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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

Bolt Installation method
When you are using snug-tightened bolts, is the proper 
installation method the “turn-of-the-nut” method?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

No. The turn-of-nut bolt installation method as well as three 
other methods described in the RCSC Specification for Structural 
Joints Using ASTM A325 or A490 Bolts applies to pretensioned 
installations; not snug-tight installations. Section 8.1 of the 
RCSC Specification defines the procedure for installation of snug-
tightened joints which does not require a stipulated pretension 
force. You can download a free copy of the RCSC Specification at 
www.boltcouncil.org.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Wireless Interference
During the design phase of a project our office is doing, we 
were asked by the client representative if choosing steel as 
the construction material (in lieu of concrete) will cause 
any potential wireless interference (the project is a hospital). 
The other concern was possible audible vibration (due to 
human activities and mechanical systems).

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

AISC is not aware of any issues concerning wireless interference 
due to structural steel framing, as the construction material itself 
does not interfere or produce spurious radio emissions. In the end, 
there will be little difference between steel and concrete framing 
in this regard because construction with either material involves 
the use of significant amounts of the other.

All wireless devices use ultra-high frequencies (UHF) or 
higher, which have the distinct ability to “bounce” off objects.  
The same effect is noted in cellular phones.  Hence even confined 
areas, such as within concrete cores in elevator shafts, may allow 
communications so long as a sufficient opening is available for 
UHF radio signals to bounce out.  Once an elevator door shuts, 
however, the signal may be completely confined and communi-
cations hampered or lost.  However, this phenomenon occurs in 
buildings with both concrete and steel framing.

If you were referring to signal attenuation, note that both 
concrete and steel frames will result in minimal blockage of radio 
waves, as building frames are not designed to be fully confined 
like elevators.  Structural steel members usually have a smaller 
footprint than concrete members, which actually further reduces 
the little attenuation that may occur.

Regarding your audible vibration question, vibration can 
be felt, but not heard.  AISC Design Guide 11 (www.aisc.org/
epubs) and available software (Floorvibe, for example) can be 
used to design to eliminate perceptible vibrations.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Non-Building Structure
I have an elevated walkway (20 ft high) that is foundation-
supported. I understand the building code considers this  
a non-building structure. IBC 2003 refers you to ASCE 7 
section 9.14.7, which gives you a different Table (9.14.5.1.1) 
for R values. I am using braced frames as the lateral system. 
For concentric braced frames ASCE refers you back to the 
typical Table 9.5.2.2. Do I now select special/ordinary/etc. 
braced frames and comply with all respective detailing, thus 
treating the walkway just like a building?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

We cannot speak as to the intent of documents developed by 
other organizations such as ICC and ASCE. However, the paper 
trail scenario you describe for the 2003 IBC and referenced 
ASCE 7-02 versions of those document appears correct. Under 
that scenario, the engineer would then select the system that they 
would want to use, and must comply with the stated requirements 
associated with that system. One thing that you did not mention 
is the Seismic Design Category (SDC) for the structure. Note 
that for building structures, if the structure falls in SDC A, B, 
or C, Table 9.5.2.2 of ASCE 7-02 permits the use of “Structural 
Steel Systems Not Specifically Detailed for Seismic Resistance” if 
R = 3 is used.

IBC 2006 and ASCE 7-05 include updated provisions per-
taining to non-building structures. Chapter 15 of ASCE 7-05 
covers seismic design requirements for non-building struc-
tures, and includes Table 15.4-1 (Seismic Coefficients for Non-
Building Structures Similar to Buildings) and Table 15.4-2 
(Seismic Coefficients for Non-Building Structures Not Similar 
to Buildings).  You may want to look at these new documents if 
you are not tied to the older documents by contract or build-
ing code.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

No W8 Columns?
I was just looking up some preliminary column sizes in the 
13th Edition of the AISC Manual and the W tables have been 
truncated at W8×31.  I could have sworn there were smaller 
sizes, so I looked at the 2nd Edition LRFD Manual; it includes 
W8×24 and also lists W6s, W5s, and W4s.  Have these shapes 
largely been supplanted by HSS sections and therefore 
deemed not worthy of book space? Why the change?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There is no prohibition for the use of W6, W5, and W4 columns, 
and one can calculate strength for them easily with the specifica-
tion equations. But the committee responsible for the Manual left 
them out of the tabulated information on purpose to encourage 
careful consideration before using such small W-shape columns. 
It is very difficult to make connections to small W-shape columns 
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work. Any economy gained by weight savings is quickly lost on 
connections in the majority of cases.

In the LRFD Manual, third edition, we left out W8s entirely 
for the same reason. A question similar to this one led to the 
reprieve on W8s this time around.

Charlie Carter, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Shear Tabs on HSS
Equation K1-10 (2005 Spec) appears to be the only check 
required on the HSS wall for shear tabs on rectangular HSS 
shapes.  Can you confirm that bending of the HSS wall does 
not need to be considered?

	 Also, for pipes or round HSS, what are the limit states for 
checking the HSS for a shear tab connection?  For smaller 
pipes, it seems that arching will help, but as the diameter 
increases, and the surface becomes flatter, the shape more 
closely resembles a flat surface, like a rectangular HSS.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Please refer to the top of page 10-158 in the AISC Manual, thir-
teenth edition, which addresses all of your concerns.  It states:

“As long as the HSS wall is not classified as a slender element, 
the local distortion caused by the single-plate connection will be 
insignificant in reducing the column strength of the HSS.  There-
fore, single-plate connections may be used with HSS when b/t ≤ 
1.40√E/Fy or 35.1 for Fy = 46 ksi.  Single-plate shear connections 
may also be used with round HSS as long as they are non-slender 
under axial load (D/t ≤ 0.11E/Fy or 76.0 for Fy = 42 ksi).”

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

AISC Series B-3 Connection
I am reviewing a set of existing drawings dated 1953 to 
investigate proposed structural framing modifications. The 
drawings reference a B-3 connection. Is there a detail avail-
able of this connection?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The B3 designation was an AISC “label” used at the time to 
indicate a specific type of standardized framing angle connection. 
The “B” Series was for single rows of ¾-in.-diameter rivets in 13/16-

in.-diameter holes in both the web and each outstanding leg of 
the framing angles. The “3” indicated that there were three rivets 
in the row. These connection types were found in the older steel 
manuals such as that shown in the fifth edition below: 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Tube Slot Tolerance
What is the recommended width tolerance of a slot in a 
tube structure that is to receive a plate? 1/8 in. larger? 1/16 
in. larger?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

This is a welding issue covered by AWS D1.1; rather than by the 
AISC Specification. Section 5.22 of AWS D1.1 covers tolerance of 
joint dimensions; with 5.22.1 covering fillet weld assemblies.

Remember, the gusset is attached to the HSS with a fillet weld. 
If the gap on either side exceeds 1/16 in., the leg of the fillet weld 
shall be increased by the amount of the root opening. The idea is 
to compensate for the loss of strength due to gaps larger than 1/16 
in. when making fillet welds in slots.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Edge Distance for Base Plate Hole
Is the minimum bolt edge distance on a steel base plate 2d  
(where d is the bolt diameter)?  Is this typical?  What about 
the relationship with the base plate thickness?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

No, the minimum edge distances stipulated for bolt holes in steel-
to-steel connections does not apply to holes in base plates for 
anchor rods. For further discussion on the subject please refer to 
FAQ 7.1.7 at www.aisc.org/faq.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction


