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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Extended Single-Plate Shear Connections
The last paragraph on 10-103 of the 13th edition AISC Manual 
states that this design procedure permits the column to be 
designed for an axial force without eccentricity. Does this also 
apply to girders used as the supporting member? In other 
words, if this design procedure is followed for a beam-to-girder 
connection, does the girder need to be designed for an eccen-
tric load from the extended single-plate beam connection?

The design procedure for the extended single-plate connection 
included in the Manual was developed so that the supporting mem-
ber is not required to resist any additional moment from the shear 
connection. This applies to beams/girders as well as columns.

The point of this discussion was to highlight the possibility 
of designing connections in which the column is required to 
resist additional moment so that the demand on the plate and/or 
bolt group might be reduced. Supporting beams/girders are not 
mentioned in this discussion because they would have to resist 
any additional moment through torsion, which generally makes 
this option impractical.

Larry S. Muir, P.E.

Compactness Criteria for Angles
Could you help me understand the connotation of the 
“Compactness Criteria for Angles Table” shown on page 
1-47 of the 13th edition Manual?

The Table on page 1-47 of the 13th edition Manual is merely an 
aide in determining the width/thickness ratios for legs of angles to 
meet the compactness criteria of the Specification. The first column 
relates to the requirement for compression members and the other 
two columns relate to the requirements for flexural members. 
These are based on angle material with Fy = 36 ksi.

As an example, if you are looking at the angle subject to com-
pression, the table shows that an 8-in. angle leg is non-slender 
when the thickness is 5∕8 in. or greater. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

IMF and OMF Connections
Is an IMF connection required to be stronger than an OMF 
connection?

The requirements for IMF connections are generally more strin-
gent than those for OMF connections because greater deformation 
capability is required for the IMF system. IMF connections are also 
subjected to requirements for conformance demonstration, whereas 
OMF connections are more prescriptive. You can find the require-
ments for IMF beam-to-column connections in Section 10 of the 
AISC 341 (the AISC Seismic Provisions); OMF beam-to-column 
connections are covered in Section 11.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

kc Factor?
Table B5.1 in the 9th edition Manual incorporates a kc factor 
for defining the Compact/Non-Compact behavior of flanges 
for I-shape welded beams in flexure. Why is this factor used 
and is there any update to this provision?

kc is a coefficient for slender unstiffened elements, which 
accounts for the interaction of flange and local web buckling.

The 2005 AISC Specification (a free download at www.aisc.
org/2005spec) is the current version of the Specification. Table 
B4.1 in the 2005 Specification also employs the kc factor, which is 
discussed on page 224 of the Commentary.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Bending Bolts?
Is it okay to heat and bend a structural bolt that was placed in 
concrete in the wrong place? The contractor placed the bolts 
anywhere from 1½ in. to 3½ in. out of alignment, then heated 
the bolts and bent them like a snake and told me that they 
would be okay. I do not feel comfortable with this assurance. 
I did find one article that says to look in the 9th edition of the 
AISC Manual on page 4-4, but I do not understand what this 
means. Could you explain this in more detail?

I do not know of any authority that condones the practice of bend-
ing of structural bolts, whether heated or not. Do you mean that 
there is now a longitudinal offset, which might affect the strength 
and performance of the as-built elements? If so, I think there is 
more to it that must be considered. 

Page 4-4 in the 9th edition Manual contained a statement rec-
ommending against the heating and welding of anchor rod material 
that is quenched and tempered. Many types of anchor rods are mild 
carbon steel that are suitable for heating and welding. However, 
this statement does not address the subject of bending of bolts or 
anchor rods.

Since you are describing the fastener as being embedded in 
concrete, I am assuming that you are talking about anchor rods 
rather than structural bolts. Mistakenly bent anchor rods of mild 
carbon steel are often straightened back to vertical alignment, 
sometimes with and sometimes without heat application. However, 
the engineer of record will often place limitations on the amount of 
bend that can be straightened and usually if the rod is bent in the 
threaded area, straightening is not allowed. 

