C, and want to avoid “detailing for seismic”, if I use 
R = 3, W0 = 3 and Cd = 3, can I design a composite system per 
AISC LRFD-99, without following AISC 341 Part II?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

No, Section 2205.3 of IBC 2003 requires the use of AISC 341 
Part II for SDC B or higher if you plan to use a composite lateral 
system like those provided in AISC 341 Part II. Composite lateral 
framing systems are not categorized as “Structural Steel Systems 
not Specifically Designed for Seismic Resistance.”  

Structural Steel Systems not Specifically Designed for Seismic 
Resistance are permitted in SDC C or lower if you use R = 3, 
W0 = 3 and Cd = 3.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Bent Anchor Rods
I recently received an RFI stating that one of the four 11/4 in. 
diameter ASTM A307 anchor rods at one braced column was 
bent out-of-plumb by 22° and asking for a fix solution. 

In the past I have seen steel workers swinging big sledge-
hammers to straighten crooked anchor rods. However, I am 
hesitant to recommend this practice. I would like to recom-
mend that they heat the offending rod and bend it gently 
back into place using a large piece of pipe as a lever. Is this 
an acceptable way to straighten slightly bent anchor rods 
or is there a preferred or published methodology? Some 
related questions are “If heat is used, how much should they 
heat the rod?” and “Could this procedure be utilized for 
various grades of anchor rods?”

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

AISC Design Guide 1: Base Plate and Anchor Rod Design, Second 
Edition, which was just recently released, contains a discussion 
on repairing bent anchor rods. The authors have made some 
recommendations as to grade of rods, maximum angles of bend 
and diameters that should be heated for bending rather than cold 
bent. A pipe bending device called a “hickey” should be used in 
the straightening process. It is recommended that ASTM F1554 
Grade 36 rods over 1 in. diameter be heated to a maximum of 
1200 °F to make bending easier. ASTM A307 material is similar 
to this grade. All AISC design guides are available at www.aisc.
org/epubs (free downloads for AISC Members).

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Metric Bolts
I would like to know the industry standard conversion for 1” 
ASTM A325 Imperial bolt to a Metric bolt.  Please indicate 
the standard metric size bolt.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There are two separate ASTM Standards for these bolts, namely 
ASTM A325 and ASTM A325M. Similarly, ASTM A490 and 
A490M also exist.  ASTM A325 addresses Imperial A325 bolts 
while ASTM A325M covers Metric A325s.  Please note that there 
is no conversion between these standards.  Each contains a differ-
ent set of bolts with different physical size characteristics.

For example, the ASTM A325 Standard allows a 1 in. nominal 
diameter bolt.  However, the ASTM A325 Standard does not con-
tain a 25.4 mm (1 in.) nominal diameter bolt; rather, it contains 
an M24 bolt (i.e. 24 mm).  

Using an M24 bolt in a standard hole sized for a 1-in.-nominal 
diameter bolt would make the hole oversized for the 24 mm bolt 
diameter. Therefore, a slip-critical joint will now be required by 
the specification.  The next larger metric bolt is M27.  Using an 
M27 in a standard 11⁄16 in. hole would create erection problems 
during bolting, as the typical 1⁄16 in. play in a standard hole is gone.  
It would be a very tight fit, not practical under normal construc-
tion tolerances.

As such, there is no conversion between the systems. Any 
attempts to convert must consider the aforementioned issues.  
Either the entire design should be in Imperial units, or Metric 
units, to avoid these pitfalls.

Please refer to ASTM standards at www.astm.org for addi-
tional information on these bolt specifications. 

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction


