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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Turn-of-Nut Method
One of the recommended methods for installing bolts is the 
turn-of-nut method. The RSCS specification indicates that 
turn-of-bolt can be used if it is impractical to use the turn-
of-nut method. How is the turn-of-bolt method different 
than the turn-of-nut method?

This seems to be more a question of terminology rather than 
requirements. Whether the nut is turned or the head is turned, 
the method is the same. That is, the same requirements apply.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Web Slenderness Ratio
Please confirm that h/tw ratio in footnote [a] of Table B4.1 
(page 16.1-18 in the 13th edition manual) is the height of 
the web (i.e., clear distance between flanges) over the web 
thickness (see Case 2). We just want to verify that this ratio 
should be used, and not the b/t ratio of the flange.

Yes, Kc is present to account for web slenderness h/tw and h is the 
clear distance between the flanges. Note that per Section E7.1, Kc 
is between 0.35 and 0.76. See the Commentary to Section E7.1 
for discussion.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Comparison of Historic Shapes to Current 
Shapes
Does AISC provide any written material that compares the 
properties of old designated beams sizes, such as 16B26, to 
the current properties of a standard wide-flange (W shape)?

AISC’s Design Guide 15 provides the section properties of his-
toric shapes, as well as a summary of historic AISC specifications 
and applicable standards. AISC has also developed a Shapes 
Database v13.0 and 13.0H, where the H stands for historic. Both 
of these resources are available from the AISC bookstore at www.
aisc.org/bookstore (and are free to members at www.aisc.org/
epubs). With this data, you should be able to make comparisons 
between historic and current shapes of your choosing.  

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Two-Story X-Bracing
I have a question on AISC 341 Section 14.3 regarding the 
unbalanced earthquake load acting on beam due to a buck-
led brace. We have a two-story OCBF where the V and 
inverted V braces meet at the second floor beams, forming 
a two-story X. The braces above and below the beam tend 
to balance each other (opposing forces). We are not clear if 
this requirement applies to this configuration. Does it apply 
only for Chevron-type configurations where the braces are 
located only below (inverted V configuration) or only above 
(V configuration)?

The intent of this section is to cover V or inverted V bracing, not 
the combination of these as a two-story X-braced configuration. 
In the case of two-story X braced systems, there is no unbalanced 
load on the intermediate floor beam.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Restrained or Unrestrained?
I am looking into the difference between “restrained” and 

“unrestrained” ratings for a steel-framed building. I have read 
the AISC engineering FAQs at www.aisc.org/faq, as well as 
the ASTM E119 and other literature, and all seem to point 
me in the direction that a standard steel building is classified 
as restrained. 
	 That said, we have had some discussion in our office that 
the restrained classification depends on the continuity of the 
structure. While I understand that continuous beams span-
ning over more than two supports will offer more rotational 
restraint that a simple shear connection, are the simple 
shear connections enough? Could a single-bay structure 
(with simple shear connections) be considered restrained? 
Are there any special restraint requirements for perimeter 
beams? If one part of the structure becomes unrestrained, 
does that mean that the entire structure must be classified 
as unrestrained?

The important type of restraint is rotational restraint, not axial 
or in-plane expansion. Only a moderate amount of rotational 
restraint is needed for an assembly to perform as restrained. 
Beams framed with typical shear connections provide enough 
restraint. Other factors influence the degree of rotational restraint 
in large steel-framed floor assemblies. If continuity and/or com-
posite action are part of the floor system, fire tests have shown 
that the concrete slab plays a significant role in providing rota-
tional restraint and improves fire resistance. 

The ability of standard shear connections to provide sufficient 
rotational restraint was tested by UL and independently under 
AISI sponsorship. 

These findings are discussed in a paper “Restrained Fire Resis-
tance Rating for Buildings” by Gewain and Troup, published in 
the AISC Engineering Journal, Second Quarter 2001 (available 
free to AISC members at www.aisc.org/epubs.)

The conclusion is that steel-framed buildings should be con-
sidered thermally restrained.

