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Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Open Parking Garages
What is the maximum number of stories allowed for a steel 
parking garage structure with no fireproofing applied to the 
structural members? IBC 2006 is the referenced building code.

If the parking structure is considered “open” (see IBC Section 
406.3), Table 406.3.5 defines the area and height limitations based 
on the type of construction. As long as all the provisions described 
in Section 406.3.6 are met, an open parking garage with eight 
tiers or less of parking and a limited area per tier (as described in 
406.3.6) is allowed to be classified as Type IIB Construction. In 
Type IIB Construction, the structural frame has a zero-hour fire-
resistance rating requirement.

Erin Criste
Lateral Bracing for Cantilevers
I have been told that bracing the tension flange of wide-
flange cantilevers is more effective than bracing the 
compression flange in order to prevent lateral-torsional 
buckling. What is the rationale behind this statement?

This is correct. Section 6.3.1 in Appendix 6 of the AISC 
Specification requires that cantilever bracing must be attached near 
the tension flange.

The center of rotation for a cantilevered beam is located 
at a point below the bottom flange. Accordingly, an unbraced 
cantilevered end will undergo greater rotational displacement 
at the top flange than at the bottom flange. Bracing the bottom 
flange will move the center of rotation upward, but the top flange 
will still have the tendency to rotate out of plane. Therefore, in 
the case of cantilever beams, the best way to restrain the out-of-
plane displacements associated with lateral-torsional buckling is 
to brace the top flange.

Heath Mitchell, P.E.

Minimum Composite Shear Connection
When designing a composite beam, what is the significance 
of 25% composite action? I don’t find any requirement in 
the AISC Specification about 25% being a minimum, but 
some software design programs always assign this as a 
minimum requirement.

This is discussed in the Commentary to Section I3.3 of the 2005 
AISC Specification as follows:

“There is no minimum requirement for the amount of shear 
connection. Design aids in the U.S. often limit partial composite 
action to a minimum of 25% for practical reasons, but two issues 
arise with the low degree of partial composite action. First, less 
than 50% composite action requires large rotations to reach the 
available flexural strength of the member and can result in very 
limited ductility after the nominal strength is reached. Second, low 
composite action results in an early departure from elastic behavior 
in both the beam and the studs. The current provisions, which are 
based on ultimate strength concepts, have eliminated checks for 
ensuring elastic behavior under service load combinations, and this 
can be an issue if low degrees of partial composite action are used.”

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

One-Half of Uniform Load Capacity
In the 9th edition AISC ASD Manual, it stated that if the design 
drawings did not indicate beam end reactions, the connections 
must be designed for one half the total uniform load capacity 
shown in the Allowable Uniform Load Tables. Does the AISC 
13th edition Manual include this same statement? 

No. The use of the “uniform load capacity” approach for 
connection design is generally frowned upon, and often results in a 
ridiculous representation of actual beam end reactions. It is highly 
recommended that actual beam end reactions be shown on the 
contract documents; rather than a one-size-fits-all requirement, 
which often is uneconomical and can be impossible to achieve 
using standard connections. The requirements for information that 
must be provided, including for connection design, are covered in 
Section 3 of the AISC Code of Standard Practice.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Historic Angle Shapes
I am analyzing steel roof trusses for a building constructed 
in 1928 with double angle webs and chords. I believe that the 
material was supplied from Bethlehem Steel. The top chord 
appears to be 2L5x3 with a thickness of either 9⁄16 or 5⁄8. Do you 
have any shape properties for this size angle? My manuals only 
go back as far as the 6th edition, and neither the AISC Iron and 
Steel Beams 1873 to 1952 nor AISC Design Guide 15 include 
properties of angle shapes. 

I am also looking for information on structural steel and 
rivet properties for that timeframe.

Shape properties for angles have remained fairly constant over the 
decades, since their cross-sections do not change appreciably. I’d 
say just look at the section properties of the angles shown in your 
6th edition Manual, but the thicknesses you mention have not 
been included in the AISC Manual for many decades, and were 
not listed in your 6th edition Manual. A close approximation can 
be calculated using basic engineering mechanics methods if the 
fillet is neglected, and we were able to send you the information 
from an older AISC Manual as well.

Structural steel for buildings in the 1928 timeframe generally 
met the ASTM A9 Standard, which had a required tensile strength 
of 55,000 to 65,000 psi, and a minimum yield point requirement 
of ½ T.S. or not less than 30,000 psi. Rivet steel had a required 
tensile strength of 46,000 to 56,000 psi, and a minimum yield 
point requirement of ½ T.S. or not less than 25,000 psi.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.



