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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Historic Lattice Columns
In the December 2007 Steel Interchange, there was a question 
pertaining to lattice columns. Ted Galambos, Ph.D., was kind 
enough to add his expertise on the subject:

You can find information about these historic types of columns 
in Section 3.4 of the 5th edition of the SSRC Guide, as well as in 
Section 2.18 of Timoshenko and Gere’s Elastic Stability. In such 
columns, one needs to consider the effect of the reduction of the 
stiffness because of shear. Ignoring this effect is very serious and 
it was one of the causes of the first collapse of the Quebec Bridge 
in 1905. 

Flexural Strength Comparisons
The elastic moment strength of a beam listed in Table 3-6 of 
the 13th edition AISC manual seems low as compared to the 
9th edition ASD manual and the 3rd edition LRFD manual. 
As an example, for a W16×77 with Fy = 50 ksi:

	 13th edition,Table 3-6, pp. 3-60
		  ASD: Mr/Ω = 234 kip-ft 
		  LRFD: φMr = 352 kip-ft 

	 9th edition ASD, pp. 2-11
		  ASD: MR = 369 kip-ft 

	 3rd edition LRFD, Table 5-4, pp. 5-62
 		  LRFD: φMr = 405 kip-ft 

Could you tell me why there are such differences? 

The nomenclature is somewhat different between the manuals. 
In the 2005 specification, Mr is the moment capacity when Lb = 
Lr, the unbraced length at which the shape transitions from the 
inelastic to the elastic lateral torsional buckling range. 

In the 9th edition manual, the MR that is listed in the Part 2 
Table is the beam resisting moment where Fb = 0.66Fr. For the 
difference between the 9th and 13th edition ASD procedure, you 
would really want to compare the Mp/Ω (374 kip-ft) in the 13th 
edition tables with the MR (369 kip-ft) value in the 9th edition 
tables.

The change between the 3rd edition LRFD and the 13th 
edition LRFD capacities is based on different equations of the 
buckling curves given in the two specifications. In the 3rd edition 
table, you will note that Lr was 25.3 ft. for the W16×77. In the 
13th edition table, you will note that Lr is 27.8 ft.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Multiple Cranes in Runway
I am designing a building with three top-running bridge 
cranes. The cranes all run in the one aisle and are separated 
from each other by 20 in. The runway beams will be a simple 
span. Would I need to design the runway beam and building 
frame for vertical and horizontal loads from all three cranes 
being adjacent to each other and being fully loaded at the 

same time? The MBMA design manual says to design for the 
single crane producing the most unfavorable effect and for 
the loads of two adjacent cranes producing the most severe 
effect. Is this due to a low probability of the cranes all being 
fully loaded at the same time?

The following advice pertaining to crane design parameters was provided 
by John A. Rolfes, P.E., S.E., of Computerized Structural Design, S.C.:

With regard to the effect of multiple cranes in one aisle (or 
in multiple aisles), no direction is provided in the building code. 
The appropriate combination of loadings is dependent upon 
the specific application and the judgment of the designer. The 
MBMA manual provides the recommendation cited by the ques-
tioner. AISE Technical Report No. 13 recommends three differ-
ent load combinations (for crane loads). These are as follows:

1. 	 For fatigue design considerations: maximum vertical loads 
from one crane, including vertical impact plus side thrust 
forces from one crane at 50% of maximum predicted values.

2. 	For strength design consideration: maximum vertical loads 
from one crane, including vertical impact plus side thrust 
forces from one crane at 100% of maximum predicted values.

3. 	For strength design consideration: maximum vertical loads 
(without impact) from the full number of cranes that may 
impart loads to the particular element of the structure 
being designed plus side thrust from one crane at 100% 
of maximum predicted values. (It is also not uncommon 
to consider 50% side thrust from multiple cranes acting 
simultaneously). 