From your description, it sounds like the rods are purposely 
being bent to remedy a misplaced location. This is an entirely dif-
ferent matter than straightening of bent rods. This involves the 
structural performance of the base anchorage. Assuming that the 
rods serve a required function in the final structure, it would appear 
that any tension in the rod would have a tendency to straighten 
that rod as the load is applied. This is a condition that could detri-
mentally affect the performance of the base connection and should 
be evaluated by the responsible design professional.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building 
and bridge construction. Opinions and suggestions are welcome 
on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise 
of a competent licensed structural engineer, architect or other 
licensed professional for the application of principles to a 
particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel 
free to respond to any of the questions that you have read here. 
Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

Kurt Gustafson is the director of technical assistance and Amanuel 
Gebremeskel is a senior engineer in AISC’s Steel Solutions Center. 
Larry Muir is a part-time consultant to AISC. John Ruddy is AISC’s 
former director of building design. Charlie Carter is an AISC vice 
president and the chief structural engineer.

The complete collection of Steel Interchange questions and 
answers is available online. Find questions and answers related to 
just about any topic by using our full-text search capability. Visit 
Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Restrained or Unrestrained Rating?
My understanding is that we are able to consider all beams 
in a building as restrained for fire protection requirements, 
regardless of whether they are part of an interior bay or an 
end bay. Can you provide me with insight into the accuracy 
of this statement?

Much effort has been spent disseminating the research spon-
sored by the American Iron and Steel Institute (AISI) that 
confirmed the performance of steel framing and the use of 
restrained ratings in the selection of fire protection. The con-
clusion of that research remains valid: steel-framed structures 
can be considered thermally restrained.

The test data supporting this conclusion are documented in 
"Restrained Fire Resistance Ratings in Structural Steel Build-
ings," which was published by Gewain and Troup in the 2nd 
Quarter 2001 AISC Engineering Journal. Furthermore, AISC 
Design Guide No. 19, Fire Resistance of Structural Steel Fram-
ing, correctly reports that with few exceptions, steel structures 
should be considered thermally restrained.

The issue of restrained vs. unrestrained construction is 
unique to the United States. It has been a source of confusion 
since the concept’s introduction in 1970. To assist the design 
professional in determining this parameter, AISC has collected 
information demonstrating that steel-framed construction qual-
ifies for a restrained classification and makes it available so that 
the provisions of section 703.2.3 of the International Building 
Code can be satisfied.  

John Ruddy, P.E.

Editor’s note: John Ruddy was the lead author of AISC Design 
Guide No. 19 and was widely considered an expert in the fire resis-
tance of structures. Sadly, John passed away only several days before 
this inquiry was received. As John had answered a similar question 
before, we were able to share his thoughts with the inquirer, which 
are reprinted here as a tribute to the service John has provided for the 
design community and steel industry both as an engineer and as an 
expert in fire-resistant design.

Camber Measurement
Section 6.4.4 of the AISC Code of Standard Practice includes 
the following sentence:

“For the purpose of inspection, camber shall be measured 
in the Fabricator’s shop in the unstressed condition.”

What does the term “unstressed” imply? Does the 
“unstressed condition” include or exclude the dead weight 
of the beam?

The term “unstressed condition” is generally taken to mean that 
for measuring the vertical camber in a beam, it is laid down on 
the side in the shop such that the self weight of the member 
does not affect the camber measurement.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Iyc of Compression Flange
Section H1.1 of the AISC Specification states, “...Iyc is the moment 
of inertia about the y-axis referred to the compression flange.” 
Could you please expand on the definition of Iyc?

Iyc is the moment of inertia of the compression flange around its 
major axis. Of course, the major axis of the flange corresponds 
to the y-axis of the entire shape. For a rectangular compression 
flange, Iyc is equal to tf bf 

3/12.
Amanuel Gebremeskel, P.E.

What is rts ?
What does the rts listed in Table 1-1 of the AISC Steel Construc-
tion Manual represent? How is this function calculated?

The rts listed in Part 1 of the Manual is an effective radius of 
gyration. This parameter is defined in the Symbols section of 
the AISC Specification as the “effective radius of gyration used 
in the determination of Lr, for the lateral-torsional buckling 
limit state for major axis bending of doubly symmetric compact 
I-shaped members and channels.” 

The method of calculating rts
2 is defined in Equation (F2-7) 

of the Specification, which is the basis of the values listed in the 
Manual tables. The user note in that section of the Specification 
also provides a method to determine a conservative approxima-
tion of rts.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.


