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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Wind Connections in Seismic Areas
I am designing a large retail store with moment frames. In 
one direction the wind governs and in the other direction 
seismic governs. For the flexible moment connection (Type 
2 with wind), page 4-100 of the 9th edition manual men-
tions that the moment connection is to be designed for wind 
moment only, and it is assumed to rotate enough to be con-
sidered simply supported for gravity loads. Does this assump-
tion also apply to moment connections for seismic load?  

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The 13th edition manual’s updated information on this type of 
connection states that flexible moment connections are useful 
for low-seismic application (design in which the seismic response 
modification factor R is taken equal to 3). For high-seismic 
applications (design in which R is taken greater than 3), flexible 
moment connections are not a recognized structural system.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

Composite Steel Beam 
What are the key advantages of choosing composite steel 
beam and steel deck with concrete slab instead of a non-com-
posite system? Is it possible to specify that the shear studs be 
shop-welded to the beams prior to arrival on-site? How can 
overall quality of shear stud installation be ensured?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

There is a trade-off of beam weight savings associated with the 
composite beam system versus the additional cost of adding the 
studs. Generally, the cost of the installed studs would probably be 
equivalent to about 10 pounds per linear foot of beam weight.

Shop application of studs to steel beams used in building 
applications is considered a construction safety hazard, and there-
fore not permitted by OSHA regulations. To eliminate the trip-
ping hazard for ironworkers, shear studs for composite beams are 
field-installed in buildings.

The use of composite beam construction in building applica-
tions is not unusual, and the use of shear studs to achieve this 
composite action is also very common. The installation of the 
shear studs is typically done with a specific “gun” process that 
is controlled and usually very reliable. Section 7 of AWS D1.1 
covers the subject of stud-welding in detail, including the sub-
jects of workmanship, techniques, stud application qualification 
requirements, production control, and fabrication and verification 
inspection requirements. Following these requirements should 
provide a high level of confidence in the quality of the product.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Base Plate Bending
I cannot find the requirements for how to determine the 
thickness of a base plate subjected to a weak-axis column 
moment in AISC’s Design Guide 1: Base Plate and Anchor Rod 
Design. Could you provide some references?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The thickness of the base plate is determined based on the can-
tilever dimension(s) and the pressure distribution developed 
between the base plate and foundation as a result of the applied 
axial load and/or moment. The only difference in procedure is 
the assumed pressure distribution caused by the weak-axis bend-
ing with respect to the orientation of the W-shape. The plane of 
bending about the weak-axis of the W-shape is shown in Figure 
3.1.1(b) in Design Guide 1 (a free download for AISC members 
at www.aisc.org/epubs). You will see the assumed bending lines 
about the weak-axis, designated at 0.80bf , as opposed to 0.95d for 
the strong axis bending. The pressure resulting from axial com-
pression is additive in defining the pressure distribution for either 
case of bending.  

 Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Bolt Values
I noticed that the bolt values have changed for A325 N bear-
ing bolts from the 9th edition manual (7/8” A325 N bolt = 
12.6 kips) to the 13th edition (Table 7.1 gives 14.4 kips). Is 
that true?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Yes, that is true. There are many areas in the new manual where 
allowable strength has increased as compared to the 9th edition. 
In your example, the 1989 and 2005 AISC specifications use dif-
ferent values and approaches to get the results you mentioned. A 
quick review of this example is as follows:

9th ed. manual
Fv = 21 ksi (allowable)
Pa = FvA = (21)(0.601) = 12.6 kips

13th ed. manual
Fv = 48 ksi (nominal), factor of safety Ω = 2.0
Pa = FvA/Ω  = (48)(0.601)/2.0 = 14.4 kips

The Fv in the 1989 ASD specification was 21 ksi (allowable), 
whereas in the 2005 AISC specification, it is listed as 48/2.0 = 
24 ksi (allowable). Hence an increase of nearly 15% in allowable 
strength is gained in this instance by using the latest ASD proce-
dure found in the 2005 AISC specification.

This increase is due to a change made by RCSC in the Speci-
fication for Structural Joints Using ASTM A325 or A490 Bolts. The 
factor implicit in the tabular values accounting for reduction due 
to threading was increased from 0.7 to 0.8.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.

Torsional Unbraced Length
What is the torsional unbraced length?  Isn’t this equal to 
the lateral unbraced length?  If a simply supported W-shape 
beam is laterally supported at the top flange every 5 ft and at 
the bottom flange every 10 ft, is the lateral unbraced length 
5 ft for the top flange and 10 ft for the bottom flange?  Isn’t 
the torsional unbraced length the same?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are welcome on any 
subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.670.9032
solutions@aisc.org

When bracing a beam flange for flexure without torsion, Appen-
dix 6 of the 2005 AISC specification covers lateral bracing and 
torsional bracing. Note that for flexural members, Section F2 of 
the specification states, “Lb = length between points that are either 
braced against lateral displacement of the compression flange or 
braced against twist of the cross section.”

Your question, however, does not appear to be about these two 
beam bracing approaches, but rather about bracing of a beam 
that is also subject to a torsional moment. The following answer 
relates to that case.

The phrases torsional brace and lateral brace are indicative of the 
nature of the movement that the brace is attempting to prevent. 
The torsional unbraced length is the distance between braces that 
prevent a member from rotation about its longitudinal axis. The 
lateral unbraced length is the distance between braces that pre-
vent relative movement of the compression flange. 

In your example the beam is simply supported, with the top 
flange in compression, and restrained against rotation at the end 
supports. The compression (top) flange is laterally braced every 
5 ft, so the lateral unbraced length is 5 ft. If the same beam is con-
nected such that twist is prevented by effective braces at the top 
and bottom flange only every 10 ft, the torsional unbraced length 
is longer at 10 ft.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Column Splice Design
On the contract drawings, the engineer calls for us to 
develop the column splice for 100% of the gross moment 
capacity of the upper column. Usually we use Table 14-3 
from the 13th edition manual, and in this situation, Case VI, 
because the engineer requests bolted/welded. I am assum-
ing this table does not incorporate the 100% requirements. 
If this is the case, can you lead us in the right direction to 
design for such requirements?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Right, the table doesn’t incorporate 100% requirements. The 
typical column splice details shown in the manual are based on 
transferring compressive loads through bearing and providing for 
shear transfer, in addition to providing for stability of the column 
shaft during erection. Developing a column splice for 100% of 
the gross moment is usually uneconomical and rarely required. 
Usually, column splices are avoided at locations that require full 
development of the cross-section. However, if this is required, it 
would seem that the most straightforward approach would be 
to use a detail with complete-joint-penetration groove welds on 
both the flanges and web.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Single-Plate Shear Connections
What are AISC’s recommendations regarding the use of sin-
gle-plate beam-to-girder shear connections? Typically, we do 
not use this type of connection, but I was wondering if there 
is an article discussing the pros/cons of this connection type.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

Single-plate shear connections are useful for both beam-to-girder 
and beam-to-column connections. However, past approaches 
have been restricted by the permitted distance from the weld line 
to the bolt line. The simplified and rationalized approach pub-
lished in the 13th edition AISC manual allows more options and 
improves the usefulness of the single-plate shear connection for 
beam-to-girder connections. Where the limited distance to the 
bolt line used to require coping of the supported beam top flange, 
the new procedure allows an extended configuration in which 
the plate can be longer and the framing beam square cut. This 
increases the economy of the connection detail.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
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