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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Direction of Bend
Where can I find information on bending of plates with respect 
to the direction of the rolling?

Table 10-12 in the 13th Edition AISC Steel Construction Manual and 
Appendix X4 of ASTM A6, which is similar, provide information on 
cold bending of plates, including suggested inside radii for cold bend-
ing. The suggested radii differ depending on the orientation of the 
bend with respect to the direction of the rolling. As stated therein, 
it is preferable that the bend line is perpendicular to the direction of 
final rolling. Otherwise, a more generous radius is suggested.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Moment Connections
In AISC Design Guide No. 13, the author chose to neglect 
story shear in all 13 design examples. Is it always conservative 
to neglect story shear? The author does not address this in the 
Guide, yet the effects are not included in the examples.

It is always conservative to neglect the effects of story shear. Consid-
ering story shear will always reduce the shear on the column panel 
zone, since the reactions to the moments will always act opposite the 
moments themselves.

In practice, I commonly neglect story shear on my first pass. If 
doublers were required, I would go back and consider the story shear 
in an attempt to eliminate the doublers. Doublers can represent a 
tremendous increase in fabrication cost, so it is always best to attempt 
to eliminate them whenever possible.

Larry S. Muir, P.E.

ASTM A449 Threaded Rods
The project specifications call out ASTM A449 threaded rods 
with nuts on each end for connecting two members. The plans 
specify to pretension these rods as opposed to just snug-tight. 
The RCSC Specification defines specific tensioning and inspec-
tion requirements for ASTM A325 and A490 bolts. Are there 
any codes or written recommendations on what is considered 
pretensioned on ASTM A449 rods (i.e., pretension load) and 
also for inspection requirements? 

Yes. When a pretensioned installation is required, Section J3.1 
of the 2005 AISC Specification discusses the use of ASTM A449 
threaded rods, indicating that “Installation shall comply with all 
applicable requirements of the RCSC Specification with modifications 
as required for the increased diameter and/or length to provide the 
design pretension.”

Amanuel Gebremeskel, P.E.

CJP Weld for HSS
Is it possible to get a prequalified CJP groove weld on an HSS 
without a backing bar?

It is possible to make a CJP groove weld from one side without 
backing; see AWS D1.1:2008 Section 4.26. This is a prequalified 

joint, but it requires additional welder qualifications that may not be 
possessed by many welders working on building projects. Welders 
that do a lot of tube fabrication, such as for offshore structures, may 
likely posses the required qualifications. There will probably be a 
premium paid if this type of welding is required on the project.

To avoid the extra expense, what we often did was cut a thick steel 
plate to the profile of the inside of the HSS, and used this as back-
ing. We would tap a hole in the plate to accept a threaded rod (or 
otherwise form some attachment) and then provide a slot in one wall 
of the HSS. The rod attached to the backing plate could be used to 
adjust the plate so that it fit tightly against the support to complete 
the weld. Cutting to the inside profile of the HSS also produced a 
backing that fit well at the radius corners, something that is other-
wise difficult.

Larry S. Muir, P.E.

W/D Ratios
Where are W/D values for W-shape beams published? I don’t 
know where to look for these, but was told that AISC could 
provide them.

AISC Design Guide No. 19, Fire Resistance of Structural Steel Framing, 
includes a listing of W/D ratios for hot-rolled shapes. AISC design 
guides are available as free downloads for AISC members at www.
aisc.org/epubs, or can be purchased by others. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Elevated Temperature Service
Where can I find properties of steel at high temperature? 

Appendix 4 of the 2005 AISC Specification (a free download at www.
aisc.org/2005spec) includes Table A-4.2.1, Properties of Steel at 
Elevated Temperatures. Part 2 of the 13th Edition AISC Steel Con-
struction Manual also includes a discussion on elevated temperature 
service.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Lifting Plate
Can Part 15 of the 13th Edition Manual, covering bracket 
plates, be used as a procedure for the design of lifting plates? 
Instead of the load applied downward, the load is applied 
upward.  

