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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Connection Strengths in the 13th Edition Manual
I have questions about the evolution of the connection 
strengths shown in the 9th edition manual compared to the 
values in the 13th edition. Why are they different?

There has been substantial research and testing on connections since 
the introduction of the 1989 ASD specification. The tables included 
in the 13th edition Steel Construction Manual are based on the 2005 
AISC specification and reflect the culmination of that research. Yes, 
connection capacities per the 2005 AISC Specification for Structural 
Steel Buildings and the 13th edition Steel Construction Manual are 
higher in many cases than for the 1989 ASD specification and 9th 
edition manual. It depends, though, on which limit state controls, as 
some went up and others went down. Also, it depends upon what 
changes were made in design procedures given in the Manual.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

PJP Weld Throat
How is the throat calculated for a partial-joint-penetration 
groove weld with fillet weld reinforcement? Is it the addition 
of the two weld throats?

You have to find the shortest distance from the PJP root to the 
outer edge of the weld assembly and use that as the throat thick-
ness. This may not be the vectorial sum of the respective throats. 
This obviously depends on whether the fillet weld is larger or 
smaller than the PJP weld, and which PJP weld profile is used. 
Please refer to AWS D1.1 section 2.3.2.7.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Washers for Anchor Rod Installations
I have a project where base plate anchors were set too short 
to install both a washer and nut. The holes in the base plate 
are only 1⁄16 in. oversized for 1-in.-diameter anchors, so the 
contractor is requesting to eliminate the washers. How can I 
assess the uplift capacity of such an installation?

AISC specification requirements for steel-to-steel bolted joints are 
not applicable to anchor rods or the nuts on anchor rods. In the 
assessment of “short” anchor rods, consider what the purpose of 
the anchor is in the structure. In many cases, a column is always in 
compression in the final structure; the rods simply hold the column 
in place and accommodate temporary erection forces. 

The hole sizes recommended for base plates in Table 14-2 of 
the 13th edition AISC manual are intended to facilitate the setting 
tolerances of other trades. The washer sizes given are such to cover 
the hole should the anchor be positioned to one side of the hole, 
and to provide a stiff surface upon which to tighten the nut and to 
keep the washer from dishing in the hole. When the hole diameter 
in the base plate is 1⁄16 in. more than the rod diameter, it is unlikely 
that a washer would be necessary for either of these purposes.  

The other alternative is to consider the strength of the con-
nection with the partially engaged nut. If the tensile load on the 
anchor rod is not required to develop the full strength of the rod, 

a partial nut engagement may be acceptable. The authors of an 
article titled “An Ounce of Prevention,” which appeared in the 
May 2004 issue of Modern Steel Construction, provide suggestions 
on how to approach such an evaluation. Back issues of MSC can 
be accessed at www.modernsteel.com. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

KL/r Modified for Single-Angle 
For a single-angle compression member, I followed AISC 
specification section E5 to calculate the modified KL/r. I 
also calculated KL/rz, and it turns out to be greater than 
KL/r modified. Should I use the larger of the two (KL/r 
modified, or KL/rz) in section E3?

If you are in compliance with E5 (including attaching the angle 
using the longer leg, then you can use the limits on L/rz that are 
provided at the ends of the both sections (a) and (b). In the first 
case the limit is 0.95L/rz and in the second case it is 0.82L/rz. In 
essence, with your condition, you are still designing for KL/rz but 
with a K value of less than 1.0 because of the higher end restraints.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Shoring Removal
In composite beam design and construction, if the design 
basis is shored construction, how long do the shores need to 
remain in place?

We cannot give you a definitive timeframe; however, the Commen-
tary to Section I3.1c of the AISC specification provides guidance 
for assumed strength during construction. Therein it is stated that 

“It is usually assumed for design purposes that concrete has hard-
ened when it attains 75% of its design strength.”

It is probably worth adding that shored construction is not 
commonly used in steel structures.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Double Angle Connection - Table 10-1 
The beam web strength portion of Table 10-1 in the 13th edi-
tion manual checks block shear rupture, shear yielding and 
shear rupture depending on the coping condition of the beam 
in question. When determining the connection capacity for a 
bolted-welded beam-to-girder connection, both Table 10-2 
and the bolt and angle portion of Table 10-1 must be checked 
to find the limiting value. If the beam is coped at one or both 
flanges, there are no additional checks against block shear 
rupture, shear yielding, and shear rupture. Does AISC recom-
mend checking these limit-states, or is it unnecessary for a 
connection with a welded beam web? If they must be checked, 
is there another table to expedite this check?  

