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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Calculation of Weights
If I purchase steel plate as a raw material for a project and the 
customer is quoted a price per pound for the product, is he 
required to pay for the remaining skeleton of the steel plate 
if it is not useable in the project? Example: I purchase sheets 
that are 4 ft by 10 ft and burn two pieces that are 44 in. by 
58 in. from each piece. I have a skeleton left over that is not 
useable. Does the customer pay for 40 sq. ft of material or 
only the weight of the two pieces?

The calculation of weight for this example is stated in Section 
9.2.2(c) of the AISC Code of Standard Practice (a free download at 
www.aisc.org/code) as follows:

“When parts can be economically cut in multiples from 
material of larger dimensions, the weight shall be calculated on 
the basis of the theoretical rectangular dimensions of the material 
from which the parts are cut.”

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Document Discrepancies
In case of a discrepancy between plans and specifications for 
buildings, which one governs?

The subject of document discrepancies is covered in Section 3.3 of 
the AISC Code of Standard Practice for Steel Buildings and Bridges (a 
free download at www.aisc.org/code) as follows:

“When discrepancies exist between the Design Drawings and 
Specifications, the Design Drawings shall govern.” 

Note that this section also states that any discrepancies that are 
discovered must be reported for resolution. It also states that it is not 
the responsibility of the construction team to discover discrepancies.

This may seem like a confusing answer, so let’s go further. If 
a discrepancy is noted by the fabricator or detailer, it should be 
reported so that the design team can advise what information is 
correct and the work can be performed with the correct information. 
However, the fabricator, detailer, and others on the construction 
team are not expected to find discrepancies. Sometimes, the presence 
of a discrepancy only comes to light after a piece has been detailed, 
fabricated and/or erected. The quoted sentence provides a way to 
resolve if the work already performed has been performed properly, 
and who should pay for any re-work that is needed.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Pipe Design
Section F8 of the 2005 AISC Specification addresses flexural 
design of round HSS. Can Section F8 be used for the flexural 
design of steel pipe?

Yes, it is common to do so, and the AISC Specification explicitly includes 
steel pipe complying with ASTM A53 Gr. B. The Glossary of the 2005 
AISC Specification defines HSS as a square, rectangular or round 
hollow structural section produced in accordance with a pipe or tubing 
product specification. Section A3.1a(3) of the Specification lists pipe as 
meeting the ASTM A53/A53M, Gr. B standard.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Allowable Stresses in 1967
What was the allowable stress for A36 steel, fabricated in 1967?

Like today, the allowable stresses in 1967 were based on the limit 
state being investigated. Fy for ASTM A36 steel was and still is 36 ksi. 
Some example cases are as follows:
Flexure

The allowable strong-axis bending stress for a compact shape 
braced at a small enough interval to preclude lateral-torsional 
buckling was:

	 Fb = 0.66Fy = 23.8 ksi (use of 24 ksi was common)
The allowable strong-axis bending stress for a non-compact 

shape braced at a small enough interval to preclude lateral-torsional 
buckling was:

	 Fb = 0.60Fy = 21.7 ksi (use of 22 ksi was common)
The allowable bending stress for bracing at larger intervals was 
lower than these values.
Compression

The allowable axial compression stress was based on the 
slenderness ratio with a maximum of Fa = 0.60Fy. The actual 
allowable was much lower for any typical column length, of course.
Tension

The allowable tension on the net section, except at pin holes, was 	
	 Ft = 0.60Fy.

See the 1963 AISC Specification for further information.
Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Large Bolted Connections
We currently have a job with 1¼-in. diameter bolts 
(approximately 50 per connection) with 2 plies of 3-in.-thick 
steel. The hole size specified is 15∕16 in. Needless to say all 
of the holes do not exactly line up perfect. What are the 
dimensional tolerances for the locations of holes in large 
bolted connections?

Neither the AISC Code of Standard Practice nor the AISC Specification 
provides tolerances on the locations of bolt holes. The holes however 
must be placed such that the other tolerances given in the AISC Code 
of Standard Practice can be maintained and the bolts can be installed 
in the holes. That is, the only requirement is that the joint must fit 
up, and it is up to the fabricator to employ a method that will achieve 
this. Some suggestions for how to do this follow.

When dealing with thick plates, consideration must be given 
to the use of oversized holes and slip-critical connections. The 
use of slip-critical connections will usually require more bolts. 
This may be detrimental to economy in both the shop and the 
field, due to the greater number of holes to be drilled, and bolts 
to be installed. There will also be additional cost involved in 
surface preparations and inspections.