Bracket plates are typically used to support a reaction from 
gravity loading, placing the bracket in compression. A lifting lug is 
typically used to support a force in tension. You may want to look at 
Chapter D of the AISC Specification, which may be more applicable 
to the lifting plate application. Also, there is a good article in the 
AISC Engineering Journal on this topic by David T. Ricker, “Design 
and Construction of Lifting Beams,” from the 4th quarter 1991 issue. 
This article is available as a free download for AISC members at 
www.aisc.org/epubs, or can be purchased by others.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building 
and bridge construction. Opinions and suggestions are welcome 
on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel 
free to respond to any of the questions that you have read here. 
Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

Kurt Gustafson is the director of technical assistance and Amanuel 
Gebremeskel is a senior engineer in AISC’s Steel Solutions Center. 
Larry Muir is part-time consultant to AISC.

The complete collection of Steel Interchange questions and 
answers is available online. Find questions and answers related to 
just about any topic by using our full-text search capability. Visit 
Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Weak-Axis Flexure of Plates
Section F6 of the 2005 AISC Specification does not mention 
plates bending about the weak axis. Can we use the same F6 
equations for weak-axis bending of plates, or do we revert 
back to the 0.75Fy? Also, on the Basic Design Values card, 
the weak axis bending says to use 0.9FySy for ASD applica-
tions. Where does the 0.9 come from, and do we apply the 
1.67 ASD omega factor to that? 

Flexure of rectangular bars (plates) is covered in Section F11 
of the AISC Specification, but this gives the same basic limit 
state equation for yielding, as covered in Section F6, which 
is the only flexural check needed for plates bent about the 
minor axis. 

The 0.9FySy for the ASD weak-axis bending on the Basic 
Design Values card reflects using the shape factor (Zy/Sy) of 
1.5, and then dividing by the omega (1.67). Thus the omega 
is already included. For the LRFD, 1.35FySy represents using 
the same shape factor (1.5) and multiplying it by the phi 
factor (0.9).

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Camber Measurement
We have a project with cambered beams. The contractor is 
requiring a survey of the camber after erection as a measure 
of compliance with the specified camber. The AISC Code of 
Standard Practice indicates that this is not a correct procedure. 
What is the proper procedure for measuring camber?

The AISC Code of Standard Practice (a free download at www.aisc.
org/code) stipulates that camber must be measured in the shop in 
the unstressed condition. This means laying the beam on its side 
in the shop, such that gravity does not affect the measurement, 
and measuring for compliance within camber tolerances. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Non-Destructive Testing of CJP Welds
Is there an industry standard defining the amount of NDT 
that should be done on full-penetration welds of moment 
connections?

There are requirements for non-destructive testing (NDT) of 
welds for high-seismic applications defined in Appendix Q of 
the 2005 AISC Seismic Provisions. However, there is no industry 
standard that defines required NDT of welds in non-high-seismic 
applications; that is left to the discretion of the responsible design 
professional for the project. However, the AISC Committee on 
Specifications is currently considering a proposal for a chapter in 
the AISC Specification similar to Appendix Q, but reduced in scope 
to that appropriate for non-high-seismic applications. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Eccentrically Loaded Weld Groups
The table values for the eccentrically loaded weld groups 
published in the 13th Edition AISC Steel Construction Man-
ual result in much greater strength than the comparable 
table published in the 9th edition ASD Manual. What is the 
reason for this increase?

One factor for the differences between the coefficient values pub-
lished in the current Manual versus those coefficients published in 
the 9th edition Manual is that the tables in the current Manual do 
not include the omega factor for ASD design, or the phi factor for 
LRFD design. The 9th edition ASD Manual, which reflected only 
the ASD load approach, incorporated the safety factor in the tabu-
larized values.

Additionally, there also is a major difference in strength 
because the current Manual takes advantage of the increase per-
mitted for the component of the force that is at an angle to the 
axis of the weld. This permitted increase is covered in Section 
J2.4 of the 2005 AISC Specification, but was not included in the 
1989 ASD Manual table values.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Thickness Limitation for Single-Plate Shear 
Connection
Why is there a thickness limitation of t ≤ db/2 + 1/16” for single-
plate shear connections?

The limitation is intended to ensure that the bolts can “plow” 
through the material without fracturing. This plowing is used as 
one mechanism to accommodate the simple beam end rotation 
that is required at simply supported beam ends. Essentially, it is a 
connection ductility requirement.

Larry S. Muir, P.E.


