
 � april 2010 MODERN STEEL CONSTRUCTION 

If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Bracing Connection Work Point
I am studying the effect of moving the Work Point (WP) on 
a vertical brace connection. I have noticed that when moving 
the WP from column web to column flange, the gusset plate 
dimension is reduced. Is it a good practice to specify the WP 
at the column flange? This will cause an additional moment 
(force) in the column due to the eccentricity. Do we have to 
consider this additional moment for design? Which is the 
most economical solution? 

Moving the WP to the face of the column often results in a more 
economical solution. It may reduce the dimensions of the gusset, 
which will help prevent fouling with mechanical systems. It also 
reduces the forces at the gusset-to-column interfaces, which may 
result in smaller welds.

This arrangement, as you mentioned, will add a moment to the 
column, which will have to be considered in the design. Though 
the additional moment may increase the column size somewhat, 
the cost savings in the gusset design will often more than offset 
the additional column weight.

In his “24 Tips for Simplifying Braced Frame Connections” Victor 
Shneur (MSC May 2006) lists this as tip 20:

“When a brace and girder frame into the column flange, 
the work point doesn’t always need to be at the column and/
or girder center line. If the column or girder can accommodate 
additional bending moment due to eccentricity, the work point 
can be moved to the face of the column and to the top or bottom 
of the girder. This makes braced frame connections much simpler 
because connection eccentricity doesn’t need to be considered for 
gusset and girder to column connections, and brace connections 
become more compact because of improved geometry.”

Larry S. Muir, P.E.

Minimum Fillet Weld Size
Table J2.4 in the 2005 AISC Specification lists minimum sizes 
for fillet welds. Is this table limited to use with A992 steel only?

No. Table J2.4 is not related to any specific material grade, but 
rather to the quench effect of thick material on small welds. 
This effect is the same for all grades of steel covered in the AISC 
Specification. See the Specification Commentary Section J2.4 for 
discussion of the basis of this table.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Shape Surface Area
Where can I find information to calculate the surface area of 
a 30-ft-long W24×68?

Appendix A of AISC Design Guide 19 provides the surface area in 
ft2/ft. Assuming that you have what the table calls “Case B,” which 
is the entire surface area of both flanges and web, the surface area 
= (6.77 ft2/ft)(30 ft) = 203 ft2. The table also lists surface areas 
assuming that the shape is boxed-in or if the outside of one flange 
is not included. This publication is a free download for AISC 
members at www.aisc.org/epubs.

Brad Davis, Ph.D., S.E.

Minimum Connection Depth
Is there a minimum connection depth required for a beam 
framing to a supporting beam or column?

Chapter F in the AISC Specification states “The provisions in 
this chapter are based on the assumption that points of support 
for beams and girders are restrained against rotation about their 
longitudinal axis.” That is, the Specification requires that rotational 
support must be provided at supports. It is common practice 
to provide a connection with depth at least equal to T/2, as 
recommended for all the framed connections in Chapter 10 of the 
AISC Manual, to ensure that the proper restraint is provided. It 
may be possible to provide the required restraint by other means, 
but the half-depth connection has become a de facto requirement.

Larry S. Muir, P.E.

Faying Surface Preparation
The faying surfaces of a slip-critical connection have been 
prepared to meet the slip coefficient around the bolt 
locations only. Paint overspray has occurred on areas of the 
faying surface away from the bolt holes. Is this permitted?

Figure C-3.1 in the RCSC Specification for Structural Joints Using 
ASTM A325 or A490 Bolts shows the applicable requirements. A 
distance of one bolt diameter (or at least 1 in.) around the perimeter 
of each bolt hole, plus all area within this outside perimeter, must 
meet the requirements for the qualified surface. The remainder of 
the faying surface outside this zone can be painted.

Larry S. Muir, P.E.

Beam Connection Location
When using a double-angle shear connection for a beam-
to-column (or beam-to-beam) connection is there anything 
wrong with installing the angles in the lower portion of the 
beam? Is there a limit to the location of the angle placement 
relative to the beam depth?

There are no restrictions on where connections are placed along 
the depth of the beam in the AISC Specification or Manual. 
However, there are provisions in the Specification requiring 
torsional restraint at the supports. When you consider the 
importance of this in the erected condition, especially before the 
slab is placed, you can begin to see that this is the origin of the 
half-depth connection “requirement” in the Manual.