The use of bearing bolts in standard holes will mean fewer 
holes to drill and bolts to install, but may require reaming if 
things do not fit-up. This reaming can be both time-consuming 
and costly in the field.

Larry S. Muir, P.E.
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High-Seismic Column Splice
Section 8.4a(2) of AISC 341 requires the available strength 
for each flange (LRFD) is noted as 0.5RyFyAf . Is the term Af 
the area of one flange or the total area of the two flanges?  

The term Af refers to the area of one flange of the smaller column 
connected.

Thanks for your question—this has been clarified in the draft 
of the 2010 Seismic Provisions where the term Af is proposed to 
be replaced by the term bf tf , which is defined as the area of one 
flange of the smaller column connected. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Steel Properties at Elevated Temperatures
What is the reasoning between the different material ratios 
vs. temperature (i.e. Modulus of Elasticity vs. Temperature 
& Yield Strength vs. Temperature) given in the AISC 13th 
ed. Table A-4.2.1 versus the graphs (Figures 3.2 and 3.3) 
published in ASCE, The Structural Design of Air and Gas Ducts 
for Power Stations and Industrial Boiler Applications? When 
comparing the ratios for yield strength, AISC gives a reduction 
beginning at 800 °F (i.e. 0.94), and the ASCE publication 
shows almost a linear reduction in yield strength beginning at 
100 °F. Conversely, when comparing the ratios for Modulus of 
Elasticity, the AISC ratios drop much faster than what is given 
by ASCE. I would appreciate your help in understanding the 
discrepancies between these reported values.

The properties in Appendix 4 of the AISC Specification are 
deemed suitable for the ultimate state (pre-collapse) conditions 
of structures exposed to severe fires. Such conditions involve 
very high levels of thermal and structural strains, very large 
deformations, and implicitly assume irreparable damage. 
Therefore, the associated properties are not suitable for the 
design of in-service ducts at elevated temperatures.

There is more than one way to test steel for mechanical 
properties at elevated temperatures. Even from the same set 
of tests at elevated temperatures, there are several ways to 
derive mechanical properties. The steel properties at elevated 
temperatures reported in the literature often vary considerably 
due to these variations in testing and derivation methods. 

The yield strength values/ratios in Appendix 4 of the AISC 
Specification could be associated with stress at 2% strain (this is 
quite different from the usual 0.2% offset method), and they are 
essentially equal to the ultimate/tensile strength values/ratios 
(note that ultimate strength ratios are normalized by the yield 
strength in the Specification) at 750 °F and higher temperatures. 

Extra conservatism of elasticity modulus values/ratios in the 
AISC Specification follows from concerns about column stability. 
Part of the difference may also be due to differences in testing 
and derivation methods. 

Farid Alfawakhiri, Ph.D.
American Iron and Steel Institute

U-Factor in 1989 Column Tables
How was the factor U that was tabulated in the 9th edition 
ASD Manual column tables calculated? This factor is used to 
determine an equivalent axial load for beam-columns.

The U value for beam-columns published in the 9th edition 
column tables was a hold-over from that factor first shown in the 
8th edition Manual. Unfortunately, I could find no explanation 
in either manual as to how these values were derived. I did some 
searching in my library of old publications, however, and found a 
derivation in my U.S. Steel Column Design Curve book from 1969 
that gave the Equation U = 0.66Sx/0.75Sy. This is the ratio of the 
strong-axis to weak-axis allowable bending stresses for a compact 
shape. I checked a few numbers in the 9th edition and found them 
accurate for the compact shapes. The Equation U = 0.60Sx/0.75Sy 
was used for non-compact shapes. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

High-Seismic Column Splice Location
AISC 341 requires column splices to be no closer than 
4 ft, 0 in. from beam to column connection. What is the basis 
of this requirement? Can the splices be closer than 4 ft, 0 in. 
if complete-joint-penetration groove welds are used? 

This 4-ft requirement is intended to keep the column splice away 
from the beam/column intersection, and locate it closer to the point 
of inflection between stories. The OSHA requirement for safety 
erection of exterior columns also influenced the 4-ft dimension.

In the draft of the 2010 AISC Seismic Provisions, it is proposed 
to relax this requirement for columns that are spliced with CJP 
groove welds. In such cases, it is proposed that the splice be 
permitted to be located closer to the beam-to-column flange 
connections, but not less than the depth of the column. Note that 
the OSHA requirements for fall protection still must be met, and 
if the column is not extended up high enough, another means of 
attaching the perimeter cables must be provided.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 


