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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Braced Frame Seismic Connections
I am trying to understand the requirements for bracing con-
nections in AISC 341-02 (the 2002 AISC seismic provisions). 
In Sections 13.3a and 14.2, the required strength of the con-
nection is the expected tensile strength of the brace, RyFyAg.  
How can I meet that strength requirement for tension in the 
connected elements? According to Sec. 13.3b:

The design tensile strength of the bracing members and 
their connections, based upon the limit states of tension 
rupture on the effective net section and block shear rup-
ture strength, as specified in LRFD Specification Sec-
tion J4, shall be at least equal to the Required Strength 
of the brace as determined in Section 13.3a.

The tensile rupture limit state is given in Sect. J4 as φFuAe 
with φ = 0.75 (LRFD) and 0.5FuAe (ASD). For all standard 
steel grades, RyFyAg is greater than the tension rupture 
strength. Does that mean that all bracing members need to 
be reinforced at the connection? If so, how far from the con-
nection should the reinforcing extend?  

Yes, in many cases, the brace will need to be reinforced to increase 
net area in order to satisfy the tension rupture limit state. The 
extension of reinforcing depends upon the detail used and can be 
designed for the force in the reinforcing element. Often, mini-
mum edge distance (when using bolts), the length of the tensile 
and shear planes used in the block shear expression, and other 
rupture limit states dependent on length, bearing, etc. will con-
trol the design.

—Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

1964 Drawings
I am examining a set of documents from 1964. Which 
manual of steel construction might have been used for 
steel design in 1964? I see shapes listed as 14B22, 14B17.2, 
etc. Furthermore, the drawings simply state that “fs = 22 
ksi.” Was steel of this vintage ASTM A36 with Fy = 36 ksi or 
something else?

In 1964, ASTM A36 was starting to become very common, but 
ASTM A7 was still being used. A new AISC specification was 
adopted in 1963 (included in the 6th edition manual).  This speci-
fication recognized both grades, since ASTM A7 was not officially 
discontinued until 1967. 

The basic allowable working stress for structural steel was 
0.6Fy prior to the 1963 specification, with a ten percent increase 
permitted for flexural design of compact sections (to acknowledge 
the plastic capacity of such compact shapes). Non-compact shapes 
were still limited to the 0.6Fy maximum stress limitation.  Given 
the Fb = 22 ksi notation on the documents, there is a good possibil-
ity that the designer of the project was assuming ASTM A36 steel, 
since 0.6×36 = 21.6 ksi, commonly taken as 22 ksi. You may want 
to consider some testing to verify what was actually used.

—Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Block Shear 
I noticed that the tension yield component of the block shear 
check is no longer included in the 2005 specification, Eq. J4-
5. The new procedure is obviously simpler without the need 
for dealing with the tension yield component. Could you 
explain the change?

Yes, this change was intentional. When the ASD model (shear 
rupture-tension rupture) and LRFD model (shear yield-tension 
rupture, shear rupture-tension yield) were combined in the 2005 
AISC specification, we re-evaluated the data. We noticed that 
the shear component was always dominant and that true block 
shear rupture did not depend upon the tension yielding. Rather, 
the shear mechanism would have to form in yield or rupture, 
and then the tension plane would fail in rupture. Said another 
way, tension yielding occurred before the shear mechanism was 
reached, making it unnecessary to consider.

The new approach is easier. We tried to use the even simpler 
ASD model, but we couldn’t assume that rupture-rupture would 
always be the controlling mechanism.

—Charlie Carter, S.E., P.E.

AISC Specification Seminar
I have a question on an example in the 2005 AISC specifica-
tion seminar. You apply Eq. E7-17 to obtain the equivalent 
width of the web. AISC specification Section E7.2(a) indi-
cates that this equation is valid only for b/t ≥ 1.49(E/f)0.5. The 
value of this expression is 1.49(29,000/28.2)0.5 = 47.8. The 
value of b/t = 39.6, which is less than 47.8—and it would 
seem that Eq. E7-17 is, therefore, not applicable. No alter-
native to Eq. E7-17 is provided in the specification. What is 
the intention of the AISC specification in this situation?

You are correct. The approach that I took was to look at the 
conservative approach on the limit, using Fy rather than f. Once I 
used Eq. E7-17, the fact that the element was not slender comes 
out because the resulting value of be is greater than b. You note 
that there is no alternative to E7-17 if b/t < 1.49(E/f )0.5. That is 
correct, because if that is the case, the element is not slender. If 
you set b/t = 1.49(E/f )0.5 and substitute this into E7-17, you will 
get close to be/t = 1.49(E/f )0.5. It is not exact because of rounding 
in the equations.