Often, due to such factors as cope depths, the connection will 
be placed lower and perhaps in the lower half of the beam. This 
usually is not a problem. However, if the copes are large, and/or 
the connection is less than half depth, the beam lateral bracing 
condition should be considered. In the completed condition with 
the slab in place, this is less of a concern.

A connection near the top of the beam will provide more 
stability during erection than one near the bottom, but both 
arrangements are allowed. It is common practice to place the 
connection as close to the top of the beam as is practical, keeping 
in mind some allowance for shop standardization.

Larry S. Muir, P.E.
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Vibration Problem
I am experiencing vibration problems in a steel-framed 
floor. I see in Design Guide 11 that the fundamental natural 
frequency is related to the deflection. If I camber the steel 
beam, the deflection would be less. In the calculations for 
frequency, what deflection should I use? Is camber going to 
help with vibration?

The deflection of a cambered member is no less than one that 
is not cambered. The only difference is that deflection in a 
cambered beam will tend to straighten the beam. So from 
a vibration standpoint cambering a beam does not typically 
ameliorate the problem.

The following equation may make this more obvious. The 
natural frequency of a simply supported beam is really

 

where m is the mass per unit length along the beam. This is 
Equation 3.1 in AISC Design Guide 11 except substituting m 
for w/g. That the subsequent equations are written in terms of 
deflection, Δ, can be confusing, but dynamic properties are simply a 
function of stiffness and mass. The use of Δ is a measure of stiffness 
in this case.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Instantaneous Center of Rotation
Is there a formula for determining coefficient C for 
eccentrically loaded bolt groups? Where can I find it?

There is not a formula to determine the C value. However, the 
procedure is provided on page 7-6 of the 13th edition AISC Steel 
Construction Manual, under the heading “Instantaneous Center of 
Rotation Method.” The procedure is somewhat complex—and 
iterative. You must first guess a location for the instantaneous center 
of rotation, then use statics to check your guess. If your guess was 
incorrect, then you take another guess, and repeat the process. 
Usually this is accomplished using a computer program, though it is 
possible to solve for C manually, albeit with several iterations.

Larry S. Muir, P.E.

Prequalified Connection
Is there a prequalified moment connection with a welded 
flange and bolted web available in ANSI/AISC 358-05? 
FEMA 350 includes a Welded Unreinforced Flange – Bolted 
Web (WUF-B) Connection. I do not see this connection 
included in ANSI/AISC 358-05 or Supplement No. 1.

The WUF-B connection is not listed in ANSI/AISC 358-05. This 
connection was included in FEMA 350, but only for Ordinary 
Moment Frame (OMF) applications. ANSI/AISC 358 is a standard 
of prequalified moment connection for Special and Intermediate 
Moment Frames (SMF and IMF). The AISC Seismic Provisions 
(341-05) does not require conformance demonstration for OMF 
systems, as is required for SMF and IMF systems.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

AISC Seismic Design Manual Table 4.2
Section 9.3a of the AISC Seismic Provisions references AISC 
Specification Section J10.6 for the panel-zone shear yielding 
strength, which has Ω = 1.5 for ASD. Table 4.2 in the AISC 
Seismic Design Manual provides a design aid for Special 
Moment Frames (SMF) that includes panel-zone shear 
parameters. However, the table only lists f = 1.0, which is for 
LRFD. Are these tables only good for LRFD or can they be 
used for both LRFD and ASD?

Because only the value of f is shown, the tabulated values are 
intended for use with LRFD. For a more detailed description of 
the table values please refer to page 4-77 in the AISC Seismic Design 
Manual. However, since f = 1.0 in the specific case you questioned, 
it is easy to adjust these values on your own for ASD. To do so, 
you can either compare the table values to Ω times your ASD 
required shear strength, or divide the tabular values of Rv by Ω for 
comparison with your ASD required shear strength.

Heath Mitchell, P.E.

HSS Dimensional Tolerances 
What is the tolerance for outside dimensions of an ASTM 
A500 HSS7½×3½×3⁄16?

ASTM A500 Section 11.1.2 and Table 3 covers “Permissible 
Variations in Dimension.” This information is summarized in Table 
1-27 of the 13th edition AISC Steel Construction Manual. For this 
case, the permissible over/under variation is given as:
	 Large Flat Dimension	 0.01 x 7½ in. = 0.075 in.
	 Small Flat Dimension	 1.5 x Large Flat = 0.113 in.

Heath Mitchell, P.E.
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