John L. Ruddy, P.E. 

Shape Group Numbers
In preparation for an ICC bolting examination, one of our 
technicians found a question asking what structural group 
number a W14×426 member was. We found the answer 
in the AISC 9th edition ASC manual, but not in the 13th 
edition Steel Construction Manual. The ICC test now refer-
ences the newer manual, and I was wondering if this table is 
included in it, or if it was left out intentionally?
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help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

It was left out intentionally. ASTM dropped the group number 
classification system several years ago. For further information 
on this subject, there was a Steel Interchange article in the July 
2006 edition of MSC. You can browse previous Steel Interchange 
questions by visiting www.modernsteel.com and clicking on the 
Steel Interchange link on the right.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Delamination
We have encountered a situation where it appears that the 
carbon steel framing is delaminating, for lack of a better 
word. I have searched the Internet, but have not found many 
articles or data concerning this specific issue. Do you know 
of the correct terminology to use when the steel is separat-
ing in layers? 

Your description of laminations may be indicative of what is 
referred to as “rust pack.” In such a case, you will see what 
appears to be an expansion of the material thickness, with a bulg-
ing of the plies in contact. The material thickness can be several 
times the thickness of the original material. 

I have seen this phenomenon quite often in old masonry-
clad buildings, where steel lintels were used over exterior doors 
and windows—in conditions where moisture could accumulate, 
resulting in severe rust pack after many years of exposure to the 
elements. When such a condition is encountered, an evaluation 
should be made to ascertain if the load-carrying capacity of the 
lintel has been severely compromised. Removal of the loose rust 
pack, measurement of the remaining sound material, and calcula-
tion of the resulting section properties is a common procedure to 
perform such an evaluation.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Seismic Design for Horizontal Bracing Members
Do horizontal bracing members need to meet the require-
ments of Sections 13.2a and 13.2d of the 2005 AISC seismic 
provisions? It is not clear whether “bracing” applies to hori-
zontal and vertical, or just vertical bracing.

Section 13 of the 2005 AISC seismic provisions is meant to 
address the requirements for vertical bracing. In practice, hori-
zontal bracing is typically dealt with similar to how one would 
deal with diaphragms.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Specifying Reactions
What is the best way to specify simple shear connection 
reactions on the design drawings? On a non-composite 
steel framing system, we typically specify that “All beam 
connections shall develop the full uniform load capacity the 
member can carry...” The connection designer can then eas-
ily obtain a design load using the AISC allowable load tables. 
This method also ensures that the connection will not be 
the limiting design element. We have found this procedure 
to be an efficient method to specify design loads for typical 
framing.
	 We would like to specify composite beam connection 
design loads in a similar manner. Is there a design aid avail-
able that would allow a connection designer to easily obtain 
the maximum uniform load for a composite beam?
	 Do you have any other recommendations to efficiently 
provide simple shear connection design loads for composite 
framing?

Your stated method of specifying reactions for non-composite 
beams is one method used, but not necessarily the most accurate. 
Also, it may not always ensure that the connection will not be the 
limiting design element. It may generally be fairly accurate—if the 
beams are loaded uniformly, and if the beams are rather close to 
the design or allowable strength for flexure, and if the limit state 
of flexure controls the design of the beam. These are a lot of “ifs,” 
and it is generally more desirable and accurate to define the actual 
design end reactions for the beam on the contract documents.

In the design of composite connections, the process gets more 
complicated, because one also needs to consider the level of com-
posite action and resulting plastic neutral axis (PNA) location for 
the design of the particular beam, in order to define a flexural 
moment capacity for the shape and slab/deck configuration. This 
flexural capacity would then be correlated back to the superim-
posed load arrangement and span length of the beam. One may 
be able to make a lot of conservative assumptions in order to 
come up with a coefficient that may work in most cases; but again, 
it may be more prudent to show the actual required design reac-
tions on the contract documents. 

Why not just put the actual reactions on the drawings?
Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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Steel Interchange online at www.modernsteel.com.