—Louis Geschwindner, Ph.D., P.E.

Cantilever Framing
I am analyzing and retrofitting a building from 1965. It is a 
one-story roof structure. Column bays are typically 30 ft by 
60 ft. Steel bar joists are spaced at 3 ft o.c. and span the 30 
ft dimension. Beams are cantilevered 9 ft over the columns 
with 42 ft infill beams spliced between the major girders. 
There is no bottom flange bracing or full-depth stiffeners at 
any point along the major girders. Are there any references 
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from this era that describe this system and the design phi-
losophy at the time?

The system that you describe was commonly called a drop-in-
cantilever system back in the 1960s. I do not know any specific 
instruction texts covering the system, but it was quite commonly 
covered in basic design courses. The concept of the system is to 
balance the negative and positive moments due to uniform loads 
on the girders by strategically placing the splice points. Table 
3-22b in the 13th edition Steel Construction Manual is an aide in 
developing such layouts.

The omission of bottom flange bracing at the column tops, 
such as kickers, joist bottom chord extensions with the joists 
designed for the resulting forces, or stiffeners, is of concern. Refer 
to page 2-15 in the 13th Edition AISC Steel Construction Manual 
for guidance on this important stability concern, including the 
above-mentioned solutions.

—Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Tee Stem in Flexural Compression
Does the 2005 AISC specification cover the case of a WT 
member loaded in the plane of symmetry with the stem 
in flexural compression? Section F9 does not distinguish 
whether or not the stem is in compression or tension, but 
it does not seem to check the buckling of the web, which I 
would suspect is necessary for this case.

The case of a tee stem in flexural compression is embedded in Eq. 
F9-4 of the 2005 specification; note that the sign of B is assigned 
based upon whether the stem is in tension or compression. This 
is discussed in the Commentary to Section F9. Note also the dif-
ferences in Eqs. F9-2 and F9-3.

—Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Backing Bar Requirements
Is a backing bar required when welding the beam bottom 
flange to the column flange on a SMF if the beam flange is 
tight to the column?

The AISC Specification does not establish welded joint details.  
You may want to look at the AWS D1.1 Structural Welding Code - 
Steel. The requirement for a backing bar will be dependent on the 
type of weld procedure specification being followed. If you are 
using a CJP groove weld that is being welded from one side only, 

a backing bar is required—not only to prevent the weld material 
from dripping out of the joint, but also to establish a good root 
penetration. A one-sided joint welded in the down-hand position 
is the prevalent joint for field welding a beam flange to column 
flange joint. A CJP groove weld made from both sides, such as a 
TC-U4b, is prequalified without a backing bar, but this would not 
usually be efficient and would rarely be used in field welding, as 
the back side would be welded overhead, requiring more time and 
welders qualified to weld in that position.

—Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

Slotted-Hole Dimensions 
Table J3.3 in the 2005 Specification for Structural Steel Build-
ings gives dimensions for slotted holes. What is the defini-
tion for the slotted hole length? Is it the total length of the 
hole (i.e., from the outermost radius points on the circular 
portion) or the length of the straight portion of the hole?

The specified slot dimensions are the dimensions of the com-
pleted slot—that is, the edge-to-edge distance (not the center-to-
center distance).

—Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

Lally Columns?
We are reviewing the roof of a steel-framed building built 
in 1951, but we only have a few sheets of the original con-
tract documents. The columns are referred to as 5-in. “Lally 
Columns.” The column-beam connection is a single 1/4-in. 
steel knife plate through the column with six 3/4-in. bolts. 
	 Was “Lally” used as a generic term for pipe columns? The 
connection described wouldn’t work with today’s Lally col-
umns. It would seem to me that we are closer to a standard 
pipe column.

I can’t say what the designer had in mind, but in my experience 
the term “Lally Column” was used in reference to a proprietary 
concrete-filled column system. However, some terms, such as this, 
often become distorted as they become inappropriately used in 
conversation. Your description seems to indicate that this may not 
be a true Lally column. Have you tested to see if the pipe is con-
crete filled? I can only suggest that you run some quick calcula-
tions to see if the column without the concrete can safely support 
the design loads of the original structure. This should give you a 
good idea what the original engineer was thinking.

—Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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