 MODERN STEEL CONSTRUCTION may 2010

steel interchange

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official 
position of the American Institute of Steel Construction and have not been reviewed. It is 
recognized that the design of structures is within the scope and expertise of a competent 
licensed structural engineer, architect or other licensed professional for the application of 
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might help you solve, please 
forward it to us. At the same time, feel free to respond to any of the questions that you 
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

Kurt Gustafson is the director of technical assistance and Erin Criste is a steel solu-
tions center advisor in AISC’s Steel Solutions Center. Charlie Carter is vice president 
and chief structural engineer at AISC. Heath Mitchell and Larry Muir are consultants 
to AISC.

The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
capability. Visit Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Fatigue Stress Range
I have a question regarding the direction of the inequality 
sign in Equation A-3-1 of the AISC Specification Appendix 3. 
Please explain how I am supposed to compare the actual live 
load stress range, allowable stress range, and threshold stress 
range when applying these provisions.

There are actually two limit states that come into play here: 
First determine the actual live load stress range. If this is less 

than the threshold stress range, Fth, no evaluation of fatigue is 
required. If it is greater, check that the actual live load stress range 
does not exceed the allowable stress range, Fsr. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
Historic Beam Terminology
What are the shape profiles of both a “B” and a “u” section 
of structural steel in a building constructed in the 1950s? 
Members called out with B and u designations are used as 
beams in a roof framing plan dated 1953. The “B” profile is also 
called out for columns as well as beams. The “u” shape is only 
for beams of shorter span. The drawings are lettered neatly 
and the “u” is intentionally written lower case with other upper 
case characters near it (e.g. 6 B 16 and 8u13.75)  The drawing 
also calls out wide-flange shapes, junior beams, angles, junior 
angles, and channels, so I guess it’s not one of these profiles.

The common designation for a channel in the 1950s was to use 
a “u” with the bottom corners squared, such that it resembled a 
channel. The “B” designation was for a miscellaneous light beam. 
If you have a 5th edition AISC Manual (which was most prevalent 
in the 1950s), you will find these common designations listed in 
Part 1. The first number indicates the nominal depth of the shape, 
and the last number represents the weight in lbs/ft.

These light beams differ from the junior beams used in the 
same era by their size, though the distinction probably originates 
from the slang terms that became official designations. Light 
beams generally had 4-in. flange widths, while junior beams had 
flanges that were 3 in. or less in width.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Damaged Column
A steel column on our project was badly damaged and I am 
not sure that it can be repaired. A subcontractor is proposing 
to fix the column by straightening it. Do you have any 
information on methods to repair the column?

I’m assuming the member is bent and not torn if you are 
considering the option of straightening it. It is possible that your 
member could be heat straightened without compromising the 
strength of the member. This process is commonly used to repair 
bridges that have been struck by vehicles and members that have 
been dropped during erection.

Heat straightening is somewhat of an art and requires some 
degree of experience to perform correctly. The temperature 
of the steel must be maintained below that which would cause 
changes to its properties. FAQ 2.3.3 on the AISC website at www.
aisc.org/faq provides further information and resources on heat 
cambering or heat straightening.

Larry S. Muir, P.E.

Stiffening to Resist Torsion
I am reviewing an existing beam subject to torsion. Is there 
a practical way to reduce the calculated angle of twist due to 
torsion in the beam without changing the member sizes and/
or adding bracing? Would adding stiffener plates help?

Adding stiffening plates into the web of the beam would have 
little effect on the resulting twist about the longitudinal axis—
they will just go along for the ride. Adding continuous vertical 
plates on each side, such that a closed box shape results, would 
have a greater effect on improving the torsional performance. 
See AISC Design Guide No. 9: Torsional Analysis of Structural Steel 
Members for further information and guidance.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
Established Grade
What is the definition of “established grade” as used in 
Section 7.6 of the AISC Code of Standard Practice? There it 
states, “The variation in elevation relative to the established 
grade for all Bearing Devices shall be equal to or less than 
plus or minus 1⁄8 in. [3 mm].” Is the established grade the 
specified grade or the as-built grade?

The AISC Code of Standard Practice does not give an explicit 
definition for the term “established grade,” but its usage is 
similar to another term that is defined: established column 
line. The established column line is a best-fit line based upon 
as-built conditions and established by the Owner’s Designated 
Representative for Construction (usually, the general contractor).

The paragraph in Section 7.6 just previous to the one that contains 
the sentence you quoted talks about the lines and grades established 
by the Owner’s Designated Representative for Construction. Thus, we 
can infer that the established grade is an elevation established by the 
Owner’s Designated Representative for Construction that is to be used 
when applying the erection tolerances for the structural steel. This 
elevation can differ from the specified grade elevation, but any such 
difference will result from the deliberate selection of an alternative 
elevation by the Owner’s Designated Representative for Construction.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.