Table 10-1 also includes a check of bolt bearing on the beam web 
in the beam web strength portion.

Page 10-11 of the 13th edition AISC manual includes a 
discussion of why those checks are not carried out in the table. 
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The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
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Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
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Essentially, the thinnest web thickness is being used for the given 
weld size. If you do end up using web thicknesses that are less 
than those derived from the equations on page 10-11, then you 
do have to reduce the available strength given in the table by the 
ratio of the actual thickness to tmin.

Please note that in both tables 10-1 and 10-2 with coped 
beams you still have to check for flexural yielding and local buck-
ling of the beam web as per Part 9.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Recycled Content
We are working on a project that is pursuing LEED certi-
fication. We are pursuing material resource credits 4.1 and 
4.2 and are using structural steel as a major part of achieving 
this credit. We would like to bump them up as much as pos-
sible without creating a non-competitive bid environment. 
Where can I find information to determine the appropriate 
credits?

The website at www.aisc.org/sustainability provides documen-
tation that the United States Green Building Council has agreed 
to accept in documenting the recycled content of various types of 
structural steel. This is contained in the article titled Steel Takes 
LEED with Recycled Content (LEED-NC v2.2), which can be 
found on the aforementioned website.

John Cross, P.E.

Butt Splicing W-shape Beams
I have a contractor who would like to butt splice two W14x22 
beams together. He is proposing to use a complete joint 
penetration groove weld that will be done in the shop. The 
splice will occur 4 ft from the end on a 20-ft span. Will this 
weld develop the full strength of the section?

It is very difficult to provide a butt welded splice between 
two W-shapes that will develop the full cross section. This 
is because weld access holes need to be made in the web to 
facilitate the welding operation for the flanges. Often, only the 
flange area of the beam will be assumed to provide the flexural 
resistance in such a case. Thus if a splice is needed, it would 
be wise to locate it away from the point that the full section 
is required. If you have a simply supported, uniformly loaded 
beam, the described splice location at 0.2L would seem to 
accomplish this.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Fully Restrained or Partially Restrained
What is the ratio of end moment to beam rotation that must 
be achieved to consider a connection fully restrained rather 
than partially restrained (slope of FR line in Figure 12-1 of 
the 13th edition Steel Construction Manual)?

As per Fig. C-B3.3 (page 220) in the commentary to section B3.6 of 
the 2005 AISC specification, the FR slope is above 20EI/L at service 
loads. For simple connections this stiffness is below 2EI/L. A good 
discussion of what load amount to use to come up with stiffness val-
ues is included on page 219. Analyzed at service levels all stiffness val-
ues between 2EI/L and 20EI/L are considered PR connections and 
their stiffness, strength and ductility must be considered in design.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Suspended Sprinkler Loads
The fire marshall is objecting to hanging fire sprinkler pipe 
from the bottom chords of steel bar joists. I can find no 
reference to disallow this in our building code. Numerous 
contractors are contacting our building department, want-
ing to know the basis of this objection. I would assume that 
the design professional of record has reviewed what is being 
hung from the joists and has performed a structural calcula-
tion of the imposed loads.   

Open web joists and joist-girders are not covered by the AISC 
specification; rather they and covered by publications of the Steel 
Joist Institute (www.steeljoist.org). Steel joists are a manufac-
turer-designed component, based on load criteria supplied by the 
engineer of record (EOR). You may want to check with the EOR 
for the project to see what loads had been specified and to see 
what was included for sprinklers. The SJI specifications contain 
restrictions relative to hanger locations being at panel points 
unless otherwise defined, and the magnitude of hanging loads 
must be considered in the design. You may want to contact SJI for 
further information on the subject.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Kurt Gustafson is the director of technical assistance and Amanuel Gebremeskel is a senior engineer in AISC’s Steel Solutions Center. Charlie 
Carter is AISC’s chief structural engineer, and Lou Geschwindner is AISC’s vice president of engineering and research.

The complete collection of Steel Interchange ques-
tions and answers is available online. Find ques-
tions and answers related to just about any topic 
by using our full-text search capability. Visit Steel 
Interchange online at www.modernsteel.com.