Disparities between the maximum loads from load cases 2 
and 3 above are typically more pronounced in buildings with 
large bays. For all of these load combinations, the crane(s) must 
be positioned to generate the worst loading effect for the mem-
ber being designed. The designer should try to understand the 
various operations that the crane is going to be used for and what 
the likelihood is for cranes to be spaced close together and fully 
loaded. We have worked on numerous projects where multiple 
cranes in an aisle are used simultaneously with a common lift 
beam to lift loads that exceed the capacity of each crane individu-
ally. This type of application would be covered by the use of load 
combination 3 above.

Evaluation of an Existing Structure
If a building was built in the early 1900s, can we utilize 
LRFD design to check the existing steel beams?

You can use the current AISC specification, either ASD or LRFD, 
when investigating older structures, as long as you stay consistent 
in the load approach for load assumptions and capacity param-
eters. See Appendix 5 of the AISC specification (a free download 
at www.aisc.org/2005spec) for further discussion. When a local 
jurisdiction specifically requires a version of the AISC specifica-
tion that precedes the most current version, we recommend ask-
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are welcome on any 
subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

ing the authority having jurisdiction for approval to use the more 
current version.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

RBS Moment Connections
1.	� When the cuts for an RBS are determined by a, b, and c 

(identified in AISC 358-05, Prequalified Connections for 
Special and Intermediate Steel Moment Frames for Seismic 
Applications), does this cut section need to develop the 
maximum moment as required for that member?

2.	� Bracing as per AISC 358-05, Section 5.3.1 ,(7) is required 
for RBS beams. If there is a steel decking floor system 
with shear studs on top of the RBS beam, can this floor-
ing system be considered an adequate form of bracing for 
this beam?

1.	 If the RBS is being used as a prequalified connection (as in 
AISC 358), then yes, the section has to develop its own plastic 
moment capacity. This moment capacity is, of course, smaller 
than the plastic moment capacity of the beam where the sec-
tion is not reduced. 

2.	 As per section 5.3.1 (7) Exception, supplemental bracing is not 
required if there is concrete structural slab (including concrete 
on deck) if the conditions in the exception are met. Please 
note that you cannot have shear studs installed in the pro-
tected zone above the RBS unless you have a tested assembly 
that includes them in this zone.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Backing Bar Thickness
Is there an industry standard for the size (thickness) of back-
ing bars used in moment connections?

Section 5.10.3 of AWS D1.1 provides a table of recommended 
minimum nominal thickness of backing bars. The thicknesses in 
that table depend on the weld process.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Flexure of Single Angles
Is there an accepted procedure for the design of a steel angle 
in bending supporting a uniform load? The compression leg 
is upward and unrestrained, while the load is seated on the 
other (horizontal) leg.

Please refer to section F10 of the 2005 AISC specification (a 
free download at www.aisc.org/2005spec) to see how to design 
such an angle. Don’t forget to check the vertical leg for buckling 
according to F10.3.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Edge Distance for Anchor-Rod Holes in Base Plates
I am trying to find a table or equation that gives the mini-
mum/maximum bolt spacing required for the base plate, as 
well as the minimum edge distances. Any suggestions of 
where to look in the AISC manual or elsewhere would be 
much appreciated.

You will not find tables of anchor rod spacing or edge distance 
requirements for holes in base plates in the AISC manual. Such 
requirements result from the design process, base layout, and the 
intended function of the anchor rod in the base anchorage system. 

For example, the AISC recommendation is that anchor rods 
should not be used to resist shear. If shear is not required to be 
resisted by the anchor rod, there is no specific required edge 
distance from the rod to the edge of the base plate. See FAQ 
7.1.7 on the web site at www.aisc.org/faq for discussion on this 
subject. However, if engineers do assume that shear is resisted by 
the anchor rods, the bearing strength at the edge will need to be 
checked by the EOR.

Spacing of the anchor rods is a similar function of the design 
process as to what type of resistance the rod is intended to 
provide. There is an OSHA requirement of a minimum of four 
anchor rods for a column. If the rod is intended to resist tension 
forces, the cone development of the embedment will likely influ-
ence the spacing.

 Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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